Educație

Cronica romanului ”Explozia”, al scriitorului vrâncean Gheorghe Andrei Neagu

Ziarul de Vrancea
28 nov 2021 1243 vizualizări

Romantismul unor tragedii

Un roman cu cheie, un roman al multor împliniri, în plan social, dar mai ales în plan uman, scrie și publică, de această dată, Gheorghe Andrei Neagu, autor al mai multor romane de succes.

Romanul poartă un titlu aparent concret, dar de fapt un titu cu rezonanță. Explozia, pentru că așa se numește acest roman, se referă, în plan imediat, la o explozie care are loc la o întreprindere în perioada de dinainte de 1989,  fapt ce a stârnit la vremea respectivă, o sumă de anchete din partea celor de la comitetul județean de partid ( a primei secretare, în primul rând,), a miliției dar și a securității, factori de anchetă care încercau să deslușească și cauza exploziei dar și foșgăiala de fapte, așa  zis colaterale. În tot acest vacarm creat de explozia respectivă prozatorul ne demonstrează că și cele mai implicate personaje în această ancheră au predispoziții de a comunica, pe furiș, cu divinitatea și se refugiază pe furiș la o mănăstire pentru rugăciune.

 Prozatorul Gheorghe Andrei Neagu, fin observator al comportamentului uman într-o societate aglomerată de factori de decizie, ne introduce prin acest roman în inima unui adevărat dezastru, social dar și personal. Dacă aș spune că Gheorghe Andrei Neagu scrie proză politică, mă tem că aș greși. El scrie de fapt, mai degrabă, o proză socială, proză bine ancorată în realitatea unei lumi, o proză care are și trimiteri la lumea politicului, prin apariția unor personaje care se identifică, de fapt, cu politicul. În rândul acestor personaje se regăsesc: prima secretară a județului, secretarii cu economicul și cu cadrele, secretarul de partid din combinat și directorii unor instituții din acel oraș. Or comentariile și contribuțiile acestor personaje nu pot fi considerate drept fapte politice, ci mai degrabă fapte sociale. Modul de organizare a anchetei, interesul pentru repunerea combinatului în circuitul economic și recuperarea cât mai grabnică a pagubelor produse, pot fi considerate, din punctul meu de vadere, darși al autorului, drept chestiuni de interes social.

  Scene de autentică trăire, de emoții profunde, pe care ți le dă dragostea curată dintre două personaje ce par rupte de realitatea cotidiană, fac din proza lui Gheorghe Andrei Neagu un adevărat rai al trăirilor autentice, curate, cu un profund caracter adolescentin, deși vârsta lor era cu mult mai avansată de a unor tineri.

 Andrei Marinescu și Sanda Vasiliu, în urma unor eșecuri în viața personală, își împletesc și împlinesc destinele. Fără voia lor totuși sunt oarecum implicate în explozia de la combinat iar două crime și o răpire se produc, și din vinalor. Maiorul Olaru dar și tânărul locotenent, considerat un viitor bun practician în criminalistică, reușesc să descâlcească împletitele ițe ale acelor crime și să pună lucrurile într-un oarecare firesc așa cum e și normal de fapt.

 Bun cunoscător al psihologiei personajelor, prozatorul reușește să ducă la bun sfârșit această intrigă destul de complexă,  care se desfășoară pe mai multe planuri și să afle, în cele din urmă vinovatul/vinovații care sunt: Piticul și nepotullui, cu un comportament tipic de carierist, ing. Săndulache,cel care din dorința de parvenire sustrage și apoi distruge foarte multe documente din arhiva combinatului. Paznicul unui conac părăsit, devenit pentru scurt timp locul unei idile, este ucis, la fel cum și maistrul Iordache Ichim, cel care prin seriozitatea lui a avut notate toate datele ultimei șarje de la care a izbucnit explozia, dar și laboranta care avea acees la acele date secrete, date dispărute.

După mai multe tatonări, romanul Explozia se transformă dintr-un roman social în unul de  anchetă tipică a organelor de cercetare penală, iar explozia cea reală se transformă într-o explozie a destinelor unor personaje, implicate, cu sau mai ales fără voialor, în acel eveniment.

Desfășurarea anchetei exploziei de la combinat se poate spune că se face ca la carte, cu o bună stăpânire a tuturor amănuntelor, concludente sau mai puțin concludente, dar care au menirea să ducă la rezolvarea cazului. Cunoașterea în detaliu a psihologiei personajelor, din varii domenii de activitatate, dar și a comportamentului lor, social-uman, cu toate trăirile și emoțiile duce la realizarea unui roman atractiv, un roman care te provoacă la o lectură plăcută, dar și moralizatoare.

Gheorghe Andrei Neagu se dovedește a fi un bun și autentic prozator contemporan, un  prozator care reușește să treacă, prin scrisul său, dincolo de emoțiile personajelor, și să stimuleze, din plin, emoțiile cititorului.

 El nu scrie un roman experimental, ci doar unul al experiențelor de viață a unor personaje/oameni, așa cum sunt și cititorii acestui roman.

Explozia este un roman cu de toate pentru toți cititorii, ceea ce nu este deloc puțin lucru în scrisul lui Gheorghe Andrei Neagu.

Cronică realizată de Emilian Marcu

Emilian Marcu este scriitor ieșean, laureat al Academiei Române, cu premiul „Ion Creangă” pentru proză, în ianuarie 2020.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.