Educație

VIDEO + Foto | Cum a fost marcată în avans "Ziua Internațională a Molului" la Colegiul National "Alexandru Ioan Cuza" Focsani

Ziarul de Vrancea
23 oct 2023 1286 vizualizări

Citiți mai jos o postare activată pe contul de facebook Colegiul Național "Al. I. Cuza" Focșani pentru a afla cum a fost marcată în avans "Ziua Internațională a Molului" la unitatea de învățământ menâionată. Spre exemplu, prin desfășurarea vineri 20 octombrie 2023 a celei de a doua ediții a concursului CN Chimie, pentru elevii claselor de gimnaziu și elevii claselor a 9-a, cu subiecte de chimie anorganică pe teme legate de structura atomului , numărul lui Avogadro, mol (molecula-gram) .Citiți în continuare și alte activități prin care a fost marcată în avans "Ziua Internațională a Molului" la Colegiul National "Alexandru Ioan Cuza" Focsani.Vizionați de asemenea în continuare VIDEO realizat de vrancea atlastv pe același subiect

VIDEO:vrancea atlastv

Vineri, 20 octombrie, la Colegiul Național Al.I Cuza Focsani s-a desfășurat cea de a doua ediție a concursului CNChimie, pentru elevii claselor de gimnaziu și elevii claselor a 9-a, cu subiecte de chimie anorganică pe teme legate de structura atomului , numărul lui Avogadro, mol (molecula-gram) .

Molul este definit ca 6.02214076×10^23 entități elementare. Pornind de la acel 23.10. a fost stabilită și Ziua Internaționala a Molului, zi pe care noi am transformat-o intr-o sărbătoare a chimiei in colegiul nostru, sarbatoare la care ni se alătură și profesorii de fizică.

Concursul CNChimie, a fost la cea de a doua editie, cu elevi organizatori de la clasele a 9 a A, a 9-a D, a 10- a E . Elevii implicați au dorit să imbrace rolul de profesor, să propună subiecte, dar și să evalueze și să asiste elevii pe parcursul concursului. S-au remarcat : Razvan Ene, Daria Ghibirdic, Ioana Pogorevici, Dodu Riccardo, Lacatus Aniela, Badarau Cezar, Manolescu Dragos, Alexandra Apostol Liciu Denis, Andrei Miron, Buca Dragos, Chiforeanu Elena ( diriginte dna prof Emilia Poll).

Au fost și elevi care s-au implicat in promovarea activității dedicate concursului, prin realizarea de afișe, pliante, au ornat biblioteca așa încât să se simtă sărbătoarea chimiei in locul in care s-a desfășurat concursul, au facut poze la toate activitățile desfșsurate in liceu cu ocazia Zilei Molului, pentru a le prezenta in noul număr al revistei colegiului,<<Oriunde, oricând, CNAIC : Revista cuziștilor <<, realizat sub indrumarea doamnei profesoarei de limba română, Voicu Voicuța. Aceștia sunt: Alexandra Pîrlea si Alex Mândru de la clasa a X-a E, diriginte prof.Opaiț Octavian.

Toți elevii au primit diplome de participare iar premianții au primit carți despre știință, experimente sau agende de lucru. S-au remarcat elevii: Cristea Sonia, Premiul I, Ciribașa Mattias, Premiul III, Vlăsceanu David, Premiul III, Constantin Luca, Mențiune, Rareș Bogdan, Mențiune, Pungă Oana, premiul II, toti de la clasa a 8-a, iar de la clasa a 9-a: Florea Marius, premiul I, Cotet Tudor, premiul I, Marius Bogdan, premiul III, Vlaicu M. premiul II, Popa Maria, Premiul III.

Felicitări, tuturor!

Tot vineri, de "Ziua molului”, elevii cuziști au participat la activități inedite și distractive care au pus în evidență chimia, fizica, biologia, geografia prin implicațiile acestora în viața cotidiană.

Elevii de la clasa a XI-a D care au organizat activitatea ”Chimia in bucate" și-au propus să atragă atenția asupra substanțele nutritive din alimente. În laboratorul de chimie au fost puse în evidență proteinele, glucidele, acizii și alte substanțe care sunt prezente în hrana noastră de zi cu zi.

Reinterpretat după faimosul joc Monopoly, clasa a 11-a D a realizat a doua ediție a concursului ”MOLopoly”, un joc ce solicită informațiile acumulate la orele de științe,într-un cadru non-formal, unde distracția este cheia succesului. Cine a avut poftă de chimie și dulciuri a participat la MOLopoly unde fiecare raspuns corect a fost premiat.

”MOLExpress” este o aventură plină de suspans și intrigă, în care participanții s-au lansat într-o captivantă vânătoare de comori, asemănătoare celebrei experiențe din Asia Express. Elevii de la clasa a Xi-a D au organizat MOLExpress ca o cursă a inovației și a spiritului aventuros în care participanții au fost nerăbdători să-și conducă echipa spre victorie.

Cei care au accceptat provocarea clasei a X-a D au participat la BioMOL Escape și GeoMOL Escape, activități la care au rezolvat puzzle-uri, au descifrat enigmele gândite de colegii lor și au efectuat experimente care le-au oferit coduri pentru a ieși din sală.

La ”ComiChimie” elevii pasionați de chimie de la clasa a X-a C au pus în evidență informațiile științifice în benzi desenate. Participanții au avut șansa să asculte și în același timp să vizioneze mai multe povesti, în care personaje sau diferite situații aparent ,,banale" prind viață într-un mod neașteptat. ComiChimie vă invită să participați și la un concurs captivant, unde fiecare poveste este unică, însă toate au un element comun și anume CHIMIA.

Elevii de la clasa a X-a C au organizat activitatea ”Superputerile fizicii” care a purtat participanții pe culmile fizicii energetice. Reportajele de televiziune oferite de elevii experți în domeniu și demonstrațiile ce au pus în evidență puterea fizicii în viața de zi cu zi, au fost urmate de un concurs cu premii dulci.

La concursul ”Ce spun chimiștii”, realizat de elevi din clasa a X-a B , reprezentanții claselor a IX-a organizați au găsit răspunsurile corecte la o serie de întrebări legate implicațiile chimiei iar cei mai bun au fost premiați de organizatori.

Felicitări, tuturor!

Text informații + foto:Colegiul Național "Al. I. Cuza" Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.