Politică

Trăşculescu, la un pas de a fi "albit" de deputaţii care au legiferat corupţia parlamentară

Ziarul de Vrancea
11 dec 2013 2181 vizualizări
REPUBLICA PENALILOR: Superimunitate la anchetele DNA şi ANI. Deputaţii au legiferat corupţia parlamentară

Două modificări legislative făcute ieri de Camera Deputaţilor aruncă în aer toate anchetele DNA şi investigaţiile ANI privind parlamentarii. "Evenimentul zilei" prezintă lista senatorilor şi deputaţilor care scapă de dosare.

Parlamentarii primesc imunitate faţă de anchetele procurorilor DNA şi ale inspectorilor ANI, după ce Codul Penal a fost schimbat, ieri, în Camera Deputaţilor. Astfel, a fost modificat statului funcţionarului public şi s-au dezincriminat faptele de conflict de interese în cazul senatorilor şi deputaţilor.

Efectul direct al acestor amendamente: parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA pentru faptele de corupţie comise în legătură directă cu funcţia lor: abuzul în serviciu, luarea de mită sau traficul de influenţă. Alte aproape 25 de investigaţii cu parlamentari, găsiţi de inspectorii ANI în conflict de interese, ar putea fi compromise.

DNA a reacţionat şi a arătat că are pe rolul instanţelor de judecată sau în executarea pedepselor un număr de 28 de parlamentari. "Prin această modificare, legislaţia română va intra în contradicţie flagrantă cu dispoziţiile convenţiilor internaţionale anticorupţie pe care România le-a ratificat în anul 2002, respectiv 2004: Convenţia penală împotriva corupţiei a Consiliului Europei şi Convenţia ONU asupra corupţiei", susţine DNA.

"Ponta pune piedici Justiţiei"

Europarlamentarul Elena Băsescu a declarat, ieri, că Guvernul Victor Ponta "continuă să pună piedici Justiţiei şi luptei împotriva corupţiei". "Bugetul pe 2014 aduce scăderi semnificative pentru principalele instituţii din domeniul Justiţiei: ANI va pierde 10,3 milioane de lei faţă de anul acesta, mai exact 34,2%, contrar recomandărilor Comisiei Europene din MCV; bugetul Ministerului Justiţiei scade cu 94 de milioane de lei faţă de anul trecut, iar cel al Ministerului Public scade cu 41 de milioane de lei faţă de 2013", a arătat Elena Băsescu.

Ion Stan şi afacerea "Bani pentru PSD"

Deputatul PSD Ion Stan (foto)
a fost trimis în judecată, în februarie 2013, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor DNA, în pe­rioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan a solicitat unui denunţător 130.000 lei, bani destinaţi achiziţionării combus­ti­bilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei elec­torale, precum şi achiziţionării de produse alimentare ce urmau a fi îm­păr­ţite în preajma alegerilor par­la­men­tare. El a pretins banii, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte de lucrări publice.


Trăşculescu, acuzat de trafic de influenţă

Fostul deputat PDL Alin Trăşculescu (foto) a fost trimis în judecată fiind acuzat de mai multe infracţiuni de corupţie, cea mai gravă fiind cea de trafic de influenţă. Procurorii DNA susţin că Trăşculescu a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale suma de 150.000 euro şi cea de 1.100.000 lei.

Trăşculescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Ridzi şi dosarul de corupţie "2 Mai"

Monica Iacob Ridzi (foto), deputat în Parlamentul României şi fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 – iulie 2009, a fost trimisă în judecată, în mai 2011, pentru mai multe infracţiuni de corupţie în dosarul "2 Mai".

Acuzaţiile DNA: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic.

Procurorii susţin că Ridzi ar fi atribuit ilegal unor firme private contracte de prestări servicii cu ocazia realizării unor manifestări dedicate Zilei Naţionale a Tineretului.

Bădălău, zis "Senatorul Ficăţel"

Senatorul PSD Niculae Bădălău (foto) este cercetat de procurorii DNA în dosarul "Mafiei Industriei Alimentare" pentru trafic de influenţă.

El este acuzat că ar fi protejat interesele unui afacerist, a cărei societate era implicată într-o evaziune de aproape 100 de milioane de euro.

