Astăzi este sărbătoare: Adormirea Maicii Domnului Sântămăria Mare. Maica Domnului, patroana Vrancei
Cele mai multe biserici vrâncene au ca praznic sărbători închinate Maicii Domnului.Peste 30 de lăcașuri poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului", atât biserici de mir de la orașe și sate, cât și biserici mănăstirești.
Maica Domnului este pe drept cuvânt patroana spirituală a Vrancei, iar praznicul "Adormirii Maicii Domnului" este cea mai importantă manifestare religiosă din timpul verii. De la cea mai înaltă biserică de lemn din Vrancea, situată în Largăseni (Corbița), ctitoria boierului Gavrilă Conachi, la 1760, până la biserica de lemn, de la 1879, din Andreiașu de Sus, zeci de lăcașuri au fost închinate "Adormirii Maicii Domnului". Din Vrancea de sud, unde avem biserica "Adormirii Maicii Domnului" a Mănăstirii Vărzăresti, construită la 1664 de Radu Vărzaru și biserica "Adormirii Maicii Domnului" de la fosta Mănăstire Bordești (1698), la Vrancea de nord, unde există majestuoasa biserică "Adormirea Maicii Domnului" a domnitorului Eustatie Dabija, ridicată la 1661, Vrancea este presărată cu lăcașuri de cult care vor comemora astăzi praznicul cunoscut și sub numele de Sfânta Marie Mare.
Mergând spre Vrancea arhaică, avem în podgoria Odobeștilor mai multe biserici închinate Fecioarei Maria, atât în orașul Odobești, cât și la Mănăstirea Tarnița și biserica fostului Schit Scânteia, ridicată de boierul Stamatin din Focșani, azi biserică de mir. în inima Vrancei arhaice, biserica Schitului Valea Neagră este închinată Adormirii, iar spre est, biserica "Adormirii" de la Mănăstirea Mușinoaiele. La Tichiriș avem o biserică de lemn de la 1850 închinată Sfintei Marii, ca și biserica de lemn de la Gura Văii (Câmpuri), de la 1840 și biserica de lemn de la Poiana, de la 1820. La Vidra - Poarta Vrancei a fost zidită la 1850 o biserică de piatră închinată tot Adormirii, iar de partea cealaltă a județului, la Odobasca avem o biserică de lemn de la 1800, ridicată pe ruinele unei biserici de la 1471, considerată printre cele mai vechi de la Curbura Carpaților, cu același hram. Pe Valea Putnei, în aval, bisericile de la Purcelești, Tufele-Țifești, Pufești și Jariștea au ca ocrotitor pe Maica Domnului. Și pe fostele moșii ale Sihlenilor, la Voetin există o biserică închinată Adormirii Maicii Domnului, ca si la Mărăsesti, Adjud și mai ales Focsani, unde avem patru biserici cu acest hram: "Adormirea Macii Domnului - Donie", ctitorită de Stolnicul Donie la 1710-1714, "Adormirea Maicii Domnului - Jălăboiu", de la 1750, "Adormirea Maicii Domnului - Precista", opera domnitorului Nicolae Mavrocordat, pe la 1709-1716 și catedrala "Cuvioasa Parascheva - Adormirea Maicii Domnului".
Articol republicat în Ziarul de Vrancea
Prima publicare-august 2008