Educație

Povestea unei cămăși femeiești din ținutul Neculei

Ziarul de Vrancea
24 iun 2020 1770 vizualizări

  De Ziua Iei Românești vă prezint cu drag și cu mândrie o cămașă cusută cu mare iscusință și migală de către bunica mea, Trestianu Paraschiva de 64 de ani. Când, împreună cu bunicul meu, Trestianu Neculai, au cununat prima lor pereche de fini și au devenit pentru prima dată părinți spirituali, bunica mea a dorit să fie îmbrăcată în cămașă cusută de mâna ei.

  Cămașa a fost cusută la vârsta de douăzeci și trei de ani special pentru acest eveniment. Nu mai ține bine minte cât timp i-a luat lucrul, oricum, nu puțin timp, că e vorba despre atenție, ordine, migală, bun-gust și multă, multă pasiune. Ia a fost cusută mai mult seara și noaptea, la lumina lămpii cu gaz sau la para lumânării. Bunica ținea secret ceea ce avea de gând să coasă pe cămașă pentru că dorea ca nimeni să nu mai aibă o cămașă ca a ei.    

Inspirația bunicii mele de a crea modelul de pe această cămașă specifică meleagurilor noastre a pornit chiar din natură, ea alegând să coasă flori frumos colorate cu fir de bumbac și de mătase pe pânză țesută tot de ea, în războiul de țesut.    

Modelul de pe cămașă este foarte viu, în cele mai vesele culori, semnificând bucuria de a fi nașă, veselia că a avut prilejul să fie părinte spiritual pentru doi tineri frumoși dar în special legătura omului cu natura care este foarte des întâlnită pe modelele de pe straiele populare românești din zona noastră dar și în creațiile populare din zonă: ,,Foaie verde măr rotat,/ Bahn-al mamei, pui băiat,, sau ,,Floricică busuioc,/ Haideți, măi flăcăi, la joc!,,.

   Eu, Nicoleta, nepoata ei,a Chivuței lui Neculai al lui Gheorghe Trestianu din Vintileasca, nu pot să fiu decât mândră că bunica mea a cusut asemenea straie populare cu foarte multă migală și răbdare,straie pe care acum le purtăm eu și sora mea cu cel mai mare drag peste tot pe unde ne poartă viața. Sunt foarte apreciată și lăudată, toate acestea datorită minunatei mele bunici și moștenirii meșteșugurilor de la stră-strămoși.

Articol scris de Ziua Internațională a Iei Românești de  Nicoleta S Tănase elevă în clasa a VIII-a Școala Gimnazială ”Regina Maria” Vintileasca

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.