Educație

“Şcoala lui Becali” de la Faraoanele, lăsată de izbelişte de minister

Ziarul de Vrancea
19 aug 2013 3068 vizualizări
200 de părinţi din comuna Vîrteşcoiu speră într-o minune, în prag de nou an şcolar, în condiţiile în care de cinci ani elevii nu au un spaţiu adecvat în care să studieze u “eu m-am săturat de cate adrese am trimis la minister”, spune directorul şcolii, Mihaela Partene, legat de finanţarea lucrărilor la imobilul în care ar trebui să studieze 200 de copii u constructorul a acţionat în judecată ministerul pentru datoriile acumulate, în vreme ce primăria nu vrea să preia “în orb” o investiţie care bate pasul pe loc din 2007

Aproape 200 de părinţi ai copiiilor care învaţă la Şcoala Faroanele au înaintat o petiţie ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, căruia îi aduc la cunoştinţă situaţia în care se află imobilul şi cer sprijin pentru finalizarea lucrărilor înainte de debutul anului şcolar. Demersul părinţilor vine după ce directorul şcolii a înaintat în luna iulie adrese către Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), Prefectura şi Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea, fără niciun răspuns. Cadrul didactic a explicat situaţia grea a şcolii unde sunt înscrişi peste 200 elevi şi preşcolari, care de cinci ani învaţă într-un spaţiu impropriu.

Cinci ani de şantier

Şcoala gimnazială Faraoanele, structură a Şcolii Gimnaziale Vîrteşcoiu, a intrat în reabilitare, cu fonduri de la Bugetul de Stat, la sfârşitul anului  2007, când a fost alocată suma de 45 mii lei în vederea întocmirii studiului de fezabilitate şi obţinerii avizelor necesare. Valoarea investiţiei se ridica la suma de 2,110 mii lei, după cum a explicat directoarea unităţii. În perioada 2008-2009, prin Hotărâri de Guvern s-au alocat 150 mii lei pentru continuarea lucrărilor. La începutul anului 2009, în urma licitaţiei organizate de minister, s-a încheiat contractul de execuţie a lucrărilor, iar constructorul a executat lucrări de cca 240 mii lei, din care i s-au plătit doar 50 mii lei. «Din vara anului 2009 nu s-au mai alocat fonduri pentru această investiţie cu toate demersurile făcute către ISJ Vrancea.», a precizat directoarea unităţii, Mihaela Partene. În septembrie 2012, în urma unui reportaj tv care prezenta situaţia critică de la această unitate şcolară, latifundiarul George Becali a venit la Faraoanele şi a promis că sponsorizeză continuarea lucrărilor cu suma de 100.000 euro. «Fără să întocmească niciun fel de document i-a înmanat constructorului o anumită sumă de bani, iar ulterior i-a trimis nişte materiale de construcţii, toate la un loc valorând circa 106 mii lei. Constructorul s-a apucat de lucru şi a executat lucrări de cca 365 mii lei. D-l Becali nu şi-a mai ţinut promisiunea, constructorul şi-a încetat activitatea, factura pentru lucrările neachitate ridicându-se la 259 mii lei, lăsând lucrările neterminate.», a mai explicat conducerea şcolii şantier.

De la primărie la minister

Pentru că cei mici nu vor avea unde să înveţe, părinţii din satul Faroanele au trimis un memoriu ministrului Remus Pricopie pentru a-l ruga să finalizeze lucrarea

Dată fiind situaţia, profesoara Mihaela Partene cere sprijin de la autoritatea supremă, Ministerul Educaţiei, instituţie care a girat această investiţie. “Având în vedere Legea Educaţiei, Art. 105 aln.2, prin care se spune că finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrative teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru următoarele categorii de cheltuieli: investiţii, reparaţii capitale, consolidări, am întreprins demersurile necesare către Primăria Vîrteşcoiu în vederea continuării lucrărilor şi a plăţii facturilor neachitate, dar Primăria a refuzat preluarea lucrărilor motivând că nu dumnealor sunt răspunzători de această investiţie, ei considerând că Ministerul Educaţiei este răspunzător de continuarea lucrărilor. De asemenea au refuzat înregistrarea facturilor neachitate, aceasta însemnând că sumele nu pot fi înregistrate ca arierate. Având în vedere că la nivelul comunităţii din Faraoanele există o stare tensionată faţă de această situaţie, noi funcţionând de 5 ani într-un imobil improvizat şi neadecvat, în două schimburi, vă rog D-le Ministru să ne sprijiniţi în soluţionarea acestei situaţii”, se arată în adresa înaintată de directorul Şcolii Faraoanele către MEN la începutul lunii iulie.

