Educație

Sărbătoarea Unirii Principatelor la Biblioteca Judeţeană

Ziarul de Vrancea
22 ian 2018 999 vizualizări

În an de Centenar al Marii Uniri (1918-2018), echipa Bibliotecii Judeţene vă invită la Sărbătoarea Unirii Principatelor.

Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea, în parteneriat cu Biblioteca Municipală Liviu Rebreanu din Aiud, judeţul Alba, vor sărbători, în data de 23 ianuarie 2018, împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor, graţie unui proiect cultural-educaţional care îşi propune să unească, în suflet şi în conştiinţă, cele două comunităţi aflate dincolo şi dincoace de Carpaţi. Cetatea Aiudului este una dintre cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania (sec. XIII-XVI), iar despre Oraşul de pe Milcov se face vorbire încă din anul 1482, când Ştefan cel Mare, fixând hotarul între Moldova şi Muntenia, a dat naştere unei staţiuni de graniţă de o parte şi de alta a acestui hotar, care, în timp, avea să devină oraşul Focşani.                                     

Elevii aiudeni au realizat 159 de felicitări pentru elevii din Focşani şi pentru alţi utilizatori ai serviciilor Bibliotecii noastre, propunându-şi, cu acest prilej, realizarea unor legături de suflet între cele două comunităţi româneşti, în Anul Centenarului Marii Uniri.

Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea sărbătoreşte Unirea Principatelor printr-o serie de activităţi culturale. Astfel, marţi, 23 ianuarie 2018, vor fi prezenţi la Centrul de Formare al Bibliotecii, din Strada Maior Sava nr. 4, elevii clasei a IV-a de la Şcoala Ion Basgan din Focşani, coordonaţi de doamna învăţătoare Nicoleta Cojocea, care, începând cu ora 9.00, se vor întâlni, pe Skype, cu elevi, bibliotecari şi oficialităţi din Aiud, împărtăşind mesaje unioniste şi dedicând un program artistic evenimentului de la 24 ianuarie. Alături de noi va fi prezent domnul Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focşai, care va fi întâmpinat cu un mesaj de Unire de către Teodora Fîntînaru, managerul Bibliotecii Judeţene.

Începând cu ora 10.45, un grup de bibliotecari de la Sala de Lectură şi Internet a Bibliotecii, alături de elevi ai clasei I coordonaţi de doamna învăţătoare Carmen Tomescu, vor fi prezenţi la Căminul pentru persoane vârstnice din Focşani, unde se va desfăşura un moment artistic dedicat Unirii: copiii vor oferi felicitările primite de la Aiud vârstnicilor de la Cămin, vor recita poezii închinate Unirii, transmiţând un mesaj de unitate şi solidaritate, peste timp, a neamului românesc. De asemenea, elevii vor oferi şi dulciuri puse la dispoziţie de Carrefour Focşani, partenerul Bibliotecii în cadrul acestei manifestări culturale.

Acţiunile omagiale vor continua, în data de 25 ianuarie 2018, cu o vizită la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din Focşani, unde, începând cu ora 13.30, o echipă de bibliotecari de la instituţia noastră, alături de elevi ai Şcolii Alexandru Vlahuţă din Focşani, coordonaţi de doamna profesoară Liliana Stan şi doamna bibliotecară Adriana Bran, vor evoca Unirea de la 1859. În cadrul acestei întâlniri de suflet, elevii vor recita poezii despre Unire, vor oferi celor prezenţi felicitările primite în dar de la tinerii din Aiud.

Unirea Principatelor reprezintă unul dintre cele trei momente semnificative ale istoriei noastre, care au demonstrat, de-a lungul timpului, unitatea în conştiinţă şi simţire a Românilor. Alături de Unirea înfăptuită de Mihai Viteazul şi de Marea Unire a tuturor provinciilor româneşti din 1918, Unirea Moldovei şi Ţării Româneşti din 1859 reprezintă un moment de demnitate naţională, un ceas al solidarităţii de neam şi de fiinţă românească.

 

 

   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.