Educație

Cercul metodic al bibliotecarilor școlari și profesorilor documentariști din județul Vrancea:,,Biblioteca între tradiție și modernitate”

Ziarul de Vrancea
9 dec 2019 2003 vizualizări
Cercul metodic al bibliotecarilor școlari și profesorilor documentariști din județul Vrancea  s-a derulat în ziua de  de Moș Nicolae, la Școala Gimnazială ,,Oana Diana Renea” din Focșani.
Activitățile biblioteconomice au avut ca generic ,,Biblioteca între tradiție și modernitate”. 

Activitatea a avut ca scop vizarea unor aspecte de metodologie şi practică în activitatea bibliotecilor, adaptate la prezentul context educaţional: prezentări/dezbateri pe teme de biblioteconomie.

În cadrul evenimentului, domnul Florin Tudosă , director al școlii, a adresat un cuvânt de bun venit invitațiilor și a subliniat importanța bibliotecarului în unitățile școlare.

Gazda activității a fost bibliotecara școlii Cașu Elena. Pentru început participanții au vizionat un filmuleț în care au fost prezentate multitudinea de activități pe care le desfășoară pe parcursul anului împreună cu elevii școlii, în colaborare cu cadrele didactice sau în parteneriat cu alte școli. 

S-a continuat cu referatul prezentat pe tema supusă dezbaterii, în care s-a pornit de la biblioteca școlară tradițională și s-a ajuns la cea modernă, care de fapt este un vis pentru o bibliotecă școlară. 

Ceea ce a atras atenția tuturor a fost faptul că treptele interioare ale școlii au fost presărate cu citate despre carte și cititor, în asa fel, încât totul era în ton cu sărbătoarea cărții și a lecturii. 

La activitate au fost prezenți peste 30 de bibliotecari/profesori documentariști/responsabili CDI din  județul Vrancea.

Astfel activitățile cultural artistice realizate cu elevii școlii au arătat legătura dintre biblioteca școlară- cadre didactice și elevii.

În cadrul programului artistic  pentru început a fost  un Recital de poezie Oana Diana Renea (poezii ale acesteia), apoi  Scenetele : ,,Sfântul Nicolae și fetele sărace” și ,,O scrisoare buclucașă”- coordonate de prof. Adela Croitoru și Nistoroiu Luminița

Programul  s-a încheiat cu un recital de colinde, interpretat de corul școlii, sub îndrumarea profesorului Valentin Ticu .

În continuare bibliotecarul metodist de la Casa Corpului Didactic ,,Simion Mehedinți” Vrancea,  Stanoiu Stela a prezentat o listă cu noutățile din biblioteca pedagogică a instituțieie și un pliant despre bibliotecă, pentru a fi popularizat în școli. 

Biblioteca CCD conferă tuturor multiple oportunităţi (practica lecturii şi constituirea spaţiului public, informare pedagogică, psihologică etc, documentaţie pentru lucrările de grad didactic) prin colecţiile cu caracter enciclopedic, iar Casa Corpului Didactic  în calitate de for metodologic asigură coordonarea bibliotecilor școlare și a centrelor de documentare și informare, conform legislației în vigoare. 

La activitate a fost prezentă doamna  prof. LIVIA-SILVIA MARCU-PROCA – noul director al Casei Corpului Didactic ,,Simion Mehedinți” Vrancea, care a vorbit despre rolul bibliotecii școlare în procesul educativ, în contextul actual, despre necesitatea de a colabora și de a promova activitățile derulate. De asemenea, a subliniat legătura domniei sale cu bibliotecile, de-a lungul carierei. Nu în ultimul rând a precizat că porțile casei corpului didactic vor fi deschise permanent către toate cadrele didactice și unitățile școlare din județ.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.