“M-am săturat cate adrese am trimis”

Exemplul directoarei Mihaela Partene a fost preluat de autorităţile locale care au înaintat o adresă similară către MEN, dar însoţită de semnăturile celor aproape 200 de părinţi ale copiiilor care ar trebui să studieze în noul lăcaş al şcolii. “Nu am primit răspuns de la niciuna dintre instituţii, doar cu d-l primar am discutat, iar dumnealui a trimis adrese către minister. De la MEN am primit doar confirmare de primire, nimic mai mult. Am făcut atat de multe adrese că m-am săturat. Am trecut de 15 august iar la şcoală nu s-a făcut nimic. Cred că singura şansă ar fi să merg personal la minister”, ne-a declarat directoarea Mihaela Partene. Acesta se teme ca părinţii să nu decidă mutarea elevilor la Odobeşti, din cauza condiţiilor improprii în care vor începe noul an şcolar: înghesuiţi în două schimburi în grădiniţă. Elevii s-ar putea muta în şcoala nouă, cred cadrele didactice, dacă s-ar realiza grupurile sanitare şi sistemul de încălzire. “Acestea trebuie realizate urgent. Cabinetele noastre nu mai contează, vedem pe unde vom sta”, ne-a mai spus profesoara Mihaela Partene.

Constructorul a acţionat ministerul în instanţă

Pentru finalizarea lucrărilor la Şcoala Faraoanele ar mai fi nevoie, potrivit primarului comunei Vîrteşcoiu, Viorel Mîrza, de circa 150 mii lei, sume pe care autorităţile locale le-ar putea suporta, în cazul unui transfer al imobilului. Problema majoră o reprezintă însă datoriile avute către constructor, care depăşesc 400 mii lei. “Ar însemna bugetul primăriei pe un an de zile la investiţii. Practic ar trebui să nu mai facem nimic decat să plătim datorii”, ne-a declarat primarul Viorel Mîrza. În opinia acestuia, şcoala este absolut necesară, populaţia şcolară fiind constantă în localitate. Din cauza datoriilor foarte mari pe care le are MEN către firma ESG Construct SRL Focşani, potrivit unor surse, administratorul acesteia a decis să-şi ceară drepturile în instanţă. Administratorul firmei, Sorin Gîrboiu, care a trecut prin PNG, odată cu promisiunile lui Gigi Becali că va termina şcoala cu bani proprii, apoi a migrat la PNL sperand într-un ajutor pe linie politică, a ajuns în final să-şi ceară banii în instanţă. Firma ESG Construct SRL are de recuperat 200 mii lei de la MEN, pentru lucrări realizate în anul 2009, şi 259 mii lei de la Gigi Becali care nu i-a decontat în toamna anului trecut decat o treime din cat a promis. Mai mult decat atat, latifundiarul i-a cerut înapoi lui Gîrboiu şi banii pe care i-a lăsat iniţial în contul lucrărilor. Investiţia Ministerului Educaţiei de la Faraoanele cuprinde două corpuri de clădire, plus un teren de sport şi a fost evaluată iniţial la 2,1 milioane de lei noi. Cum în jur de 200 de copii învaţă într-un spaţiu impropriu, iar presa a relatat pe larg despre această situaţie, pe 17 septembrie 2012 Gigi Becali s-a oferit să ajute, venind în judeţ cu reprezentanţi de la aproape toate televiziunile centrale. Aşa cum am arătat şi mai sus, iniţiativa parlamentarului aflat în puşcărie a eşuat în cele din urmă într-o operaţiune de imagine electorală. La ora actuală în 40 de şcoli din judeţul nostru sunt şantiere, lucrări începute în urmă cu ani buni fiind sistate din lipsa finanţării. Aceasta în condiţiile în care anul şcolar stă să înceapă în mai puţin de două săptămani. (M. VLĂDESCU*)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.