Educație

Şcoli proaspăt reabilitate fără autorizaţie de funcţionare

Ziarul de Vrancea
3 sep 2013 2236 vizualizări
Doar 142 din cele 524 de şcoli vrancene au obţinut autorizaţie de funcţionare.Unele şcoli reconstruite cu bani europeni nu vor funcţiona fără autorizaţie din cauza spaţiului comun cu grădiniţele

Numărul unităţilor şcolare vrancene care au primit autorizaţie de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea pentru anul şcolar următor este unul foarte mic, situaţia fiind aceeaşi în fiecare an. Potrivit unei situaţii a DSP prezentate în cadrul unei întalniri care a avut loc ieri la sala Balada între primarii din judeţ, directorii de şcoli şi oficialii Prefecturii, numai 142 de şcoli au autorizaţie de funcţionare şi 34 au primit aviz de funcţionare. Asta în condiţiile în care numărul unităţilor şcolare vrancene este de 521, la care se adaugă alte trei de învăţămant special. Cauzele principale pentru care şcolile nu au primit aviz de funcţionare sunt lipsa apei curente, toaletele sunt în curte, iar în numeroase cazuri spaţiul este comun şcoală-grădiniţă. Din cauza acestui ultim motiv unele şcoli reabilitate de curand nu au primit autorizaţia sanitară de funcţionare. Un exemplu în acest sens este Şcoala Bîrseşti, unde, ca urmare a scăderii populaţiei şcolare, grădiniţa, în care preşcolarii învăţau în condiţii improprii, a fost mutată în incinta şcolii. Reprezentanţii DSP au cerut recompartimentare pentru a elibera autorizaţia, ceea ce este imposibil. Reprezentanţii IŞJ s-au arătat nemulţumiţi de faptul că DSP tratează şcolile cu măsuri diferite, unităţi şcolare aflate în aceeaşi stare unele primind autorizaţie, iar altele nu. Cert este că şi anul şcolar care va începe în curand va prinde elevii în şcoli fără autorizaţii sanitare de funcţionare.


Medicii trebuie plătiţi pentru controalele de început de an şcolar

Medicii de familie vor contracte cu primăriile pentru realizarea triajului epidemiologic care se realizează elevilor la fiecare început de an. Şedinţa de ieri a adus în discuţie acest subiect, unul sensibil pentru autorităţile locale care trebuie să plătească, potrivit unei ordonanţe de urgenţă din anul 2008, acest serviciu. Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, doctorul Grigore Hanţă, a susţinut necesitatea încheierii unor astfel de contracte, numai în acest mod putandu-se face verificarea respectării normelor de igienă la început de an şcolar. Prefectul judeţului, Cătălin Kanty Popescu, i-a atenţionat pe edili şi pe directorii de şcoli că trebuie să asigure condiţiile minime din punct de vedere a igienei, deoarece numai respectând aceste condiţii, unităţile de învăţământ pot obţine autorizaţia sanitară eliberată de Direcţia de Sănătate Publică. (M. VLĂDESCU)

Cate şcoli au obţinut autorizaţie în ultimii cinci ani!

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a întocmit o situaţie cu privire situaţia autorizaţiilor sanitare acordate unităţilor de învăţămant în ultimii cinci ani. Aceasta a fost transmisă Prefecturii, dar şi directorilor de şcoli şi primarilor. Situaţia se prezintă astfel: în 2007 erau 629 de unităţi de învăţămant şi doar 56 aveau autorizaţie, în 2008 erau 615 unităţi de învăţămant şi doar 82 aveau autorizaţie, în 2009 erau 602 unităţi de învăţămant şi doar 128 aveau autorizaţie, în 2010 erau 551 de unităţi de învăţămant şi doar 127 aveau autorizaţie, în 2011 erau 541 de unităţi de învăţămant şi doar 135 aveau autorizaţie, iar în 2012 erau 523 de unităţi de învăţămant şi doar 156 aveau autorizaţie. De asemenea, specialiştii DSP au făcut o informare cu privire la condiţiile referitoare la normarea personalului medical. Normarea se realizează astfel: 1 post de medic la 1.000 – 1.500 de preşcolari/elevi, 1 post de asistent medical pregătit în specialitatea de asistent medical generalist/asistent medical medicină generală la 800 de elevi sau preşcolari, 1 post de medic dentist la 1.500 de elevi şi 1 post de asistent medical pregătit în specialitatea asistent medical generalist/asistent medical medicină generală sau în specialitatea echivalentă la 1.000/1.500 de elevi. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
doru, acum 3898 zile, 9 ore, 17 minute, 27 secunde
Cu ce director s-a prezentat primarul de la Jitia ? Am sperat ca va fi inlocuit (CENZURAT) de Georgel F. care vorbeste ca la usa cortului si jigneste cadrele didactice care isi vad de treaba ca sa le citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.