Educație

VIDEO + Foto | Campania “Împreună împotria violenței!” la Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş” Adjud, Vrancea

Ziarul de Vrancea
7 feb 2023 1527 vizualizări

​”Ziua internațională pentru nonviolență în școală” este marcată, anual, la data de 30 ianuarie, în şcolile din întreaga lume, la aniversarea morţii lui Mahatma Gandhi, simbolul nonviolenţei în lume. Ziua pledează pentru o educaţie permanentă în armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace.

Chiar dacă ”Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă” în şcoală este sărbătorită pe 30 ianuarie, mesajul ei trebuie să dureze şi să se manifeste în fiecare zi.

În acest context, elevii de la Colegiului Tehnic “Gheorghe Balş” au desfăşurat în perioada 30-01.2023-03.02.2023 activităţi educativ-preventive în cadrul Campaniei “Împreună împotriva violenței!”. Scopul campaniei  a fost acela de a conștientiza problema legată de violența din școalǎ, care poate avea consecințe și ȋn afara acesteia,  identificarea de modalitǎți de rezolvare a conflictelor prin comunicare nonviolentǎ

La aceste activităţi au participat elevi  de la clasele IX – XI coordonaţi de cadre didactice, cu sprijinul nemijlocit a conducerii unității școlare (director-prof. Valentin-Marian Mitrofan, director adjunct-prof.Tania Buchidău), care au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra unui fapt îngrijorător: şcoala reprezintă mediul în care violenţa şi bulling-ul sunt cel mai des întâlnite!

Pentru realizarea activitatilor s-a decis folosirea unor forme de artă: postere, desene, eseuri, dezbateri, jocuri de rol, fotografii, PPT-uri sau filmulețe pentru ca elevii să poata exprima poziția lor față de hărțuire/violență în general și să găsească soluții proactive.

În scopul promovării campaniei, prima zi a fost destinată realizării de afişe/postere purtătoare de mesaje nonviolente, explicarea alegerii textelor, a graficii, a modelelor conceptuale, argumentarea oportunităţii mesajului, evaluarea produselor şi expunerea acestora pe holul Colegiului - activitate coordonata de doamna consilier educativ, prof. Cecilia Sava şi prof. dr. Ana Maria Ciobotaru.

Activitățile desfășurate au fost variate:

Lectura eseurilor argumentative primite ca temă pentru acasă la ora de limba română au  vizat necesitatea combaterii fenomenului bullying; dezbatere și interevaluare - clasa a XI-a C, coordonator prof. Anca Magdalena Feraru

“Fetiţa din cutie”-  poveste terapeutică, clasa a X-E/F,( coordonator prof. Nicoleta Gabriela Spiridon) - a fost dezbătută problema abuzului și a discriminării în rândul copiilor și adolescenților. Elevii au interpretat un joc de rol prin care au încercat să creeze aspecte relevante din viața persoanelor abuzate, au identificat cauze și soluții pentru prevenția abuzului.

“La semaine de la nonviolence- stop bulliyng, tout les enfantesson importants!”, clasa a XI-a D, (coordonator prof. Gabriela Tătărăscu). O activitate curriculară unde elevii, pe baza definiției violenței împotriva tinerilor și copiilor, au discutat despre diferența dintre hărțuire și tachinare și au conștientizat impactul negativ și de lungă durată pe care aceasta o are asupra victimelor.

Spunem NU violentei! clasa a IX-a B, (coordonator prof. Rodica Urdă) - elevii au dezbătut problematica violenţei, cauzele și factorii de risc, iar la nivel de echipe s-au realizat postere pe această tematică.

“Violenţa este arma celor slabi”- clasa a X-a B, (coordonator prof Gabriela Motaş) -  activitate de prevenire a violenței asupra copiilor. Prin discuții, realizare de postere, lucru în echipă și căutare de informații, elevii au conștientizat că violența nu este nici o soluție, din contră, violența este arma oamenilor slabi. S-a mai discutat despre bullying, ce este și despre ce poți face în cazul în care ești victim.

Elevii clasa a IX-D, (coordonator prof. Cecilia Sava) au marcat această campanie prin realizarea unui proiect  de dirigenţie: Fii pentru tine însuți o prezență prietenoasă!”, derulat pe întreaga perioadă a campaniei. S-au desfășurat activități concrete  care să constituie modele de bune practici de educație formală și nonformală. Elevii au căutat informații, au realizat materiale, au avut idei originale și practice, au participat cu entuziasm la activități, implicându-se activ în timpul pauzelor. Astfel au transformat curtea școlii într-un spațiu al prieteniei, al educației non-formale, al veseliei, al culorii, în care elevii s-au simt bine, au  interacționat, au învăţat să se responsabilizeze, şi-au făcut noi prieteni.

“Opreşte violenţa verbală!”, clasa a IX-a B, (coordonator prof. Alina Albeiu Postolache) –activitate care a avut ca scop să atragă atenția asupra fenomenului de violență împotriva copiilor și să crească nivelul de informare și conștientizare cu privire la formele violenței, în special cu privire la abuzul verbal. Conștientizarea este primul pas spre schimbarea unor atitudini și practici care afectează dezvoltarea copiilor.

Vizionați VIDEO de mai jos pe același subiect

VIDEO:Colegiul Tehnic "Gheorghe Bals" Adjud (pagina oficiala)

Informații + foto+ VIDEO transmise de prof.ing. Cecilia Sava, coordonator educativ la Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş” Adjud


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.