Educație

Cum au fost aleși evaluatorii pentru manualul de Geografie plin de greșeli

Ziarul de Vrancea
28 aug 2018 1294 vizualizări

Ministerul Educaţiei a cerut retipărirea manualului unic de Geografie pentru clasa a VI-a. Cartea, publicată săptămâna trecută, este plină de greşeli. Costurile vor fi suportate de Editura Didactică şi Pedagogică, tot din bani publici. Până la corectarea greşelilor, vor avea manual doar elevii care pot folosi varianta digitală a acestuia. Decizia vine după ce conducerea ministerului şi-a dat seama că erorile din cărţi nu pot fi corectate printr-o simplă erată, aşa cum anunţa că va face la sfârşitul săptămânii trecute.

„Nu va plăti ministerul niciun ban în plus pentru retipărire, iar EDP își rezervă dreptul de a acționa în instanță vinovații pentru acele daune materiale și morale”, afirmă Cătălina Toma, purtătoare de cuvânt al Ministerului Educației. Ministerul Educaţiei a găsit o soluţie până când manualele vor ajunge pe băncile copiilor. „Varianta digitală va fi și ea corectată și postată pe platforma manuale.edu.ro”, precizează Cătălina Toma, purtătoare de cuvânt al Ministerului Educatiei.

Directorul Editurii Didactice şi Pedagogice dă vina pe evaluatorii care au analizat manualul şi au lăudat o carte plină de greşeli. „As dori totuşi să-i rog frumos să nu mai îndrăznească vreodată să se înscrie ca evaluatori la o competiţie”, spune Maria Nistor, directorul Editurii Didactice și Pedagogice. Cei patru evaluatori s-au înscris singuri şi au fost selectaţi dintr-o bază de date, printr-o extragere filmată. „Din comisie au făcut parte profesori doctori, 3, respectiv un profesor cu grad didactic 1, iar avizul științific este dat de un profesor universitar doctor”, afirmă Marian Șută, directorul Centrului Național de Evaluare și Examinare.

Decizia retipăririi cărţilor vine după ce în manualul de Geografie au fost descoperite mai multe greşeli. De exemplu, oraşul Turnu Măgurele este poziţionat în locul oraşului Drobeta-Turnu Severin, iar Marea Moartă, s-a suprapus cu Marea Roşie. În plus, insula Ascension este scrisă „Asuncion”, în timp ce Guyana Franceză este scrisă cu „i” şi nu cu „y”.

Text informații + VIDEO:CANALUL DE STIRI


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.