Educație

Halloween, Ziua Mortilor

Ziarul de Vrancea
31 oct 2006 1338 vizualizări
Acesta este momentul cind celtii sarbatoreau Anul Nou, iar crestinii pomesc pe cei morti

"Hallow evening!" este salutul care a dat numele uneia din cele mai populare "sarbatori" de toamna din tarile crestine - Halloween. Venita de peste ocean, ca si alte sarbatori populare, originea "Hallowen-ului" coboara la anumite traditii celte, duse in America de emigrantii irlandezi. Daca la celti 1 noiembrie coincidea cu Anul Nou, la crestinii, in aceeasi perioada, se comemoreaza ziua mortilor. Asa se face ca Hallowen este un hibrid tipic american, care reuneste doua momente ce nu au avut initial nici o legatura. Sarbatoarea celtica a Anului Nou si Pomenirea mortilor au facut ca Halloween sa fie o manifestare care amesteca ritualuri tipice pomenirii mortilor si, in acelasi timp, gesturi legate de inceputul unui nou an. Ceea ce sarbatoresc tinerii astazi tine mai mult de

amuzament si de latura mercantila a evenimentului, decit de spiritul celor doua sarbatori. Cei care sarbatoresc astazi Halloween cred ca in aceasta noapte sufletele celor morti se intorc si ii viziteaza pe cei vii. Altii mai incarcati de imaginatie cred ca spiritele revin si incearca sa intre in trupurile oamenilor. Solutia ar fi sa petreaca noaptea cu zgomot si sa aprinda focuri pentru a indeparta spiritele malefice. Unii se deghizeaza pentru a insela aceste spirite. Cei care mai au capul pe umeri isi amintesc ca la inceput de noiembrie este pomenirea mortilor si aprind o luminare la mormintele celor plecati din aceasta lume. Partea proasta, spun traditionalistii, este ca scolile au devenit un soi de loc unde se experimenteaza toate "sarbatorile americane", fara sa li se explice elevilor de unde vin si ce inseamna aceste sarbatori. Asa se face ca la Pasti se organizeaza prin licee expozitii cu iepurasi, in loc de icoane ale Invierii lui Iisus Hristos, iar la Craciun, bradul a inlocuit Icoana Nasterii Domnului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.