Educație

Proiecţie de documente despre Biserica Cazaclii din Odobeşti

Ziarul de Vrancea
18 sep 2013 1504 vizualizări
Lăcaşul de cult este singura construcţie religioasă a negustorilor de vinuri din Ţările Române

Casa de Cultură  “Constantin C. Giurescu” din Odobeşti organizează  maine, 20 septembrie 2013,  de la ora 11,00, în Foyerul Bibliotecii „Ana Georgescu” o proiecţie de fotografii şi documente despre Biserica „Sfinţii Apostoli-Cazaclii” din Odobeşti, monument istoric aflat în ruină. Biserica Cazaclii a fost construită de breasla negustorilor ruşi de vinuri la jumătatea veacului XVIII. După decăderea comerţului cu vin la jumătatea sec. XIX, negustorii cazaci au părăsit Podgoria, iar biserica a fost preluată de parohiile din localitate şi folosită până la cutremurul din 1940, când turla principală a căzut. Abandonată de parohieni şi Episcopie, propusă spre a fi demolată de fosta conducere a Episcopiei, biserica aflată în ruină de mai bine de jumătate de secol a fost preluată de Primăria Odobeşti în 2007. Aceasta a demarat procedurile de clasificare, şi astăzi, lăcaşul negustorilor de vinuri este monument istoric categoria A, fiind singura construcţie religioasă a negustorilor de vinuri din Ţările Române. Evenimentul se înscrie în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului şi are ca scop sensibilizarea opiniei publice, în mod special a parlamentarilor vrânceni, pentru a salva în al XII-lea ceas acest monument unic în peisajul religios şi viticol românesc, cu atât mai mult cu cât tema de anul acesta a Zilelor Europene ale Patrimoniului este patrimoniul viticol. În ciuda unei campanii de presă şi a demersurilor autorităţilor locale, Guvernele post decembriste şi parlamentarii vrânceni au rămas insensibili la situaţia în care se află acest lăcaş de cult, deşi este unul reprezentativ pentru istoria şi tradiţiile viticole ale Vrancei, după cum arată iniţiatorii evenimentului. (C. MARIN)

 


Citiţi în ataşament Comunicatul Casei de Cultură  “Constantin C. Giurescu” din Odobeşti


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.