Educație

Galerie Foto + VIDEO | După ani în care elevii au învățat într-o școală închiriată, noua școală de la Chiricari, Nereju și-a deschis porțile

Ziarul de Vrancea
9 sep 2019 6948 vizualizări

După ce vechea școală a ars, la Chiricari, comuna Nereju, copiii și cadrelel didactice au învățat în patru cămăruțe dintr-o clădire închiriată.Noua școală a fost realizată din bani de la bugetul local și a costat circa 100.000  euro.La inaugurare a fost prezentă și o echipă de la IȘJ Vrancea, alături de inspectorul școlar general Dorin Cristea.

Singura școală nouă din județ în care elevii de la clasele I-IV și preșcolarii de grădiniță încep cursurile se află în munți, în satul Chiricari, comuna Nereju. În prima zi școală, zeci de părinți și copii au venit să vadă ”minunea”, pentru că mulți dintre ei și-au pierdut speranța ca în satul lor să se mai ridice o nouă unitate de învățământ. Pentru ridicarea acesteia, într-un interval de timp relativ scurt, singura sursă de finanțare a fost bugetul local al comunei Nereju, de unde s-au alocat peste 440.000 lei, echivalent a puțin sub 100.000 euro. Și tocmai că a fost singura școală din județ nou deschisă, la inaugurare a participat și o delegație din partea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, alături de profesorul Dorin Cristea, inspectorul școlar general. ”Am ajuns azi, alături de dumneavoastră, ca în prima zi de școală să intrăm într-un local nou. Țin să mulțumesc autorităților locale care au făcut posibil ca azi să intrăm într-o casă nouă a educației. Țin să le mulțumesc și celor din comunitate care au contribuit și cadrelor didactice pentru că sunt convins că vor menține un standard de educație ridicat”, a spus inspectorul școlar general, Dorin Cristea. Școala de la Chiricari are trei săli de clasă, printre care și o grupă de grădiniță și va găzdui aproape 45 de copii, preșcolari și școlari, din satul care se află la o distanță mai mare de centrul localității și unde accesul se face cu dificultate. ”Bine ați venit, într-adevăr la școală! Anul acesta școlar vom intra într-o școală nouă  ceea ce noi așteptăm de mult timp la Chiricari. Vă dorim un an nou cu rezultate bune la școală și să aveți grijă de ea”, a spus Simona Păucă, directorul școlii Nereju, care are în subordine și unitatea de învățămînt de la Chiricari.

Școala de la Chiricari a fost un vis devenit realitate

Pentru a ajunge la Chiricari, drumul abrupt șerpuiește printre dealuri și se termină chiar la poalele celui pe care s-a ridicat școala. Printre investițiile pe care primarul Toader Gemănaș la are în plan se numără și drumul către Chiricari, însă școala a fost, după cum de altfel a și spus-o, cu emoție, ”un vis devenit realitate”. ”Din 2009, de când a avut loc incendiul, se vorbește despre o școală aici. De aceea, chiar din primele zile ale mandatului meu de primar am zis că este nevoie să dăm drumul acestui proiect. La un an după, am început lucrările, iar azi, ne bucurăm cu toții de această nouă școală”, a spus și primarul Toader Gemănaș. Oficialii de la IȘJ, alături de primarul comunei și de cei doi preoți care au binecuvântat lucrarea și au sfințit-o, au tăiat panglica după care elevii au mers pentru a vedea care le sunt clasele, respectiv grupa de grădiniță. I-a întâmpinat o atmosferă caldă, cu cele trebuitoare și cu miros de nou iar unii dintre ei au exclamat deja, spunând că le va face plăcere să vină la noua școală. Să le fie de folos și spre bună învățătură!

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.