Educație

Profesorul și publicistul vrâncean Costi Rogozanu, printre autorii manualului de Limba și Literatura Română pentru clasa a VI-a

Ziarul de Vrancea
19 iul 2023 3028 vizualizări

Anunțul a fost făcut chiar de Costi Rogozanu, pe Facebook vineri, 7 iulie 2023: „Am dat peste o echipă tare, m-am lipit de ei și am făcut si eu câte ceva în acest manual care zic eu că a strâns tot felul de lucruri interesante. Îi rog pe colegii de română să-l răsfoiască, poate se potrivește cu ce au ei în minte. Eu am aplicat doar lucruri verificate deja la clasele a VI-a din Ciorăști - le mulțumesc, deci și elevilor mei pentru răbdare”, a transmis profesorul și publicistul vrâncean Costi Rogozanu în legătură cu manualului de Limba și Literatura Română pentru clasa a VI-a,​ la care este coautor.

Profesor de Limba și Literatura Română, publicistul Costi Rogozanu a ajuns să profeseze în învățământ, în județul Vrancea de unde este originar, din septembrie 2021, dintr-un experiment: a vrut să vadă cum este examenul de titularizare. L-a luat și și-a spus că nu are nimic de pierdut dacă merge mai departe. Așa că și-a ales Școala Gimnazială „Ionel Sârbu” din Ciorăști, aflată la aproximativ 20 de kilometri de Nănești, unde locuiește cu soția sa, Dora. Face zilnic naveta până la școală. A preluat clasele V-VIII și dirigenția la a șaptea. În vârstă de 45 de ani, Costi Rogozanu a terminat Facultatea de Litere din București și a fost colaborator la mai multe reviste de cultură. Șapte ani a fost prezentator la postul de televiziune Realitatea Plus, de unde a plecat în primăvara lui 2020. Acum semnează opinii în Libertatea.

Citiți și părerea despre manualul de Limba și Literatura Română de clasa a VI-a, a unui alt autor, profesoara Andreea Coroian Goldiș.

Provocarea mea de un an încoace: acest manual scris alături de o echipă minunată, cu gândul la elevii de azi. E o mare bucurie să îl vedem așa, gata să își întâlnească publicul.

Alături de colegii mei, credem că am construit o variantă coerentă de punere în practică a unor posibile răspunsuri la dezbaterile și dilemele ultimilor ani în ceea ce privește studiul limbii și literaturii române în școli: cu texte care vorbesc din interiorul și pentru universul lor ca punct de plecare pentru toate celelalte aspecte ale disciplinei.

Dacă e să menționez doar textele de bază, îi veți găsi în manual cu inedite pe Lavinia Braniște și Radu Paraschivescu, alături de Andrei Dósa, Alexandru Mușina, I.L. Caragiale, George Topârceanu, Alexandru Macedonski, Ana Blandiana, Sofia Nădejde, Mihai Ralea ș.a. 

Micul ghid al profesorului vizează un profesor implicat și reflexiv: prezintă principiile de construcție a manualului și oferă direcții pentru transparentizarea proceselor cognitive și a operațiilor mentale (,,a învăța să înveți o disciplină, să gândești în interiorul unor practici specifice”), pentru infuzarea curriculumului cu unele conținuturi ale noilor educații, oferă sugestii clare de activități interdisciplinare și de formare a competenței culturale.

Una dintre provocările manualului a fost să explorăm în mod natural teme și problematici de interes pentru categorii lăsate de obicei la o parte de manualele anterioare, să includem în imaginarul nostru comun mediul rural actual, migrația și sărăcia, persoanele cu diferite tipuri de deficiențe, aspectele de organizare și stratificare socială, problematicile globalizării și stereotipiile care duc la discriminare ș.a. Ni s-a părut o miză în sine ca aceste teme care îi afectează în mod direct doar pe unii (deși nu puțini) să ajungă în mod natural, prin educație, la toți: să construiască sensibilizare culturală prin intermediul empatiei, așa cum este formulată una dintre finalitățile studiului disciplinei în școală.

Mulțumiri speciale lui Radu Vancu, referentul științific al acestui manual.

Luați, citiți, răsfoiți, jucați-vă și voi pornind de la ceea ce am imaginat noi:

https://booklet.ro/.../limba-si-literatura-romana-clasa.../


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.