Educație

Mihai Bisericanu despre debutul în dramaturgie al scriitorului odobeștean Gheorghe Mocanu  cu volumul “Heidegger”

Ziarul de Vrancea
19 oct 2018 1160 vizualizări

CRIMINOLOGIA SALVEAZĂ POEZIA sau TAUTOLOGIA, APOI DRAMATURGIA

G.M. Gheorghe Mocanu, nu General Motors, nici… George Mihăiţă. Deşi umorul e la locul lui. Pentru amândoi. Sau o sursă de inspiraţie pentru unul, de la celălalt.

Dar mai importantă decât umorul, este puterea verbului. A replicii. Şi a metaforei, care apare discret insinuată sub umorul filozofic conţinut. Trimiterile către filozofie sunt pline de umor deghizat în normalitate diurnă. Criminologul din autor construieşte un discurs demn de cineva cu temeinice studii în ale Dreptului, organizând un discurs sigur, robust, fără fisură. Discurs bine argumentat de stări, de surprize, acolo unde este cazul, dar şi de spectaculoase răsturnări de situaţie.

Sursele de inspiraţie sunt diverse, de la traume comuniste la subtila filozofie germană. Şi cum dintre Hegel şi Kant, Heidegger e chiar şarmant – o posibilă concluzie pentru prima piesă de teatru din volum, la cea de a doua executăm un salt în timp, reamintind câteva din traumele esenţiale ale perioadei, spre a fi cunoscute şi aflate, adânc în posteritate.

Poezia replicilor, umorul sau filozofia aduc variaţie, dinamism sau visare în cadrul scenelor clar conturate, urmărind logic firul conflictului, argumentându-l însă cu diferite procedee atent selecţionate. Şi cum viaţa întreagă este o scenă de teatru, cadrele sunt bine alese şi inteligent poziţionate în spaţiul scenic, conferind spectatorului şansa de a asista cu interes la acţiunile prezentate. Gică Mocanu nu distrează, argumentează filozofic acţiunile personajelor sau se delimitează la prezentarea fotografică a unor acţiuni, spre deliciul spectatorului care poate augmenta singur oferta, în funcţie de propriile informaţii sau doleanţe. În concluzie, o deschidere „cu albele” pentru Gheorghe Mocanu.

Să-i urăm să câştige cât mai multe partide.

                                                                                                Mihai Bisericanu

Actor la teatrul Bulandra,

Lector la Universitatea Națională de Artă

Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”  din București

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.