Noi criterii adoptate de Ministerul Educației: Burse sociale pentru elevii care fac naveta, indiferent de veniturile părinților
Elevii vrânceni care fac naveta la școală, într-o altă localitate, vor beneficia de burse sociale, începând din acest semestru. Criteriile pentru acordarea burselor au fost modificate, astfel că anumite burse de ajutor social nu vor mai fi condiționate de venitul lunar al familiei. Valoarea acestora a crescut de la 100 de lei pe lună la 200 de lei pe lună. Cererile pentru burse sociale se pot depune până în data de 14 februarie a.c.
Bursele sociale pentru elevii din sistemul gimnazial, liceal sau din învățământul profesional vor fi acordate după alte criterii decât cele de până acum. Conform unor reglementări adoptate zilele acestea, elevii care fac naveta la școală sau care sunt orfani vor primi burse sociale indiferent de veniturile pe care le obțin familiile lor.
Ministerul Educației (ME) a modificat criteriile de acordare, iar bursele de ajutor social se acordă nu doar elevilor care provin din familii defavorizate, ci și celor care locuiesc în mediul rural și fac naveta la școală, într-o altă localitate ori celor orfani. Mai beneficiază de bursă socială elevii orfani, cei aflați în întreținerea unui singur părinte și elevii abandonați de părinți (asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență).
Conform noilor reglementări, toți elevii care au beneficiat de burse sociale în semestrul I vor primi în continuare acest tip de burse. Valoarea acestora a fost dublată, de la 100 de lei pe lună la 200 de lei pe lună. Cu excepția elevilor navetiști și orfani, ceilalți care primesc burse sociale trebuie să se încadreze în anumite limite de venit, raportat la salariul mediu net pe economie aferent anului 2022. Acesta este de 1.524 lei.
Începând cu semestrul II, valoarea burselor școlare a fost majorată iar sumele primite de elevi vor fi cuprinse, în funcție de tipul de bursă, între 150 de lei și 500 de lei.
Cum se acordă bursele de merit
Pe de altă parte, media necesară pentru a primi bursa școlară de merit a crescut de la 8,50, cât era până acum, la 9,50. Bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate foarte bune la învățătură, care se încadrează într-una din următoarele situații:
Au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult zece absențe nemotivate pe semestru în anul școlar anterior. Criteriul acesta nu se aplică elevilor din clasa a V-a și a celor de clasa a IX-a.
Au obținut media semestrială de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult zece absențe nemotivate în primul semestru al anului școlar. Acest criteriu este valabil pentru elevii din clasa a V-a.
Au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50. Se aplică în cazul elevilor din clasa a IX-a, în semestrul I. Pentru semestrul al II-lea bursa de merit se acordă în cazul celor care au obținut media cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în semestrul I.
Au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor școlare naționale organizate de ME.
Au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor sau concursurilor cultural-artistice, sportive sau tehnico-științifice, de nivel național, organizate de ME.
Înainte, bursele de merit se acordau elevilor ce obțineau media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior.