Educație

Direcția de Cultură va realiza un film despre măștile și obiceiurile de la Nereju

Mihai Boicu
1 sep 2017 899 vizualizări

Administrația Fondului Cultural Național a acordat finanțare pentru proiectul cultural ”Măștile, oglindă a realității”, despre măștile și obiceiul Chipărușul

Aurora Independent Film, în parteneriat cu Direcția Judeteana pentru Cultură Vrancea, a câștigat proiectul cultural intitulat ”Măștile, oglindă a realității”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul își propune abordarea unui subiect puțin cunoscut de către publicul larg, realizarea măștilor tradiționale românești, cu ajutorul tehnicilor tradiționale, precum și prezentarea practicilor legate de acestea. Masca se folosește la înmormântări, așa cum dictează obiceiul numit Chipărușul, un joc de priveghi cu mascați numiți uncheși, care se conserva în Munții Vrancei, în comuna Nereju. Mecanismele de păstrare și transmitere a obiceiurilor răspund exclusiv necesităților de exprimare ale mentalității comunităților actuale ca un mecanism de conservare și impunere a normelor vieții tradiționale, activat cu precădere în momentele festive și în cele funerare. În cazul dansului funerar al Chipărușului, se remarcă finalitatea surprinzătoare a acestui obicei cu măști, aceea de a înveseli asistența îndurerată a mortului.  Lansarea filmului documentar va avea loc în data de 17 octombrie, la ora 12.00, la sediul Directiei Judetene de Cultură Vrancea de Ziua Patrimoniului Imaterial. Proiecția filmului documentar va avea loc, de la ora 16.30, la Cinematograful ”Balada” (sediul Ansamblului Folcloric Țara Vrancei) din Focșani. De asemenea, filmul va fi proiectat și în mediul rural (comuna Nereju) și va avea un caracter interactiv și educativ, în sensul împărtășirii tainelor acestui meșteșug, a prezentării meșteșugarilor și a practicilor aferente.

Masa rotundă ce va urma acestor proiecții, precum și aportul nemijlocit al meșterilor, precum și al specialiștilor (etnografi, antropologi) va asigura o altă dimensiune a acestui dialog. Prin proiect se va realiza un website dedicat care va fi un portal al meșteșugurilor tradiționale, al tehnicilor și al obiceiurilor aferente.

”Un alt deziderat al proiectului este realizarea bazei de date ce va repertoria meșterii practicanți ai acestui meșteșug, detalii ale produselor faurite de acestia cat si documentarea etnologică aferenta cu scopul de a ajuta la promovarea acestui meșteșug tradițional, parte a patrimoniului imaterial, privit în cadrul proiectului într-o abordare interdisciplinară, în căutare de audiențe noi”, se arată într-un comunicat al Direcției de Cultură Vrancea. (M. B.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.