Educație

Oportunităţi de voluntariat în Europa pentru tineri

Ziarul de Vrancea
3 nov 2013 1718 vizualizări
Una dintre problemele cele mai mari cu care se confruntă tinerii atunci când doresc să se angajeze este aceea că li se cere experienţă. Și încep să se plângă că nimeni nu îi angajează şi nu au de unde să capete această experienţă. Ei bine, şi voluntariatul poate fi considerat ca experienţă şi, de aceea, tinerii ar trebui să ia în considerare faptul că voluntariatul nu înseamnă doar muncă în folosul comunităţii, ci ajută şi la dezvoltarea personală şi profesională.

Tot mai mulţi tineri voluntari români beneficiază de stagii de voluntariat în Europa în urma aplicării la programele Uniunii Europene, finanţate de Comisia Europenă. Cu toate acestea, mai sunt destui tineri care fie nu au auzit de existenţa unor astfel de programe, fie nu au avut curajul sau motivaţia necesară să aplice pentru un stagiu de voluntariat în străinătate.
Faptul că şi în România angajatorii au început să pună accent pe partea de voluntariat, atunci când se fac selecţiile pentru angajări, ar putea fi un factor destul de puternic care să-i determine pe tineri să devină voluntari. Dar este bine de ştiut că nu e de ajuns să fii voluntar doar cu numele, ci trebuie ca tânărul voluntar să se implice cât mai mult în proiectele la care ia parte din moment ce la interviu s-ar putea ca angajatorul să-l întrebe care au fost atribuţiile, respectiv contribuţiile sale, ce anume a învăţat pe tot parcursul stagiului de voluntar şi cu ce a devenit mai bogat în urma acestei experienţe atât pe plan personal, cât şi profesional.
Mai sus s-a menţionat faptul că există posibilitatea ca tinerii să efectueze stagii de voluntariat în străinătate, mai exact în Europa, dacă aplică la unul dintre proiectele Uniunii Europene. Cel mai cunoscut proiect pentru tineri finanţat de Comisia Europeană este Tineret în Acţiune (Youth in Action), în cadrul căruia se desfăşoară şi Serviciul European de Voluntariat.
Serviciul European de Voluntariat, pe scurt SEV/EVS a fost iniţiat de Comisia Europeană în 1996 şi are ca scop implicarea tinerilor în cât mai multe proiecte de voluntariat prin stimularea mobilităţii transnaţionale. Programul este o oportunitate de dezvoltare personală şi profesională adresată tinerilor europeni prin intermediul experienţelor de învăţare nonformală pe care le dobândesc în urma practicării voluntariatul. Important de ştiut este faptul că nu contează mediul de provenienţă al voluntarilor şi că cei care vor să aplice la un stagiu SEV nu sunt nevoiţi să cunoască limba ţării gazdă, să aibă vreo calificare sau experienţă anume rămânând la latitudinea lor să-şi aleagă domeniul în care vor să facă stagiul. Acesta ar putea constitui un motiv în plus pentru care tinerii să se hotărască să aplice pentru un stagiu de voluntariat în străinătate. De asemenea, trebuie menţionat că aplicanţii trebuie să aibă între 18 şi 30 de ani şi că durata unui stagiu SEV este de minim o lună şi poate dura maxim 12 luni, timp în care aceştia îşi desfăşoară activitatea fie într-o ţară din Uniunea Europeană, fie din vecinătatea acesteia.
Avantajele pe care le pot avea tinerii în urma unei experienţe SEV sunt multiple, astfel că voluntarii îşi dezvoltă competenţele lingvistice, ajung să-şi construiască propria reţea de contacte internaţionale, dobândesc sau îşi îmbunătăţesc competenţe care îi ajută să se dezvolte personal şi profesional, să se integreze mai uşor în grupurile pe care le frecventează şi chiar în societate, iar şansele de angajare le cresc considerabil.
O astfel de oportunitate nu trebuie ratată de tinerii din România mai ales că voluntariatul în cadrul SEV este o experienţă unică în viaţă care te ajută să descoperi locuri, oameni şi culturi noi şi, cel mai important, te ajută să te descoperi pe tine.
Mai multe detalii despre SEV pe pagina www.tinact.ro.
(Olga UNGURU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.