Educație

In memoriam Vasile Tărâțeanu | Academicianul Vasile Tărâțeanu, poet și jurnalist, a plecat la cele veșnice luni 8 august 2022

Ziarul de Vrancea
10 aug 2022 1326 vizualizări

 Născut pe 27 septembrie 1945 în satul Sinăuţii de Jos, raionul Hliboca, Regiunea Cernăuţi (Ucraina), Vasile Tărâţeanu a debutat editorial, în 1981, cu Harpele ploii.

Alte volume publicate (selectiv):Dreptul la neliniște (Ujgorod, 1984);Linia vieții (Ujgorod, 1988);Teama de înstrăinare (Chișinău, 1990);Litanii din Țara de Sus (Timișoara, Ed. Augusta, 1995);Litanii (Iași, 1996);Pământ în retragere (Timișoara, Editura Augusta, 1999);Și ne izbăvește pre noi (Timișoara, Editura Helicon, 1999);Dinafară (Timișoara, Editura Augusta, 2003); Ochean cu cioburi sângerânde (Cluj-Napoca, Editura Dacia, 2005);Infern personal, ediție bilingvă: în română și în franceză (Iași, Editura Danaster,2005);Crucificat pe harta țării, Vasile Tărâțeanu – 60, volum omagial, (București, Editura Semne, 2005);Aruncarea zarurilor, in Colecția Biblioteca Revistei „Convorbiri literare” (Iași, Editura Timpul,2005);Orizonturi decapitate (Timișoara, Editura Augusta, 2005);Degețelul salvator, versuri pentru copii, în colecția „Biblioteca revistei Făgurel (Cernauți, Editura Zoloti Lytavry, 2006);Cimitir ambulant (Râmnicu Sărat, Editura RaFet, 2008); Între spovedanie și rugă ( Ploiești, Editura Premier, 2013); Şi de o fi să mor (Râmnicu Sarat, Editura Rafet, 2014); Balanță răstignită între pământ și cer  (Râmnicul Sărat,Editura Rafet, 2015); O sută și una de poezii  (București, Editura Academiei Române, 2018).

Volumelor de versuri li se adaugă și două volume de publicistică:Iluziiși lanțuri(Craiova, Editura Scrisul Românesc, 2001) șiStâlpul de foc(Craiova, Editura Scrisul Românesc, 2007).

În 1989, alături de alți scriitori români din Cernăuți, Vasile Tărâțeanu a fondat Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu“. Din anul 2000 a fost președinte al Fundației culturale „Casa Limbii Române” din Cernăuți. A fost redactor-șef (director-fondator și editor) al gazetelor românești din Ucraina – Cernăuți: Plai românesc (1990–1994),  Arcașul, Curierul de Cernăuți, Junimea etc.

Membru corespondent al Academiei Americano-Române de Ştiinţe şi Arte, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, dar şi membru de onoare al Academiei Române şi director al Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi, Vasile Tărâțeanu a primit titlul deCetățean de Onoare al Municipiului Iași, în anul 2019.

A fost un militant de frunte pentru limba română în Nordul Bucovinei, În anul 2000, pentru merite deosebite în studierea, editarea, promovarea sau interpretarea operei eminesciene, prin decret prezidențial i s-a conferit medalia comemorativă „150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”, iar în anul 2014 pentru întreaga activitate a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofiţer, Categoria A – „Literatură”.

Prin trecerea în Veșnicie, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași a pierdut o voce importantă a  literaturii române contemporane.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.