Pentru o şpagă de 200 pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 kg ficat de pasăre el ar fi făcut intervenţii la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (Prefectură, conducerea Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

Dan Păsat este cu un picior în puşcărie

Fostul deputat Dan Păsat (foto) aşteaptă mâine sentinţa finală în dosarul în care a fost acuzat de corupţie. În primă instanţă, el a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru şantaj, dar a declarat recurs.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada octombrie – noiembrie 2009, Dan Păsat şi Constantin Marin i-ar fi ameninţat verbal şi fizic, în mai multe rânduri, pe doi reprezentanţi ai firmei SC Agro Clas SRL Teleorman pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune a apei din comuna Vărăşti, judeţul Giurgiu.

Pe 29 octombrie 2009, cei doi i-ar fi agresat efectiv pe reprezentanţii societăţii respective.

Diaconu, la Tribunal de dragul soţiei

Fostul senator PNL Mircea Diaconu (foto) a fost trimis în judecată, în noiembrie 2012, pentru cinci fapte de conflict de interese făcute în calitate de director al Teatrului Nottara.

Este vorba despre promovarea soţiei sale, actriţa Diana Diaconu Lupescu (59 de ani), în funcţia de regizor artistic al teatrului.

O altă parte a anchetei priveşte semnarea mai multor contracte de drepturi conexe (autor), în care Diana Lupescu a îndeplinit diverse funcţii, cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor. Procurorii au concluzionat că liberalul a realizat un "folos material pentru soţia sa în cuantum total de 29.112 de lei".

Oana Mizil a luat de la popor pentru mama

Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil (foto) a fost trimisă în judecată, pe data de 24 septembrie 2013, pentru conflict de interese. Procurorii Secţiei de urmărire penală din Parchetul Instanţei Supreme o acuză pe fosta iubită a lui Marian Vanghelie, că, din mai 2009 până în septembrie 2011, şi-a angajat mama la biroul său parlamentar, aceasta obţinând venituri de peste 65.000 de lei.

Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit primul termen pe 28 ianuarie 2014. Cazul a plecat de la ANI, care a stabilit, în septembrie 2011, faptul că deputata Mizil şi-a angajat ilegal mama la biroul său parlamentar, încălcând prevederile Legii 161/2003 privind exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice.

Oana Niculescu Mizil a încercat să se apere, explicând că mama ei nu este funcţionar public, ci are statut de personal contractual. Procurorii nu au luat în seamă scuzele sale şi au trimis-o în judecată.

Levente şi-a angajat nevasta


Deputatul UDMR Mate Andras Levente (foto)
a fost trimis în judecată, pe 18 septembrie 2013, pentru conflict de interese. Acesta este acuzat de procurorii Parchetului General că şi-a angajat ilegal soţia în biroul parlamentar. Şi în acest caz, ancheta a fost demarată în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate, din septembrie 2011.

Inspectorii au descoperit atunci că Mate Andras Levente şi-ar fi angajat ilegal soţia, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, în Biroul Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 13 din Cluj.

În baza contractului de muncă încheiat, nevasta deputatului UDMR a încasat, în perioada martie 2010 - ianuarie 2011, suma de 5.508 lei. Iniţial, procurorii pronunţaseră o soluţie de neîncepere a urmăririi penale în acest caz, însă dosarul a fost redeschis ca urmare a unei decizii luată de fostul prim-adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Daniel Morar. Dosarul lui Mate Andras Levente se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Banias - corupţia din port

Senatorul PC Mircea Banias (foto) a fost trimis în judecată de DNA, în aprilie 2012, în dosarul Corupţiei din Portul Constanţa. 

El a fost acuzat de mai multe infracţiuni, printre care trafic de influenţă şi instigare la infrac­ţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Potrivit DNA, Banias a pretins şi a primit de la Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare, mai multe produse provenind din mărfurile confiscate. El pretindea că are influenţă asupra unor func­ţionari publici pentru a nu efectua controale.

Boldea, în dosarul "Aviasan"

Mihail Boldea (foto), deputat în Parlamentul României la data comiterii unor fapte şi avocat în Baroul Galaţi, a fost trimis în judecată în octombrie 2013, de procurorii DNA, pentru mai multe fapte de corupţie în dosarul "Aviasan".

Potrivit DNA, fostul parlamentar a făcut mai multe falsuri în acte pentru a intra în posesia a aproximativ 40 de hectare de teren în Galaţi.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 21.786.710 de euro. Boldea mai este trimis în judecată de DIICOT, într-un alt dosar.


www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.