Educație

VIDEO | Performanță școlară în România conform, rezultatelor PISA 2023: O radiografie dureroasă a sistemului de educație

Ziarul de Vrancea
7 dec 2023 1636 vizualizări

Ministrul Educației a primit în avans o nuia de la Moș Nicolae odată cu publicarea, marți 05 decembrie 2023 a clasamentului pe țări a testelor PISA, informează stirileprotv.ro

 

Datele recente provenite din testele Programului Internațional de Evaluare a Elevilor (PISA) aduc vești alarmante cu privire la performanța elevilor români de 15 ani, apropiați de finalizarea învățământului obligatoriu. Conform rezultatelor, România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește nivelul de competență în matematică, științe și citire. Aproape jumătate dintre acești elevi se încadrează la analfabetism funcțional în cele trei domenii.

Eșantionul de 7600 de elevi din 260 de școli a participat pentru a șasea oară la testarea PISA, cu accentul pus în acest an pe evaluarea competențelor matematice. Rezultatele sunt dezolante, evidențiind că 49% dintre elevi se încadrează în zona analfabetismului funcțional, iar doar 4% obțin scoruri de înaltă performanță. Aceste cifre sunt reflectate și în celelalte domenii, unde 44% dintre elevi au dificultăți în științe, iar 42% la lectură.

Un aspect semnificativ este că, în ciuda rezultatelor slabe la disciplinele academice, elevii de clasa a IX-a au obținut scoruri mari la evaluarea vitezei cu care leagă prietenii cu colegii. Sociologii afirmă că acest aspect reflectă mai degrabă caracteristicile culturale ale poporului român decât calitatea educației în școli.

Conform stirileprotv.ro figuri importante din domeniul educației s-au adunat pentru a analiza și critica starea sistemului de învățământ. Testele PISA evidențiază că România se află pe locul 45 sau 48 în Uniunea Europeană, cu de două ori mai puțin decât media altor candidați.

Marian Staș, coordonatorul unui proiect educațional, a exprimat dezamăgirea sa față de modelul educațional românesc, numindu-l un "uriaș trist, bleg, cu picioare de lut." El consideră că sistemul educațional este depășit și nu se aliniază cu necesitățile actuale ale societății.

Comparând România cu media Uniunii Europene, rezultatele indică un decalaj semnificativ. Suntem cu 53 de puncte sub medie la științe, cu 45 de puncte sub medie la matematică și cu 40 de puncte sub medie la citire.

Directorul educațional PISA, Tanja Bastianic, atrage atenția că elevii de 15 ani din România sunt la nivelul celor de 14 ani din generațiile anterioare, subliniind caracterul îngrijorător al acestei pierderi de progres educațional.

Ministrul Educației, Ligia Deca, recunoaște rezultatele dezamăgitoare ale României la testele PISA, dar afirmă că acestea s-au menținut aproximativ la nivelul anului 2018. În ciuda criticilor, ministrul promite că lucrurile vor evolua în direcția corectă, menționând acordarea burselor de merit pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase, inclusiv pentru cei cu medii sub medie. Cu toate acestea, opinia publică rămâne sceptică în privința eficacității acestor măsuri în îmbunătățirea sistemului de educație din România.

Citiți întreg articolul publicat de stirileprotv.ro accesțnd titlul alăturat : Rezultate PISA 2023: România, penultimul loc din UE. Aproape jumătate dintre elevii români sunt analfabeți funcționa

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.