Educație

Şcolile nu au pază, chiar dacă bătăile şi furturile sunt la ordinea zilei

Raluca Manolache
4 sep 2013 1376 vizualizări
Marea majoritate a faptelor de furt din anul şcolar trecut s-a înregistrat în incinta unităţilor de învăţământ, în timpul orelor de educaţie fizică sau în pauze, când elevii îşi lasă nesupravegheate lucrurile u pentru creşterea siguranţei, Poliţia din Vrancea a decis ca fiecare unitate şcolară să aibă câte un poliţist pentru a desfăşura activităţi educativ preventive

Elevii nu s-au ferit de rele în anul şcolar ce a trecut, iar în noul an şcolar, care stă să înceapă, situaţia s-ar putea menţine gravă. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea a putut astfel realiza o situaţie cu privire la modul de asigurare a protecţiei unităţilor de învăţământ în anul şcolar 2012- 2013. Autorităţile spun astfel că la nivelul judeţului Vrancea au fost sesizate poliţiei 16 infracţiuni în care au fost implicaţi elevii. Dintre acestea 5 au fost infracţiuni de lovire şi alte violenţe, 2 infracţiuni de distrugere, o infracţiune de şantaj în mediul rural în zona adiacentă şcolii Vidra şi 6 infracţiuni de furt, doar 4 dintre ele fiind cu autor necunoscut. Dintre acestea 11 fapte au fost săvârşite în incinta şcolilor şi 5 în zona adiacentă acestora, menţinându-se numărul infracţiunilor la fel ca în anul şcolar precedent. În raport sunt cuprinse şi o parte dintre situaţiile mediatizate în anul şcolar trecut, incidente produse la Şcoala Generală nr. 7 Focşani unde un profesor a fost bătut de rudele unui elev, la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărăşeşti unde mama unei fete a fost agresată de un coleg al acesteia, dar şi la Şcoala Gimnazială „Mihail Armencea” Adjud unde două mame s-au certat pe holul şcolii. Numai în prima situaţie s-a depus plangere la poliţie şi agresorii au fost sancţionaţi pentru pătrundere fără drept în incinta şcolii şi li s-a întocmit dosar penal pentru săvărşirea infracţiunilor de loviri şi alte violenţe, fiind trimişi în judecată. „Fiecare incident identificat a fost analizat de către factorii responsabili de la nivelul unităţilor de poliţie, fiind organizate activităţi preventive în unităţile de învăţământ şi consiliere cu părţile implicate şi cu părinţii acestora. Cu toate acestea, în urma analizelor de caz efectuate am constatat că marea majoritate a faptelor de furt s-a înregistrat în incinta unităţilor de învăţământ, în timpul orelor de educaţie fizică sau în pauze, când elevii îşi lasă nesupravegheate bunurile (telefoane mobile, bani, etc.), însă nu s-a reuşit asigurarea în mod corespunzător a tuturor sălilor de clasă, pe timpul cât elevii nu sunt prezenţi în acestea. În lumina incidentelor înregistrate în unităţile de învăţământ de pe raza judeţului nostru, în luna februarie a.c., au fost organizate mai multe întâlniri la nivelul Instituţiei Prefectului Vrancea, la care au participat toţi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii pe această linie. Fiecare incident identificat a fost analizat de către membrii Grupului Operaţional de Lucru, fiind organizate activităţi preventive în unităţile de învăţământ în care s-au înregistrat incidente şi au fost consiliate părţile implicate împreună cu părinţii acestora”, spun oficialii Poliţiei.
   
Fiecare şcoală va avea un poliţist

În judeţ există un număr de 535 unităţi de învăţământ preuniversitar (în mediul urban 86 şi în mediul rural 449) din care  grădiniţe 275 (în mediul urban 44 şi în mediul rural 231), şcoli generale 239 (în mediul urban 23 şi în mediul rural 216) şi licee şi colegii 21(în mediul urban 19 şi în mediul rural 2). Din acestea doar 51 de unităţi sunt asigurate cu pază. 43 de unităţi au pază proprie, la 5 unităţi paza este asigurată cu societăţi specializate şi 3 unităţi au pază mixtă. De asemenea, un număr de 84 unităţi sunt dotate cu sisteme de supraveghere video. Pentru creşterea siguranţei, IPJ Vrancea a decis ca  fiecare unitate şcolară să aibă câte un poliţist pentru a desfăşura activităţi educativ preventive. „În ceea ce priveşte măsurile de siguranţă în zona adiacentă acestora prin protocol au fost repartizate o parte către poliţia locală (în mun. Focşani), o parte către jandarmerie (în mun. Focşani şi mun. Adjud) şi cea mai mare parte au fost repartizate Poliţiei. Organizarea de acţiuni inopinate în zonele adiacente unităţilor de învăţământ, împreună cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniu, pentru menţinerea ordinii, identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care pătrund ilegal în incinta sau anexele acestor locaţii precum şi pentru combaterea cerşetoriei, vagabondajului şi comerţului ambulant neautorizat. Reverificarea periodică a măsurilor de siguranţă la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului şi informarea conducerii unităţilor de învăţământ preuniversitar, a inspectoratului şcolar, a autorităţilor locale şi IPJ Vrancea despre neregulile constatate şi măsurile legale aplicate  cu ocazia controalelor efectuate”, au transmis poliţiştii. Să sperăm că nu se va înregistra o creştere a numărului de fapte comise cu violenţă şi în anul şcolar 2013-2014. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.