Educație

Savantul vrâncean Simion Mehedinți – Pământul Românesc. Cărți necesare

Costică NEAGU
4 dec 2023 1075 vizualizări

Cărțile, la fel ca și oamenii, au timpul lor când trebuie citite. Ca să înțelegi toate subtilitățile pe care ți le transmite autorul trebuie să intri în atmosfera pe care ți-o induce cartea prin lectură.

De Ziua Națională a României, obișnuiesc să citesc câteva poezii (Ce-ți doresc eu ție..., să fredonez câteva melodii dragi) sau mă gândesc la ,,poveștile din armată” pe care le auzeam de la bătrâni pe când eram mic și nu ,,deschisesem” ochii și nu înțelegeam lumea dimprejur.

De când am descoperit manuscrisul lui Simion Mehedinți ,,Pământul românesc”, pe care l-am tipărit anul trecut, de când a început nebunia cu noua ordine mondială, nu încetez să mă gândesc la argumentația savantului român, privind dreptul geografic, istoric, etnografic, antropogeografic, antropologic și cultural asupra teritoriului aflat în interiorul Carpaților – corona montium, coroana munților –, denumit Transilvania sau Ardealul.

Dacă admitem că graiul articulat este atributul fundamental al omului prin care acesta s-a desprins de restul animalității, dacă admitem că prin grai, omul și-a prelungit memoria pe care a transmis-o urmașilor prin viu grai sau prin scris (,,Limba este îmbrăcămintea sufletului”. SM), atunci să vedem ce spun ungurii cu gura lor despre acest ținut.

Toponimul Transilvania, atestat în anul 1075, vine din latina medievală de cancelarie, prin sintagma ,,terra ultra silvam”), în care terra înseamnă ,,țară”, ,,ținut”, iar ultra înseamnă „peste”, „dincolo” și silva „pădure”, care se traduce prin „teritoriul de dincolo de pădure”.

Celălalt toponim, Ardealul, îl găsim în Cronica Gesta Hungarorum de la sfârșitul secolului al XII-lea a notarului regal P., zis Anonymus, în care este menționat acest sinonim prin forma erdeuelu (Erdeuelu).

În maghiara modernă erdő elve  înseamnă „teritoriul de dincolo de pădure”.

Ambele denumiri, exprimă același lucru ,,țară de dincolo de pădure”, fie că este exprimat în latina medievală fie în limba maghiară modernă. Întrebarea e unde sunt ungurii!? De unde privesc ei acest ținut (țară)? Din Pustă, deci sunt vecini cu Transilvania, cu Ardealul!, asta o spun strămoșii ungurilor, cu gura lor!

De ce Pământul românesc este o ,,carte necesară”, pentru că prezintă și analizează cu argumente peremtorii, evenimentele anul cel mai dramatic (1940) din istoria modernă și ne arată care au fost greșelile oamenilor de stat, în ,,anul rușinii!” și de ce trebuie să ne ferim în viitor.  

La mulți ani România!

Costică Neagu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.