Politică

Guvernul da materiale de constructii pentru sinistrati

Ziarul de Vrancea
11 sep 2007 621 vizualizări
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei a solicitat o situatie detaliata a caselor afectate de inundatii u Vrancea intra iar sub cod galben

Guvernul ar putea aloca materiale de constructie pentru casele afectate de inundatiile de saptamina trecuta. Horia Irimia, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, i-a telefonat ieri prefectului Dragos Mircea, caruia i-a solicitat o situatie detaliata a locuintelor in care a patruns apa. Cererea a fost facuta in vederea fundamentarii unui Hotariri de Guvern, prin care sa fie repartizate materiale de constructie pentru reconstructia, consolidarea si repararea caselor, asa cum s-a procedat si la inundatiile din anii precedenti. "Sper ca miine (azi - n.r.) sa se termine evaluarea facuta de comisii in teritoriu, mai dureaza vreo doua zile centralizarea datelor si cred ca pina la sfirsitul saptaminii terminam operatiunea de evaluare", ne-a declarat prefectul. Potrivit ultimei situatii prezentate de acesta, 14 case au fost distruse in totalitate, din 253 care au fost inundate. La infrastructura, Consiliul Judetean a estimat pagubele la drumuri la peste 25 de milioane de lei. Pina acum, Institutia Prefectului a distribuit 40% din produsele alimentare primite de la Agentia Nationala a Rezervelor de Stat in zona de nord - est a judetului, unde au fost cele mai mari probleme, iar populatia a avut cel mai mult de suferit. Cantitatea ramasa va fi impartita in functie de solicitarile care vor veni din teritoriu. Prefectul Dragos Mircea a mentionat ca a vorbit cu prefectul de Iasi si supbrefectul de Neamt, care i-au promis ca vor trimite in aceste zile ajutoare in Vrancea.


Nu scapam de ploi


Vrancea face parte dintre cele 29 de judete pentru care Administratia Nationala de Meteorologie a emis ieri o noua avertizare cod galben pentru ploi abundente. Avertizarea este valabila de azi, de la ora 12.00, pina joi, la ora 9.00. In aceasta perioada sint asteptate precipitatii de peste 30 de litri/mp, iar local de pina la 50 litri/mp, in 24 de ore. Ploile vor avea indeosebi caracter de aversa si sint asteptate descarcari electrice si intensificari ale vintului. Si hidrologii au atras atentia asupra unor cresteri de niveluri si debite pe cursurile superioare ale riurilor Trotus si Siret, insa Vrancea nu este sub incidenta codului galben din acest punct de vedere. Prefectura, alarmata de posibilitatea unor noi inundatii, a solicitat totusi Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sa aduca de la Tecuci cele doua autospeciale trimise acolo saptamina trecuta, pentru ajutorarea populatiei. (Mihai BOICU)


CASETA:

Patru scoli vor fi demolate


u unitatile afectate au nevoie de aproape 2 milioane lei


Copiii din localitatile inundate vor incepe noul an scolar in conditii nu tocmai bune, pina la reconstructia sau repararea unitatilor scolare stricate de ploi. Potrivit evaluarii facute simbata in teren de reprezentantii Prefecturii si ai Inspectoratului Scolar, cinci scoli generale si trei gradinite au fost afectate de inundatii, iar pentru remedierea situatiei este nevoie de nu mai putin de 1.980 mii lei. "S-a propus demolarea si reconstruirea unor cladiri sau reparatii capitale pentru altele. S-au gasit solutii de avarie in toate cazurile, astfel ca elevii fie vor invata in alte locatii, fie vor veni in doua schimburi, pentru ca scoala sa fie reparata. Cursurile vor incepe pe 17 septembrie, indiferent de situatie", a precizat inspectorul general Iordache Bostan. Astfel, la Corbita, satul Ochesesti, s-a propus demolarea scolii cu clasele I - IV, unde invata 17 elevi, si a gradinitei, unde sint 16 copii. Aici a fost afectata fundatia, timplaria interioara si exterioara, astfel ca va fi ridicata o noua cladire, cu doua sali de clasa, suma propusa in acest sens fiind de 200 mii lei. Pina la rezolvarea situatiei, micutii vor invata la scoala din centrul comunei, unde vor fi transportati cu microbuzul. Scoala I - IV, cu doua sali de clasa, din satul Feldioara, comuna Tanasoaia, si o grupa de gradinita, a fost propusa la rindul sau pentru demolare, avind in vedere ca peretii din paianta s-au deplasat si cladirea nu mai e sigura. Potrivit ISJ, aici ar fi nevoie de 400 mii lei. Cei 36 de elevi care invata in sistem simultan si 27 de prescolari vor fi mutati la scoala din centru, aflata la o distanta de 1 km. Scoala I - IV din satul Chitcani, comuna Boghesti, va fi demolata, iar cei 12 copii care invata aici, la clase simultane, se vor muta la scoala cu clasele I - VIII din centrul comunei, pina la care sint 2 km de parcurs. Aceeasi soarta o vor avea si Scoala I - IV si gradinita din Boghesti, ai caror pereti si pardoseala au fost afectate in urma inundatiilor. Cei 25 de elevi si 20 de prescolari vor invata in scoala veche din comuna, pina vor fi ridicate doua noi sali de clasa. Pentru unitatile din Chitcani si Boghesti sint necesare 150 mii lei, respectiv 350 mii lei. In schimb, scoala I - IV si gradinita din Prisecani - Boghesti, vor fi consolidate cu 700 mii lei, din cele 5 sali de clasa doar una fiind mai grav afectata, avind doi pereti rupti ce necesita consolidare. Copiii, 24 de elevi si 23 de prescolari, vor invata cu schimbul in doua sali de clasa a caror structura de rezistenta nu a fost afectata. Scoala I - IV, cu doua sali, din satul Iugani, comuna Boghesti, va fi de asemenea reparata, aici fiind afectate acoperisul, tavanul, pardoseala si timplaria, ce ar necesita 180 mii lei pentru reparatii. Intre timp, cei 13 elevi de la clase simultane vor invata intr-o sala aflata intr-o stare mai buna. (C. STANILA, M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.