Educație

Ediţie de colecţie!!! Vechea Stradă Mare în opt cărţi poştale inedite

Sorin Tudose
20 iul 2013 3511 vizualizări
Urmăriţi cursul Străzii Mari, închideţi ochii şi întoarceţi-vă în timp pentru cateva clipe. Veţi scăpa pentru cateva momente de grijile cotidiene şi de neprofesionistul şi stridentul comerţ al zilelor noastre u publicăm astăzi cateva ilustrate care au circulat în Focşani pe vremea bunicilor noştri, cand oraşul de pe Milcov arăta cu totul altfel

Cum municipiul reşedinţă de judeţ şi-a serbat ziua luna aceasta, cu ocazia împlinirii a 151 de ani de la unirea celor două oraşe Focşani, cotidianul nostru vă propune astăzi, o călătorie în timp pe principala arteră comercială a Focşaniului de odinioară, pe Strada Mare a Unirii. Strada pe care funcţionau peste 500 de magazine în perioada interbelică, potrivit presei vremei, începea cam din zona actualei intersecţii BIG şi mergea pană în actuala Stradă Mărăşeşti. De altfel, în urma sistematizării comuniste porţiunea de la Restaurantul Zimbru şi pană spre liceul “G. G. Longinescu” a rămas în continuare sub denumirea de Strada Mare a Unirii. Acest lucru a fost cauzat de faptul că artera comercială era şerpuită mai cu seamă pană la intersecţia cu Strada Centrală (actuală Republicii) după care era cat de cat dreaptă. Cele mai multe cărţi poştale cu Strada Mare au fost făcute în zona ei centrală, aceasta ţinand de la intersecţia cu Strada Ştefan cel Mare şi pană la celebrul magazin al epocii “La Papagal”. De asemenea, o altă zonă importantă imortalizată în vederi era cea cu Banca Economia, deosebitul edificiu bancar dand ilustratelor un plus de măreţie. Din păcate, partea nordică a străzii nu a apărut în cărţi poştale ale finalului de secol 19 - început de secol 20, asta cu toate că erau magazine deosebite şi în această zonă. Singura şansă să aflăm cum era Strada Mare în capătul ei dinspre Strada Mărăşeşti este ca nemţii să o fi fotografiat în Primul Război Mondial. Aşadar, urmăriţi cursul Străzii Mari, închideţi ochii şi întoarceţi-vă în timp pentru cateva clipe. Veţi scăpa pentru cateva momente de grijile cotidiene şi de neprofesionistul şi stridentul comerţ al zilelor noastre. Şi asta graţie fotografilor anonimi din vremurile trecute. (S. TUDOSE)

Banca Economia, cea mai deosebită clădire de pe toată Strada Mare (1908)

 

Debutul părţii centrale al arterii comerciale. Această bucată de stradă a fost mai bine de un secol locul de promenadă al atator generaţii de focşăneni (circa 1930)


Toate magazinele aveau trecute pe firme numele proprietarilor (circa 1938)

Clişeul acestei ilustrate a fost folosit de armata germană care în 1917-1918 a editat propriile ilustrate (circa 1910)

“La Papagal” unul dintre cele mai populare magazine ale vremii. Pe locul lui s-a clădit la începutul anilor 1980 Magazinul Milcov (circa 1910)

Clădirea Magazinului “La Papagal”, văzută din direcţie opusă. (1931)

Singura ilustrata cunoscută cu Strada Mare dincolo de intersecţia cu Strada Centrală (circa 1930)

*Imaginile sunt de pe platforma focsaniulvechi.ro şi fac parte din colecţiile unor împătimiţi de Focşani printre care I. Beldescu, Gh. Panait şi P. Mincu.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 3932 zile, 2 ore, 37 minute, 39 secunde
Frumoase amintiri. Dupa 1977, si mai apoi, totul s-a schimbat. Felicitari. Va urmaresc cu placere. Succes cu SANATATE!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.