Educație

Proiectul educațional medalion literar “Mihai Eminescu”- Ediția a VII-a, 2019, la Casa de Cultură Panciu

Ziarul de Vrancea
6 feb 2019 1680 vizualizări

Avand  o experienta deosebita in organizarea activitatilor extrascolare,prin proiectel eeducationale realizate in anul scolar trecut,Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu (Prof. PopaGheorghita-Doru),Sc. Gim. Paulesti (ed. Manaila Claudica si prof  Popa Marioara),Sc. Gim. N. Jechianu Vrancioaia (Prof. Tudorache Daniela),Sc. Gim. Simion Mehedinti Soveja (Prof. Bâtcă Danuta) As. Mihail Sadoveanu Panciu si As. Culturala “Copilul Dunarii” Braila (Presedinte Doina Popescu-Braila) au realizat in data de 26 ianuarie 2019 un interesan tProiect Educational Medaliona Literar “Mihai Eminescu”,editia a VII-a la Casa de Cultura M. Eminescu Panciu.

Motivatia derularii acestui proiect este in primul rand  respectul fata de poetul nepereche,de la a carui nastere se implinesc 169 de ani dar si interesul pentru lectura in cadrul orelor de Limba si Literatura Romana. In prima parte a acestui medalion cei trei scriitori invitati,Prof. Aneta Țâru Pioară, Prof. Doina Popescu-Braila si poeta Spataru Elena au prezentat pe rand  in fata elevilor,parintilor ,profesorilor aspecte din viata si activitatea literara a marelui poet Mihai Eminescu,care reprezinta un model pentru ceilalti scriitori romani contemporani.

In alocutiunea sa D-na prof,Aneta Țâru Pioară a multumit poetului nepereche pentru maretia intelepciunii ce ne-a lasat-o in articolele din ziarul Timpul referitoare la viitorul Romaniei. Ne-a surprins prin patriotismul de care a dat dovada la vremea sa,depozitia ferma luata in fata politicienilor  vremii,cu atata demnitate ,tinand cont de varsta tanara pe care a avut-o fata de mai marii tarii.

Programul medalionului a continuat cu prezentarea Power Point (10 slide-uri) din viata si activitatea literara a poetului). A urmat evaluarea cunostintelor elevilor participanti despre poetul nepereche prin doua probe: Proba de evaluare sumativa si Proba de recitari prin concursul “Cel mai bun recitator”,unde  juriul a apreciat efortul  pe care l-au facut toti elevii  participanti.

Castigatori iconcursului la sectiunea de literatura au fost:

Proba de evaluare sumativa:

-Babes Giulia,locul I cls a IV-a,Sc. Gim. Paulesti (Prof. Popa Marioara si ed. Manaila Claudica);

-Manaila ,locul I, cls a VI-a,Sc. Gim. N. Jechianu Vrancioaia (ed. Manaila Claudica);Andra,locul I, cls a VI-a, Sc. Gim. Paulesti (Dir. Popa  Marghiolița);

-Ochian Mari

-Popa Sebastian,loculI,cls a XII-a,Lic Teoretic Ioan Slavici  Panciu (Prof. Ifrim Adriana);

-Ochian Andrei, locul I,cls a V-a,Sc. Gim. N. Jechianu Vrancioaia  (Dir. Ochian  Săndica);

-Balauta Emanuela,locu lII,cls a IV-a,Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu  (Prof. Popa  Gheorghita-Doru);

-Sava Vasile,locul III,clsa  IV-a,Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu  (Prof. Popa  Gheorghita-Doru);

-Marius Moisa,locul III,clasa a IV-a,Sc. Gim. Paulesti (Prof. Tudorache Daniela);

-Ghenuche Rares,locu lI,cls a III-a,Sc. Gim Soveja (prof. Bâtcă Danuta);

-Manea Rares,loculI,cls a III-a,Sc. Gim. Soveja;

-Ghinea Catalin,locul III,cls a VI-a,Sc. Gim. N. Jechianu Vrancioaia (ed. Manaila Claudica);

SECTIUNEA DE MUZICA-S-AU EVIDENTIAT   URMATOARELE GRUPURI  CORALE:

-Grupul Coral “Vornicii”-Sc. Gim. Paulesti (Prof. Tudorache Daniela);

-Grupul Coral “Mladite  Pancene”-Lic. Teh. Al. I. Cuza  Panciu  (Prof. Popa  Gheorghita-Doru);

-Grupul Coral “Ciobanasul”-Sc. Gim. N. Jechianu  Vrancioaia (ed. Manaila  Claudica);

-Grupul Coral “Mugurasi de brad”-Sc. Gim. Simion Mehedinti Soveja (Prof.Bâtcă  Danuta);

Programul medalionului a continuat cu urmatoarele lansari de carti ale scriitorilor invitati:

Astfel,scriitoarea ,AnetaȚâru Pioară si-a lansat romanul „Dupa cincizeci de ani”,editura Salonul Literar-Odobesti 2018 unde  actiunea romanului aduce in fata cititorului multa iubire dar si multa suferinta din viata personajelor cartii,care pot fii oameni obisnuiti si pot constitui exemple pozitive sau negative. Fiecare personaj din roman ,pare a fii o persoana reala cunoscuta,dar cititorul trebuie sa inteleaga ca asemanarea unor aspecte cu intamplari din realitatea contemporana este o pura coincidenta si ca in constructia  romanului predomina imaginatia.

    A urmat apoi lansarea volumului de versuri a poetului italian Giovanni Monopoli prezentat de poeta Spataru Elena unde poetul a dorit sa transmita cititorilor importanta poeziei indiferent de varsta,astfel incat poezia trebuie citita cu respect si rabdare transmitand cititorilor emotii deosebite.

   A treia lansare de carte „Haiducul Dunarii” editia a doua unde scriitoarea Doina Popescu Braila a dorit sa ii provoace pe  copii si tineri sa se intoarca spre lectura,spre poveste,sa inteleaga ca problemele vietii se rezolva intotdeauna cu calm,optimism sau cu umor. S-a bucurat scriitoarea de interesul si entuziasmul copiilor participanti. Este important ca mai exista profesori care se gandesc sa transmita frumusetea poeziilor din creatia poetului nepereche M. Eminescu.

      Un invitat special a fost si domnul colonel Ionel Marin(secretar general al As. Culturala M. Sadoveanu Panciu) care a dorit sa reaminteasca participantilor la Medalionul Literar despre Basarabia si Bucovina prin cantecele: „Basarabie frumoasa” si „Canta cucu-n Bucovina”. De asemenea a reamintit invitatilor si cantecul patriotic „Treceti batalioane romanii Carpatii” pentru ca Marea Unire nu ar fi fost posibila fara jertfa de sange si de viata a ostasilor glorioasei Armate Romane.

          Comemorarea celor 169 de ani de la nasterea poetului M. Eminescu a fost facuta si a doua zi la Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel din Panciu (preot Aga Stefan),prin oficierea unui parastas  si a transmis celor prezenti ca acest medalion literar este un model in organizare si ii determina pe elevi sa citeasca mai mult opera poetului si in special poeziile sale. Eforturile elevilor premiati au fost rasplatite cu diplome,plachete,pliante,carte scolara,dulciuri cu sprijinul unor importanti sponsori.

 La reusita acestui Medalion Literar au contribuit:Primaria Orasului Panciu,ISJ Vrancea,Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu,As. Culturala „Copilul Dunarii” Braila,As. Culturala „M. Sadoveanu” Panciu si Casa de Cultura „M. Eminescu” Panciu.

Text informații redactat de, prof. Popa Gheorghita-


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.