Educație

Centrul de Zi ,,Dănuţ” din Pituluşa: În spatele unor copii „lumină”, se află profesorii „soare”!

Elisaveta Norocea
8 dec 2019 3466 vizualizări

Luna decembrie 2019 a debutat în forţă la Centrul de Zi ,,Dănuţ” din Pituluşa, com. Broşteni. Ca în fiecare an, atât cei mici, cât şi cei mari, elevi care frecventează centrul nostru, sunt implicaţi într-o multitudine de activităţi cultural artistice şi religioase, care mai de care mai atractive. Centrul de Zi „Dănuţ” este un loc al întâlnirilor, unde fiecare îşi poate exprima sentimentele, bucuriile, temerile, locul unde orice copil este iubit, unde poate întreba şi poate primi răspunsurile care îl frământă, este locul unde este apreciat la adevărata valoare.

Ca sa devii un mic „artist”, îţi trebuie puţin talent, multă muncă, motivaţie şi susţinere, dragoste şi încredere din partea tuturor voluntarilor, care par să aibă câte o baghetă magică pentru fiecare copil. Dacă la început sunt mai timizi, odată cu trecerea timpului pot realiza o mulţime de lucruri frumoase care să-i bucure atât pe ei, cât şi pe părinţi, să le dezvolte o serie de abilităţi creative, educaţionale şi - pentru viitor -  poate chiar profesionale.  

Totul începe ca o joacă… Fără a fi deprinşi să lucreze aplicat in ateliere, încearcă să realizeze fie ornamente de iarnă, fie să picteze pe sticlă sau pânză, să cânte la instrumente sau să repete un dans pentru sărbătorile Crăciunului... Încet, încet, cu răbdare, cu tact, cu dragostea pe care voluntarii o au pentru copii, totul devine mai simplu, ca de la sine.

Am reuşit să realizăm cele mai frumoase globuri şi obiecte decorative de iarnă care vor fi expuse cu ocazia unui Concurs de Muzică ce se va desfăşura la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia, din Focşani. Am ajuns la final şi cu pregătirile dedicate Zilei Naţionale a României. Pe 1 Decembrie 2019, în prezenţa părinţilor şi a oaspeţilor, am îmbrăcat cu mândrie straiele strămoşeşti şi am oferit, în incinta Centrului de Zi „Dănuţ” un emoţionant program artistic,100% românesc: versuri dedicate scumpei Românii, cântece patriotice şi dansuri tradiţionale.

Acest proiect de suflet l-am numit „ 1 Decembrie în anul omagial al satului românesc tradiţie şi modernitate într-un veac de demnitate”. Căci satul românesc este un izvor de spiritualitate şi cultură populară în contextul proiectului lansat de Patriarhia Română în anul 2019 „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”, respectiv „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti” Şi ce poate fi mai frumos şi mai înălţător decât să omagiezi dascălii, educatorii, învăţătorii şi profesorii care te au format, care au crezut în potenţialul tău şi ţi-au modelat zilnic caracterul, pentru a  fi omul de azi, pentru a deveni omul de mâine? De fiecare dată ne dorim să reunim în astfel de spectacole preşcolari, elevi din învăţământul primar, gimnazial, liceal ,din mediul  universitar, cadre didactice, adulţi şi pensionari sub cupola respectului şi a recunoştinţei. Ca de fiecare dată copiii au fost răsplătiţi cu aplauze, felicitări, dulciuri şi diplome.

Un alt eveniment la care am lucrat a fost dedicat eroilor zilelor noastre, copiilor cu CES, părinţilor acestora, persoanelor cu dizabilităţi şi cadrelor didactice ce lucrează cu elevi şi tineri speciali,  „Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi - Împreună vom reuşi”, organizată de doamna inspector pentru învăţământ special şi special integrat, doamna Aurora Lefter, doamna director Oana Cherciu şi doamna director adjunct Petronela Bernovici la C.S.E.I ,,Elena Doamna” Focşani. Au fost momente artistice pregătite cu deosebită dragoste şi responsabilitate de către cadrele didactice coordonatoare, de către micii „actori”. Acum, mai mult ca niciodată, am învăţat, unii de la alţii,  că o simplă îmbrăţişare poate valora mai mult decât o mie de cuvinte şi că visele pot zbura  chiar şi într-o aripă, doar să crezi în ele.

Şi ce poate fi mai frumos decât să deschizi aripile tăiate ale unui copil şi să-l înveţi  să zboare din ce în ce mai sus, fără să-i fie teamă că va cădea, ştiindu-te pe tine acolo, gata oricând să-l prinzi şi să-l ajuţi să se ridice, ori  de câte ori va fi nevoie!

Prof. Elisaveta Norocea - coord. Centrul de Zi „Dănuţ”

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.