Educație

Incredibil! C.A al Școlii Ruginești refuză din 2021 avizul ca numele unității de școlare să fie „Academician Sava Atanasiu”

Romeo-Valentin MUSCĂ
14 feb 2023 5014 vizualizări

Cui îi este frică de numele savantului Sava Athanasiu, originar din comuna Ruginești? La ce altceva te poți gândi, din moment ce Consiliul de Administrație al școlii refuză din 2021 să răspundă pozitiv propunerii ca unitatea de învățământ să poarte numele academicianului care face parte din panteonul științei românești, ale cărui cercetări au influențat domenii precum Geologia și Paleontologia?

Elena Merca - nepoata savantului - încearcă din 2021 să convingă autoritățile școlare din comuna natală Ruginești că numele Sava Athanasiu ar sta bine pe frontispiciul școlii. „Procedurile sunt anevoioase. Am trimis adrese la Primărie și la Școală. Mi s-a comunicat în scris că propunerea a fost respinsă de Consiliul de Administrație al Școlii. Nu am obligat pe nimeni să-mi accepte propunerea. Nu vreau să impun ceva comunități. Este doar o propunere, dar am cerut să mi se explice care a fost motivul pentru care Consiliul de Administrație al Școlii din 2021 până astăzi în 2023 a refuzat acordarea numelui Sava Athanasiu, acestei instituții de învățământ. Poate există alte propuneri, sunt de acord și le respect, dar când se refuză un lucru trebuie să existe și o motivație serioasă”, a explicat pentru Ziarul de Vrancea, Elena Merca, nepoata academicianului născut la Ruginești

Foto:Academicianul Sava Atanasiu (1861-1946). născut în comuna Ruginești, județul Vrancea de acum, face parte din panteonul științei românești, cercetările sale au influențat domenii precum geologia și paleontologia, iar numele său este sinonim cu excelența De asemenea doi dintre fii săi – Ion și George sunt membri ai Academiei Române 

Foto: Costachi și Paraschiva Athanasiu, părinții  savantului. În spatele tatălui se află Sava, urmează Neculai, Măndița și Ecaterina

Foto: Fotografie de familie. În centru - Aglae și Sava Athanasiu, în casa fiului cel mare, Ion (Jenică, aflat în spatele tatălui) din București

Se pare că spiritul proiectului „România educată”, promovat de Ministerul Educației, ajunge greu pe Valea Domoșiței. Cel puțin așa am constatat din corespondența dintre Elena Merca - nepoata savantului - și instituțiile de învățământ, de care depind avizul și decizia ca Școala din Ruginești să poarte numele academicianului. Până la rezolvarea chestiunii în cauză ținem să precizăm că Sava Athanasiu (1861-1946) face parte din panteonul științei românești, cercetările sale au influențat domenii precum geologia și paleontologia, iar numele său este sinonim cu excelența. Dacă într-un sat din Franța profundă s-ar fi născut un savant de talia lui Sava Athanasiu, autoritățile i-ar fi ridicat un bust în centrul localității. Dacă ar fi venit pe lume in Germania, strada principală i-ar fi purtat cu cinste numele. Dacă ar fi deschis ochii în Rusia sau Ucraina, numele său ar fi fost trecut în litere de aur pe frontispiciul unei instituții de cercetare. Dar Sava Atanasiu „a văzut lumina zilei” în fostul județ Putna, pe Valea Domoșiței, la Ruginești și în satul copilăriei este un ilustru necunoscut.

Părinții l-au dus la Seminarul din Roman

Așa cum s-a întâmplat și cu Simion Mehedinți, părinții au vrut să-l facă preot și l-au dus la Seminarul din Roman, dar Cel de Sus l-a îndreptat către știință și așa ne mândrim astăzi cu trei membri ai Academiei Române din familia Athanasiu: Sava - tatăl și doi dintre fii săi – Ion și George. Plecând de la argumentul că în „România educată”, trebuie să punem accentul pe educație și să aducem în față valorile, Elena Merca – nepoata academicianului - încearcă din 2021 să convingă conducerea Școlii din Ruginești că Sava Athanasiu ar fi cel mai indicat nume pentru instituția de învățământ din localitate și un exemplu pentru elevii care îi pășesc pragul. „Procedurile sunt anevoioase. Am trimis adrese la Primărie și la Școală. Mi s-a comunicat în scris că propunerea a fost respinsă de Consiliul de Administrație al Școlii. Nu am obligat pe nimeni să-mi accepte propunerea. Nu vreau să impun ceva comunități. Este doar o propunere, dar am cerut să mi se explice care a fost motivul pentru care Consiliul de Administrație al Școlii din 2021 până astăzi în 2023 a refuzat acordarea numelui Sava Athanasiu, acestei instituții de învățământ. Poate există alte propuneri, sunt de acord și le respect, dar când se refuză un lucru trebuie să existe și o motivație serioasă”, ne-a spus Elena Merca.

Foto:Adresă Școlii Ruginești către Primărie prin care o informează că nu și-a dat acordul propunerii transmise de nepoata savantului Sava Atanasiu, Elena Merca, fără să prea justifice concret pentru ce motiv a procedat astfel. Elena Merca a propus încă din 2021 Primăriei și Școlii din Ruginești ca unitatea de învățământ din comună să poarte numele academicianului, născut pe acele meleaguri, care face parte din panteonul științei românești, cercetările sale au influențat domenii precum geologia și paleontologia.

Foto: Casa din Ruginești, în care s-a născut autorul, astăzi demolată

Autonomia locală pe primul loc

Într-o țară democrată, instituțiile trebuie respectate, nimeni nu poate impune un nume pe o școală, iar principiul autonomiei locale trebuie să primeze, chiar și atunci când numele unui savant este înlocuit cu numele unui scriitor necunoscut, ca la Tulnici, de pildă. Nu credem că la Ruginești se teme cineva de Sava Athanasiu și nu Școala gimnazială din Ruginești ar asigura posteritatea academicianului Sava Athanasiu, ci notorietatea savantului ar înnobila școala din localitate. Timpul are răbdare. Deocamdată ninge peste Ministerul Educației, condus de un ministru specialist în inginerie navală și navigație. Să așteptăm vacanța de vară și dezbaterile Consiliului de Administrație!

Romeo-Valentin Muscă

Citiți și:

Astăzi despre vrânceanul Sava Athanasiu - geolog și paleontolog român, membru de onoare al Academiei Române

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.