Educație

Foto | „Festivalul Toamnei”, ceremonie-cadru la Şcoala Gimnazială „Petrache Blîndu” din Ciuşlea

Ziarul de Vrancea
27 oct 2023 1407 vizualizări

Şcoala Gimnazială „Emil Atanasiu” Garoafa se află, în această săptămână, în programul „Şcoala altfel”. În acest context, la Şcoala Gimnazială „Petrache Blîndu”, unitate subordonată Şcolii „Emil Atanasiu”, s-a desfăşurat ediţia I a „Festivalului Toamnei”

Proiectul „Festivalul Toamnei” a fost iniţiat la propunerea doamnei profesor Fănica DAVID, Directorul Şcolii, ca un demers necesar. Întrucât în atât de dificilul context pandemic, şi instituţia noastră a fost obligată să se adapteze climatului de insecuritate sanitară şi să implementeze – între altele – învăţământul online, continuitatea celebrării an de an a anotimpurilor prin mari ceremonii (dintre care evocăm „Festivalul Primăverii”, un proiect foarte îndrăgit de elevii noştri şi de participanţii de la instituţii de învăţământ din regiune) a trebuit să fie suspendată. Încât deschiderea unui nou capitol al faptelor ce au încântat generaţii de elevi în anii pre-pandemici şi au imprimat instituţiei noastre o notă caracteristică se cuvine salutată cu însufleţire şi încredere. Miza principală a festivalului dedicat celebrării culorilor şi belşugului toamnei constă, aşadar, întru reluarea la noi standarde de frumuseţe şi performanţă a proiectelor, festivităţilor şi competiţiilor devenite prin permanenţă – de la o generaţie la alta – valori. Nu întâmplător, compozitorul preferat al elevilor noştri este Antonio Vivaldi, autorul Anotimpurilor. Aspect nu mai puţin fundamental, festivalul, deşi consacrat toamnei în nota de fundamentare a proiectului, este un demers pentru potenţarea fără rest a bucuriei copiilor.

La festivalul-concurs au participat preşcolari, elevi, părinţi, profesori şi invitaţi de seamă. Pregătiţi cu timp şi fără timp de către cadrele didactice implicate în proiect şi ajutaţi de părinţi, preşcolarii şi elevii au umplut curtea interioară a Şcolii „Petrache Blîndu” cu tarabe, fructe, legume, miere, compoturi, prăjituri (chiar opera lor!), conserve specifice sezonului, alte produse din belşugul câmpului, cu culori, parfumuri şi larmă de neţărmurită bucurie. Prezentaţi de doamnele educatoare Rica VERDEŢU şi Andreea OPREA, preşcolarii de la Grădiniţa Ciuşlea şi-au etalat cu mare emoţie taraba bogată cât o împărăţie, apoi au cântat cântece şi au recitat poezii, pentru frumuseţea expusă şi interpretată Juriul acordându-le Premiul Special. În cadrul ceremoniei ce a urmat, rând pe rând, elevii de la clasele Pregătitoare şi I-IV, respectiv V-VIII i-au iniţiat pe participanţii la festivitate întru arcanele belşugului lor şi mai ales întru talentul lor inestimabil de a emite şi a inspira bucurie prin poezie, cântec şi dans, toţi elevii primind din partea Juriului aprecieri şi premii. Trebuie menţionate în mod particular momentele artistice oferite de talentaţii elevi de la clasele I, a II-a şi a IV-a, recitările de poezie, cântecele şi dansurile inspirând tuturor pasiune şi emoţie.

„Festivalul Toamnei” – care se desfăşoară, cu alţi eroi, dar cu similară bucurie, şi la Şcoala Gimnazială „Emil Atanasiu” – a fost gândit ca o ceremonie-cadru care încununează seria de manifestări desfăşurate la Şcoala noastră în săptămâna „Şcoala altfel”. Menţionăm, dintre multe altele, activităţile formativ-educative şi atelierele de lucru „Siguranţa pe internet”, „Mâini dibace”, „Curiozităţi din lumea biologiei”, „Cum citesc o carte?”, „Personalităţi ale literaturii române”, „Acordarea primului ajutor”, „Să ne promovăm judeţul”, „O călătorie ilustrată prin Istoria religiilor antice”, „Din cer, de departe” ş.a. printre obiectivele urmărite înscriindu-se dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi a creativităţii, stimularea şi optimizarea curiozităţii, investirea de energii şi entuziasm în interesul pentru ştiinţe, îmbinarea utilului cu plăcutul, aprofundarea ataşamentului pentru lectură „ca abilitate de viaţă” şi pentru valorile tradiţiei şi moralei creştine, ţelul ultim fiind, desigur, conştientizarea de către elevi a exigenţei care ne face desăvârşiţi „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” În cadrul simfoniei Şcoală-Biserică, trei eleve cu rezultate remarcabile la învăţătură – Denisa STOICA (cls. a VI-a, Şcoala Garoafa), Maria VASILIU (cls. a VI-a) şi Irina Elena GHIUJAN (cls. a VIII-a) au participat la excursia în judeţul Buzău organizată – cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei – de către Sectorul Învăţământ şi activităţi şi tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Grupuri de elevi au fost, de asemenea, în excursii la Braşov şi la Bucureşti, alături de profesorii lor cei mai dragi.

Informații + fotografii transmise de prof George Mocanu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.