Educație

Donaţie Simion Mehedinţi către bibliotecile şcolare

Ziarul de Vrancea
24 oct 2013 2040 vizualizări
Lucrările de licenţă şi de doctorat ale lui Simion Mehedinţi, “Mioriticele” lui Dumitru Pricop, Dialog cu invizibilul” –Gh. Istrate şi “Istoricul oraşului Focşani” al lui Dimitrie F. Caian sunt cărţile în valoare de 4.000 lei donate de asociaţia care îi poartă numele academicianului

Lucrarea de licenţă şi teza de doctorat ale lui Simion Mehedinţi se află de astăzi în fiecare bibliotecă şcolară vanceană. Acest lucru este posibil ca urmare a unei donaţii pe care a făcut-o ieri Asociaţia “Simion Mehedinţi” Focşani, prin preşedintele acesteia Costică Neagu. Donaţia reuneşte patru titluri, primul şi poate cel mai important cuprinzand atat teza de licenţă cat şi pe cea de doctorat scrise de Simion Mehedinţi. Absolvent al Şcolii Normale Superioare din Bucureşti, Simion Mehedinţi îşi intitula teza de licenţă “Ideile lui J. -J. Rousseau asupra educaţiei”, apărută în anul 1892. Din comisia de licenţă au făcut parte între alţii Titu Maiorescu, Epaminonda Francudi, Gr. Tocilescu, V. A. Urechia, iar „În urma rapoartelor favorabile ale Domnilor Profesori Crăciunescu şi Maiorescu, cari au fost însărcinaţi cu corectarea acestei teze, se aprobă tipărirea”. (Decan, Francudi). Astfel. După mai bine de 120 de ani, cititorul român contemporan va putea citi şi reflecta la gândirea şi vocaţia pedagogică a tânărului de numai 24 de ani, care va deveni peste ani „învăţătorul neamului său”, după cum transmite profesorul Costică Neagu. O a doua lucrare care poate fi citită şi studiată este “Despre inducţia cartografică”, disertaţia inaugurală pentru obţinerea titlului de doctor la Facultatea de Înalte Studii Filosofice a Universităţii din Leipzig, susţinută de S. Mehedinţi, care, în studiile sale doctorale, a abordat conceptul de hartă, fundamental pentru studiul geografiei, subliniind relaţia dintre carte, logică şi hartă: „Prin hartă, omul a redus spaţiul şi pământul la dimensiunile sale”, după cum spunea Mehedinţi. Graţie donaţiei Asociaţiei care poartă numele savantului, aceste două lucrări pot fi găsite în fiecare bibliotecă şcolară din Vrancea. 

Costică Neagu, apel la dascăli

O altă donaţie destinată şcolilor generale este semnată Dumitru Pricop: “Mioritice”. Bibliotecile şcolare din licee au mai primit în plus două cărţi: “Dialog cu invizibilul”, semnată Gheorghe Istrate, şi “Istoricul oraşului Focşani”, a lui Dimitrie F. Caian. Plecand de la îndemnul „şcoala este unitatea de măsură a valorii relative a statelor şi a popoarelor”, preşedintele Asociaţiei “Simion Mehedinţi” le-a transmis dascălilor vranceni să-şi urmeze menirea. ”Am dăruit şcolilor aceste lucrări care sunt potrivite pentru activităţile opţionale, o direcţie pe care ar trebui să o facem nu formală şi de formă. Prin aceste activităţi opţionale ne putem valoriza pasiunile”, le-a spus Costică Neagu cadrelor didactice vrancene. Şi pentru ca astfel de lucrări să poată vedea tiparul şi în viitor, acesta face un apel la dascăli să direcţioneze cei 2% din impozitul pe venit către Asociaţia “Simion Mehedinţi”, numai beneficiind de un astfel de sprijin, instituţia putand sprijini la randul ei bibliotecile şcolare. (M. VLĂDESCU)
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.