Educație

Publicația ,,La noi...”, de la Soveja, un izvor de apă vie

Costică NEAGU
13 mai 2021 2140 vizualizări

A apărut la Soveja, revista ,,La noi...”, într-o serie nouă, nr. 1-2 (ianuarie – iunie, 2021), anul 12, publicație bianuală, editată într-un format nou (broșură A-4) și în straie noi.

Admirabil, nu și sisific, efortul profesorului Constantin Macarie de a mobiliza concetățenii în munca întru cultură și solidarizarea generațiilor în efortul de continuitate în ce privește ,,civilizația și cultura”, concepte delimitate și cultivate obsesiv de Simion Mehedinți.

Profesorul Constantin Macarie are vocația culturii, dar această vocație nu se poate materializa decât printr-un efort colectiv, printr-un mentorat asiduu și permanent, prin crearea unui grup de partizani care să fie animați de idealul îngemănării culturii și civilizației, a plăcutului și utilului, grup la a cărui formare trebuie să contribuie întreg nucleul intelectualsovejan, cât și administrația locală care să stimuleze acest efort.  

Frumosul nu va fi promovat cu determinare dacă nu va fi însoțit de util: costumul popular nu va fi promovat și dus mai departe dacă produsul nu va fi căutat ca obiect de îmbrăcăminte, sau ca ,,suvenir” și ca obiect de artă; cașul afumat, fructele uscate, loznite etc., etc., asemenea.

Cum va fi căutată și cultivată arta populară tradițională din Soveja, dacă nu va avea și atributul utilului, fiind folosită doar ca obiect de podoabă. Cine mai este dispus, astăzi, să trudească pentru un lucru, dacă nu-i aduce niciun câștig pragmatic. Broderia din lemn, piatra tăiată pentru temeliile gospodăriilor, care împodobea casele gospodarilor, era cerută atât ca obiect de folosință cât și ca obiect de podoabă. Azi cine le mai cere, cine le mai cultivă, când au apărut temeliile sumbre de beton, termopanele, cămășile brodate mecanic, catrințele /rochiile sau alte obiecte de îmbrăcăminte tot mai ieftine, dar... lipsite de valoare tradițională și afectivă.

Prin educație, trebuie puse bazele unei ,,industrii” de suveniruri autentice, având la bază, originalitatea creatorului sovejan de odinioară. Se deduce din revistă că sunt doar câțiva oameni de o asemenea factură iar chemarea Domnului Macarie se îndreaptă către școală, către tinerii satului și către bătrânii satului.

În această dilemă/criză de identitate care planează asupra întregii societăți românești, nu numai asupra comunităților mici, în cazul nostru Soveja, intră și efortul profesorului Constantin Macarie.

Dacă el nu va fi înconjurat și ajutat de toată comunitatea locală (școală, biserică, administrație, dispensar, poliție etc.), adunată sub cupola Fundației Simion Mehedinți-Miorița, a Școlii, a Căminului Cultural și a celorlalte OENG-uri, dispuse să pună umărul la acest efort.

Când vorbim de Fundație, ne gândim la toți cei care curg din Miorița și din Simion Mehedinți, sovejenii de aici și de pretutindeni. Ne gândim la ,,marcajul sacralității” (Gheorghiță Geană) satului de origine, cu care fiecare este dator și nu la cine a întemeiat această structură, cine este ,,șeful” sau ,,ce mai vrea și ăsta, nu-i ajunje!”... Ce să-i ajungă? Sacrificiul întru cultură n-are vârstă, e fără de moarte.

Cred că profesorul C. M., în virtutea ,,neliniștilor” sale, caută cu insistență să determine toți factorii de cultură ai satului, toți concetățenii făcându-i doritori să slujească și să ducă mai departe cei doi ,,bolovani” – civilizația și cultura -, despre care vorbea Simion Mehedinți și mai nou, Gheorghiță Geană...

Cu toate că revista împlinește 12 ani, cred că numărul acesta este unul care inventariază ce-a înfăptui și inaugurează o altă etapă, motiv pentru care se cere o nouă reorganizare a structurii acesteia: rubrici mai bine delimitate și mobilizarea unor oameni care să consacre și să dea personalitate acelor rubrici, exprimându-și personalitatea lor prin cele scrise sau propuse a fi tipărite în revistă.

Valoarea unei publicații, fie ea de creație, științifică sau de opinie, se construiește în timp. Așa cum valoarea unei școli o dau rezultatele elevilor, dascălii împreună cu directorul, fiind dirijorii, alături de familie și comunitate, la fel și valoarea unei reviste se sprijină pe competențele redactorilor și ale colaboratorilor. O idee poate fi nobilă, dar poate fi transpusă în practică în mod îndoielnic, uneori, mai ales când lipsesc susținerile. Pentru îndemn toți sovejenii să se adune în jurul celor două Simboluri sovejene și naționale: Miorița și Simion Mehedinți.

Cunosc eforturile, frământările, munca și determinarea profesorului Macarie de când era la catedră, (peste cinci decenii) din activitatea extrașcolară, cunosc optimismul lui din cei 31 de ani de colaborare dintre Asociația ,,Simion Mehedinți”, Fundația ,,Simion Mehedinți - Miorița”, știu care sunt gândurile care îl mână în aceste demersuri, motiv pentru care cred că sovejenii ar trebui să-l sprijine nu doar cu promisiuni de fațadă, ci și cu idei care să pună colaborarea pe alte baze!?

Pe de altă parte, mai cred că Dl Macarie ar trebui să-și aleagă și să fructifice (știe el cum), mai atent colaboratorii, să extindă aria preocupărilor și a direcțiilor de investigare, Soveja având o pătură consistentă de intelectuali în diferite domenii, legături cu Dragoslavele, cu Rucărul, Cașinul, cu istoria Războiului de Întregire a neamului etc., etc.

Mai cred că fondatorul publicației ar trebui să forțeze, să determine Școala , Căminul Cultural și să revigoreze, împreună cu cele două instituții, Cenaclul ,,Flori de munte”, al cărui fondator este încă din primii ani de dascăl la Soveja.

În acest sens, cred că publicația ,,Dumineca Poporului” (1914-1933), fondată de Simion Mehedinți ar fi un bun exemplu, chiar dacă a trecut peste un veac de la apariție.

Urăm publicației ,,La noi...”, ani mulți de apariție. Fie ca optimismul și ,,neliniștile” profesorului Constantin Macarie să rodească și în alte comunități vrâncene.

Costică Neagu      


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.