Educație

Astăzi despre: Alexandru Orăscu - arhitectul care a elaborat proiectul de sistematizare a Bucureștilor în anul 1893, Universitatea din București, Mitropolia din Iași, Hotelul Carol din Constanța, Biserica Domnița Bălașa

Ziarul de Vrancea
30 iul 2023 3928 vizualizări

Alexandru Hristea Orăscu (cunoscut mai ales ca Alexandru Orăscu, n. 30 iulie 1817, București – d. 16 decembrie 1894, București) a fost un arhitect, urbanist și profesor universitar român. Între 1885 - 1889 Orăscu a fost rector al Universității București, iar între 1890 - 1892 președintele Ligii Culturale. Este autorul Planului Orăscu al Bucureștilor.

Alexandru Orăscu este primul arhitect român cu studii superioare de specialitate, reprezentând o figură legendară a fenomenului creației arhitecturale în România secolului XIX. Născut și crescut în București, acesta face studiile la Academia de Arhitectură din Berlin, și apoi la cea de Arte din München.

Alexandru Orăscu a fost autorul unor edificii semnificative în evoluția arhitectonică a Bucureștilor. Cunoscând în profunzime principiile directoare ale stilului neoclasic, el va aplica două formule: prin conceperea unei construcții planimetric și decorativ, cum a realizat Palatul Academiei și Hotelul din Constanța, sau aplicând o fațadă de factură neoclasică, iar ca plan folosindu-l pe cel tradițional, cum este cazul Mitropoliei din Iași și a Palatului Dacia.
???? "Ceea ce dă caracterul distinctiv al Bucureștiului și Iașiului, ceea ce face ca aceste orașe să nu semene cu orașele noastre europene, este deosebita inegalitate a locuințelor. Imaginați-vă unele dintre cele mai sărmane locuințe ale noastre, și în mijlocul lor locuințe care amintesc de notele din Paris și Viena - palate elegante, fără nici o locuință intermediară, care să servească drept tranziție", spunea Saint Mare de Girardin în 1852.(acdecultura)

 

 

 

În anii 1840, atunci când arhitectul catalan - român Xavier Villacrosse a fost numit arhitect șef al orașului, funcție pe care a îndeplinit-o între 1840 și 1848, adjunctul său a fost arhitectul Alexandru Hristea Orăscu. Ulterior, a participat la Revoluția de la 1848, respectiv a avut și o carieră de politician, iar în 1876 a fost ministru al Cultelor și Instrucțiunii publice. Între anii 1891 - 1894 a fost primul președinte al Societății Arhitecților Români.

Ca arhitect, a fost un promotor al clasicismului, după planurile sale fiind ridicate

Universitatea din București (sediul vechi), Hotelul Carol din Constanța, Biserica Domnița Bălașa și Mitropolia Nouă din Iași. A realizat "planul Orăscu" al Bucureștilor, un proiect de sistematizare a orașului, în 1893.

O stradă din București, aflată în cartierul Izvor, a purtat numele lui Alexandru Orăscu, până în 1984, când zona a fost demolată abuziv pentru proiectul "Casa Poporului".

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.