Educație

Regal literar la Panciu

Ziarul de Vrancea
2 nov 2017 980 vizualizări

 La finele lunii trecute, orașul Panciu a fost gazda unui  eveniment cultural de excepție: decernarea premiilor celei de a V-a ediții a Festivalului Internațional de Creație ”Vrancea literară” organizat de scriitorul Culiță Ioan Ușurelu,directorul editurii Salonul literarși al revistei cu același nume.Este pentru a cincea oarăcândși primarul orașului, Iulian Nica,se implică în susținerea unui act cultural de o asemenea amploare care, iată, a dobânditnu numai o rezonanță județeană și națională, ci și una internațională, întrucât  și în acest an, ca și anul trecut,unele premii au luat destinația unor autori sau traducători din literatura altor țări.

 

          Pentru iubitorii pănceni de literatură, ca și pentru numeroșii invitați cu nume sonore și operă literară solidă la activ veniți din Moldova, Muntenia, Dobrogea, ba chiar și din Germaniasă-și ridice premiile, sala mare a Casei de Cultură ”Mihai Eminescu”s-a dovedit  neîncăpătoare, întreaga festivitate fiind un Regal spiritual. Spun spiritual, pentru că manifestarea de la Panciu a fost mai complexă, decernarea premiilor fiind precedată de un alt regal, muzical de astă dată, susținut de formația corală ”Pastorala”avândul la ”pupitrul” dirijoral pe maestrul Dumitru Săndulachi, și de lansarea a patru noi apariții editoriale aparținând autorilor pănceni(prin loc de naștere) Rodica Soreanu, Mihail Adafini, Costică Zbârciog și Mariana Șerban.

          Ca de atâtea ori când a apărut pe scenă, Corul ”Pastorala” a stârnitși de această admirația publicului. Acesta a aplaudat minute în șir, în picioare, vocile curate are artiștilor, piesele interpretative inspirate din lirica poeților Mihai Eminescu, George Coșbuc, dincompozițiile lui Ștefan Andronic sau din patrimoniul muzical al Renașterii, invitații Primăriei Panciu fiind răsplătiți și cu o Diplomă de Excelență pe care primarul Iulian Nica a înmânat-o dirijorului.

          Revenind la evenimentul central al Festivaluluide la Panciu, trebuie să menționez că el s-a bucurat de o mediatizare pe măsură, prin intermediul celor patru televiziuni care au înregistrat evenimentul, din care una – Est Media Press, condusă de Silviu Stanciu – a transmis în direct, prin You Tube, timp de mai bine de trei  ore și al ziariștilor din presa scrisă din județ.

          În calitate de autor care a semnat cronica tuturor celor cinci ediții ale Festivalului Internațional de Creație ”Vrancea literară”, dar care, la ediția din anul curent, am fost implicat direct în derularea unui segment al evenimentului(în sensul că mi-am spus părere de cititor  despre trei din cele patru cărți lansate), afirm și susțin că aceasta din 28 octombrie 2017 a fost cea mai reușită, cea mai interesantă. Am în vedere modul în care întreaga desfășurare a fost moderată de către organizator – profesorul Ușurelu manifestând o spontaneitate molipsitoare –și mesajul transmis de invitații de onoare și de autorii cărților premiate, cărora li s-a dar posibilitatea să răspundă printr-un scurt laudațio.

Buna dispoziție instalată pe fețele publicului a fost întreținută și de autorii de cărți umoristice  invitați la Panciu să-și primească răsplata creației lor literare, din rândul cărora i-am remarcat pe bârlădeanul Vasile Larco (are un cv impresionant de scriitor și de membru în juriile unor prestigioase festivaluri de literatură umoristică!) și pe focșăneanul Constantin Toma (de fapt tot bârlădean, prin locul lui de baștină) care s-au ”duelat” cu arma epigramei, stârnind ropote de aplauze.

Radu BORCEA

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.