Educație

Acțiuni pentru siguranță în mediul școlar la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești

Ziarul de Vrancea
15 oct 2021 1336 vizualizări

În vederea creşterii siguranţei elevilor, a imprimării unui comportament civilizat şi a unui respect mai mare faţă de lege, Biroul Siguranța Școlară, reprezentat de d-nul Inspector Ionuț Drugă și unitatea de învățămînt preuniversitar de stat cu personalitate juridică Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, reprezentată de către d-na Director prof. Lavinia Anghel au realizat miercuri, 13 octombrie 2021, o primă întâlnire informativă.

Acțiunea în cooperare a celor două instituții menționate anterior face parte din Planul Local Comun de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, plan elaborat în baza Planului Naţional Comun de Acţiune (PNCA) și a Planului Judeţean Comun de Acţiune (PJCA).

Planul Local Comun de Acţiune pentru anul școlar 2021-2022 prevede, în principal, pregătirea anti-infracţională şi anti-victimă a elevilor în vederea adoptării unui comportament bazat pe respectarea normelor de convieţuire socială, atragerea şi implicarea elevilor în activităţi de prevenire a violenţei şi combatere a criminalităţii, dar și eficientizarea activităţii de combatere a violenţelor şi a altor fapte anti-sociale comise în zona unităţilor de învăţământ.

Această primă activitate a fost dedicată informării diriginților, cadrelor didactice și reprezentanților elevilor claselor de gimnaziu și de liceu ale Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești.

Astfel, d-nul inspector Ionuț Drugă, în cadrul prezentării sale despre fenomenul violenței în mediul școlar și despre răspunderea civilă și penală a faptelor comise, a subliniat faptul că, într-un clasament al agresiunilor întâlnite în mediul şcolar, cea mai mare frecvenţă o au cele din relaţia elev-elev, reprezentate în special de violenţa verbală; majoritatea incidentelor semnalate (tâlhării, încăierări, ameninţări) petrecându-se în zonele adiacente şcolii, după încheierea programului şcolar. Elevilor li s-a reiterat faptul că au datoria și obligația de a cunoaște prevederile legale privind minoritatea şi consecinţele juridice asociate săvârşirii de infracţiuni sau alte fapte antisociale, dar și cunoaşterea măsurilor de prevenire şi combatere a oricărui tip de manifestare violentă în şcoală/structură sau în afara acestora în vederea reducerii numărului de acte violenţe şi a riscului victimei. D-nul inspector Ionuț Drugă a conluzionat faptul că o bună cunoaștere a informațiilor prezentate duce la reducerea numărului de elevi implicaţi în comiterea de infracţiuni, atât în calitate de victime, cât şi de autori.

Calendarulde pregătire şi desfăşurare a unor ore demonstrative pe problematica prevenirii şi combaterii violenţei în mediul şcolar a fost prezentat succint de către d-na Director prof. Lavinia Anghel, aceasta subliniind necesitatea aplicării măsurilor împotriva violenței din mediul școlar prin elaborarea și desfășurarea de proiecte educaționale tematice („Tineri în pragul vieții” – aplicat de către Grupul de Acțiune Antibullying, „Aripi spre viitor”  -  aplicat în cadrul Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar), dar și a unor activități de tip masă rotundă, workshop, webinar.

Cooperarea și colaborarea dintre instituția de învățământ și Biroul Siguranța Școlară va contribui la reducerea numărului actelor de violenţă şi a infracţiunilor comise în perimetrul şcolii/structurii şi în zonele adiacente acestora, asigurarea unui mediu de viaţă socială armonios, liniştit, sănătos şi sigur pentru elevi şi întreaga comunitate, conform standardelor europene


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.