Educație

Din aberaţiile sistemului românesc de învăţământ: preotul din sat predă educaţie fizică la şcoală

Ziarul de Vrancea
6 mar 2018 4369 vizualizări

Sau cum să te muţi în altă unitate de învăţământ, având prioritate: ceri completare de normă în altă şcoală

Sistemul de învăţământ devine tot mai penibil de la an la an, situaţiile permise de noile metodologii de mişcare a personalului didactic, de calificare şi recalificare a cadrelor care s-au specializat în domenii expirate pun dascălii în situaţii de-a dreptul penibile, ştirbindu-le demnitatea, făcându-i să pară că cerşesc să rămână într-un sistem falimentar. Dreptul la recalificare profesională a condus la supracalificare pe hârtie, deoarece în realitate este greu de crezut că în câteva luni, cât durează un curs de reconversie profesională, îti însuşeşti cunoştinţele pe care le-ai obţine dacă ai urma cursurile unei facultăţi. Această găselniţă susţinută de sindicate este de fapt o maşinărie de făcut bani pentru universităţi. Conversia profesională este permisă nu doar pentru calificare în domenii apropiate, ci s-a ajuns la situaţii penibile în care preoţii satului să se lepede de sutană şi să îmbrace treningul pentru  a ţine ore de educaţie fizică. Este cazul preotului din Vânători care, deşi are parohie, este angajatul şcolii din localitate, unde a predat ani buni religia. Cum orele de religie nu constituie o catedră, fiind doar 15, acesta a făcut conversie pe educaţiei fizică, predând, în zilele în care nu este la slujbă, educaţie fizică şi sport elevilor din sat. Luni a avut loc la IŞJ prima şedinţă publică din calendarul mobilităţii pentru anul şcolar 2018-2019, iar Marius Dima şi-a completat catedra cu educaţie fizică, educaţie pe care  o face probabil în zilele în care nu sunt sărbători şi nu ţine slujbă. Situaţia acestuia nu este singulară, şi alţi profesori de religie făcând reconversie pe educaţie fizică şi sport.

Primarul din Tătăranu şi-a asigurat catedra la Şcoala Ion Basgan

În şedinţa de luni, în care 41 de cadre didactice au solicitat completare de normă, au mai fost situaţii asemănătoare. De exemplu, profesoara de geografie de la Bordeşti a luat ore de biologie în completare, iar directorul Şcolii Bârseşti, profesor de limba română, va preda din toamnă şi TIC. Primarul comunei Tătăranu, Bănel Bărbieru,  profesor de matematică la Bilieşti, şi-a completat norma la Şcoala Ion Basgan Focşani. Tot în şedinţa de luni a optat pentru ore la Şcoala Ştefan cel Mare Focşani profesoara de limba română MarianaŢandără de la Şcoala Ion Basgan. De altfel, pentru ore la şcolile din Focşani au optat şi alte cadre didactice, unele din mediul rural, care, dacă au continuitate pentru 3 ani, pot deveni titulare ale şcolilor din municipiu. Începând de marţi, 6 martie, şi până pe 9 martie titularii care intră în restrângere de activitate pot depune la IŞJ dosare, punctajele obţinute  în urma evaluării acestora fiind afişate pe 12 martie. Comisia judeţeană va programa apoi inspecţiile la clasă pentru cei care doresc ore în altă specializaredecât cea care se află pe decizia de ocupare a postului, obţinută conform studiilor. În perioada 14-19 martie candidaţii trebuie dă depună la şcolile unde doresc să soluţioneze restrângerea un dosar similar cu cel de la IŞJ în vederea obţinerii unui acord. Depunerea acordurilor la IŞJ se face în perioada 20-26 martie , iar şedinţa publică pentru rezolvarea restrângerilor de activitate va fi pe 27 martie 2018. (Z.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Norman Finkelstein, acum 2255 zile, 7 ore, 19 minute, 52 secunde
Imi poate spune cineva care a fost contributia lui Selaru la acest eveniment?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.