Educație

De citit | „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”, la 103 ani de la nașterea lui Neagu Djuvara

Ziarul de Vrancea
31 aug 2019 2088 vizualizări

La 103 ani de la nașterea sa, aducem în atenția cititorilor noștri un reper al culturii contemporane cu o poveste de viață impresionantă: Neagu Djuvara.

În ideea că istoria nu e doar o înșiruire de ani și de personalități, ci mai degrabă o cale de a ne înțelege prezentul și de a dobândi perspective către viitor, redăm o mică parte din prefața scrisă de Neagu Djuvara pentru „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”, cu speranța că vă va convinge să parcurgeți întregul volum.

Neagu Djuvara - o poveste de viață impresionantă

Născut la București în 1916 într-o familie aristocrată de origine aromână, Neagu Djuvara a fost, pe rând, elev-ofițer de rezervă în campania din Basarabia și Transnistria (1941) și diplomat la Stockholm (1944), până la preluarea ministerului de către comuniști. Implicat în procesele politice din toamna lui 1947, hotărăște să rămână în exil, iar în 1961 pleacă în Africa pentru 23 de ani, unde va fi consilier diplomatic și juridic al Ministerului Afacerilor Străine din Niger și, concomitent, profesor de drept internațional și de istorie economică la Universitatea din Niamey.

În decembrie 1989 revine în România, fiind ulterior profesor asociat la Universitatea din București și membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și al Institutului de Istorie „N. Iorga” din București. Decorat cu Marea Cruce a Ordinul național „Serviciul Credincios” și cu „Ordre des Arts et des Lettres” în grad de Ofițer, se stinge pe 25 ianuarie 2018, la vârsta de 101 ani.

„Istoria nu mă interesează decât în măsura în care îmi explică prezentul, cu proiecțiunea către viitor"

După vârsta de 50 de ani, Neagu Djuvara începe să scrie despre istoria românilor, pe care o încadrează în cercul mai larg al istoriei universale, fiind de părere că „nu înțelegi nimic din istoria ta națională când nu o introduci în cercuri din ce în ce mai largi”.

În ideea că istoria nu e doar o înșiruire de ani și de personalități, ci mai degrabă o cale de a ne înțelege prezentul și de a dobândi perspective către viitor, redăm o mică parte din prefața volumului „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”, cu speranța că vă va convinge să parcurgeți toate cele 259 de pagini, pe care le puteți găsi în marile librării sau online. 

„Această carte nu este o carte obișnuită de istorie; nu este un manual, și nici nu are pretenția de a ține locul manualelor de școală. Ea s-a născut din inițiativa doamnei Irina Nicolau, specialistă în entologie și istorie orală, care, acum câțiva ani, exasperată de faptul că manualele școlare, de cele mai multe ori, continuau, în ciuda revoluției din decembrie 1989, să difuzeze aceeași istorie intenționat deformată în deceniile trecute, și cam în aceeași «limbă de lemn», m-a ademenit să rezum în casete audio pentru tineri, în modul cel mai simplu și curgător, tot trecutul țării noastre. Volumul de față e transcrierea acelor înregistrări, curățită de «poticneli» inerente unui discurs improvizat și completată, acolo unde mi s-a părut că lipsurile erau prea evidente, bineînțeles în limita spațiului alocat. Am lăsat deci să curgă povestirea, fără a o întrerupe cu note explicative și referințe bibliografice - într-un cuvânt, fără ceea ce savanții numesc «aparat critic» -, ca să fie pe înțelesul tuturor, și al iubitorilor de istorie, și al celor cărora le-a rămas oarecum indiferentă cunoașterea trecutului nostru.” - Neagu Djuvara, București, octombrie 1999 - „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”, editura Humanitas. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.