Festivalul concurs Gastrofest, desfășurat în cadrul Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Focșani, și-a premiat concurenții
În data de 20.11.2018, s-a desfășurat în cadrul Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Focșani festivalul concurs GASTROFEST, ediția aVII-a, cu tema “ROMÂNIA GASTRONOMICĂ LA CENTENAR”
Obiectivele activității au fost valorificarea potențialului turismului gastronomic în România și dezvoltarea competențelor profesionale ale elevilor din clasele IX-XII, specializarea Technician în gastronomie și ale elevilor din școala profesională, specializarea Bucătar. Elevii s-au documentat alături de membrii familiei și de profesorii îndrumători cu privire la rețete tradiționale și le-au pregătit în laboratorul colegiului, sub îndrumarea profesorilor de instruire practică.
S-au înscris în concurs un număr de 33 de echipaje formate din 57 de elevi care au realizat 33 de preparate inspirate de bucăria tradițională din diferite zone ale României: Banat, Bucovina, Maramureș, Moldova, Muntenia și Oltenia.
Criteriile de evaluare au fost prezentarea procesului tehnologic de obținere a preparatului, indici de calitate ai preparatului, montarea preparatului, creativitate în realizarea preparatului. În funcție de punctajele obținute la aceste patru criterii s-au acordat premii pentru Cel mai elaborat preparat, Cel mai gustos preparat, Cel mai bun plating, Cel mai inovativ preparat și titlulde Petit Master Chef.
Premiile pentru fiecare din cele cinci secțiuni au fost următoarele:
1. Cel mai elaborat preparat - Stoica Mihai și Miroiu Ionel, clasa IX-a D, pentru preparatul Tort de mere cu cremă de zahăr ars;
2. Cel mai gustos preparat –Guzu Iulia, clasa aXI-a D, pentru preparatul Cozonac ardelenesc;
3. Cel mai bun plating – Miron Luciana, Blăniță Daniela, clasa aXI-a D, pentru preparatul Cuib de sarmale moldovenești;
4. Cel mai ingenios preparat – Pătrașcu Diana și Florea Marcel, clasa aX-a C, pentru preparatul Clătite bănățene;
5. Titlul de Petit-Chef – Boacnă Tincuța și Alămaru Andreea, clasa aIX-a B, pentru preparatul, Răcitură de porc.
Juriul a fost reprezentat de doamna Tudorache Valentina, master chef la pensiunile Dana 1 și Dana 2, precum și de doamna Oprea Carmen, profesor de discipline de specialitate în cadrul colegiului V.D. Cotea.
Activitatea a fost coordonată de prof. Stoican Mirela, prof. Oborocea Adriana, prof. Dumitru Carmen, prof. Neagu Maria, prof. de instruire practică Mihai Claudia, Dogaru Nicoleta, Caloian Ionica, șef atelier Paiscar Emilia, bibliotecar Chipon Gabriela. Elevii au fost recompensați cu premii constând în accesorii pentru bucătarie.
Activitatea s-a derulat cu sprijinul Primăriei municipiului Focșani, al conducerii colegiului și al doamnei Stanciu Iuliana, administratoral pensiunii DANA 1 Focșani. Au participat în calitate de invitați domnul viceprimar Mersoiu Ionuț, domnul consilier local Emanuel Gongu, doamna Simion Mihaela, inspector școlar pentru proiecte educaționale din partea ISJ Vrancea, doamna Gherman Gabriela, profesor al colegiului și reprezentant ISJ Vrancea, doamna Mățău Camelia, președintele comitetului de părinți, precum și profesori din cadrul colegiului.
Informații și fotografii transmise de prof. Marinela Anghel,Consilier de imagine la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Focșani