Educație

VIDEO | "NU folosiți elevii ca monedă de schimb!" Părinții elevilor din anii terminali cer organizarea EN și Bac-ului la datele stabilite

Ziarul de Vrancea
7 iun 2023 1363 vizualizări

Părinții elevilor din clasele terminale cer organizarea Evaluării Naționale și Bacalaureatului la datele fixate și au lansat o petiție online. "NU folosiți elevii ca monedă de schimb!" este mesajul prin care părinții vor să convingă profesorii să respecte calendarul examenelor naționale.

VIDEO: Antena 3 CNN

Chiar dacă în petiție se arată că părinții respectă dreptul cadrelor didactice la grevă, totuși, le cer să spună "STOP șantajului emoțional!".

S-au încheiat două săptămâni de grevă și, în acest moment, nu se știe dacă elevii se vor întoarce la școală după minivacanță.

Ministrul educației le solicită profesorilor să revină la catedra și anunță că, dacă greva se va prelungi, examenele ar putea fi decalate.

Ligia Deca le-a transmis profesorilor  să aibă încredere că veniturile lor vor creşte, potrivit ordonanţei adoptate joi de Guvern. Şi le-a cerut sprijinul, astfel încât elevii să poată susține la timp examenele naționale.

Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții -  este apelul Ministrului Educației pentru ca dascălii să încheie greva. În caz contrar, anul școlar s-ar putea prelungi. Pentru elevii care nu susțin examene naționale, înseamnă câteva zile în plus de cursuri, în așa fel încât profesorii să le poată încheia mediile. Iar examenele finale pentru cei 325.000 de elevi din ani terminali ar putea fi decalate.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Luăm în calcul refacerea calendarului de examene. Nu există varianta în care să anulăm examenele. Nu există posibilitatea să avem evaluări naționale fără ca profesorii să se întoarcă la școală.

Și președintele Klaus Iohannis le-a cerut dascălilor să se întoarcă la catedră și spune că nu mai au pentru ce să facă grevă: "Pe termen mediu și lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creșteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris, prin ordonanță, garanții că guvernul se va ține de ce a promis."

Calendar Evaluarea Națională 2023:

Calendar Admiterea la liceu 2023:

„6-7 și 10-17 iulie 2023: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului!

Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere

NOTĂ: 1) Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi și candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă candidaților cu CES, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, care doresc să participe la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023-2024, completează opțiunile în perioada 14 – 17 iulie 2023.

2) Candidații, care au participat la prima etapă de admitere în învățământul profesional și dual și care nu au fost admiși, completează opțiunile în fișele de înscriere în perioada 15-16 iulie 2023.

6-7 și 10-14 iulie 2023: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere

6-7 și 10-14 iulie 2023: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată

17 iulie 2023: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în  aplicația informatică centralizată.

Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de  opțiuni  originale la centrul de admitere județean/al municipiului București

17 iulie 2023: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată

18 iulie 2023: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională

18 iulie 2023: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată

19 iulie 2023: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.

Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București

20 – 25 iulie 2023: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați

25 iulie 2023: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere

26-28 iulie 2023: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată”.

Foto: Captură Monitorul Oficial

Calendar Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie:

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023:


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.