Educație

Zeci de candidaţi au renunţat la definitivat după ce au văzut subiectele

Ziarul de Vrancea
18 iul 2013 3659 vizualizări
De trei ori mai mulţi candidaţi faţă de anul trecut au ieşit din examen, din 127 de candidaţi rămanand de evaluat doar 82 de teze u «Ca să faci de nota 8,00 trebuie să ştii de 10,00”, ne-a spus unul dintre candidaţii care s-au retras u printre cei înscrişi la obţinerea gradului definitiv s-a aflat şi soţia şefului Gărzii de Mediu, liberalul Petrică Niţu, care predă la Colegiul Auto «Traian Vuia» u cum cei slabi s-au retras, şefele Inspectorarului Şcolar speră într-un procent de promovabilitate mai mare de 50%

Examenul de definitivare în învăţămant pare de cele mai multe ori piatra de încercare pentru cadrele didactice. Acestea consideră că examenul este mai greu decat obţinerea diplomei de licenţă şi chiar decat obţinerea gradelor didactice. În plus, există presiunea numărului de încercări: trei la număr în decurs de 7 ani. În cazul în care un cadru didactic nu reuşeşete să obţină gradul definitiv din a treia încercare în maximum 7 ani, acesta rămane în învăţămant ca suplinitor calificat. Anul acesta doi dintre candidaţii de la definitivat s-au aflat în această situaţie, pentru ei fiind ultima şansă de a mai obţine gradul definitiv.

Şefa IŞJ, Vasilica Zaharia, le-a adus covrigi proaspeţi membrilor comisiei de examen

Pentru a le da totuşi o şansă dascălilor, a apărut posibilitatea de a renunţa la probă la numai o oră după ce s-au dat subiectele, pe baza unei declaraţii proprii. Renunţarea nu se ia în calcul la numărul de încercări în obţinerea gradului definitiv. Aşa se face că de la an la an numărul celor care renunţă la acest examen după ce văd subiectele este tot mai mare. Dacă anul trecut, 11 cadre didatice au părăsit examenul după o oră de la vizionarea subiectelor, anul acesta numărul candidaţilor care au ales această modalitate de a ieşi din examen s-a triplat. Astfel, din cei 127 de candidaţi înscrişi la definitivat, 11 au absentat, iar 34 au dat declaraţii că renunţă. Prin urmare, numărul de teze rămase pentru evaluare a rămas de 82, reprezentand un procent de 64% dintre înscrişi. Potrivit unei situaţii a IŞJ realizată imediat după examen, cei mai mulţi candidaţi care au renunţat sunt la educaţie fizică şi sport: 6 din 11 înscrişi, dintre care 3 absenţi. Aşa se face că la această disciplină au mai rămas de evaluat doar 2 teze. La matematică s-au retras 4 din cei 8 candidaţi , iar la limba engleză 5 din cei 10 candidaţi înscrişi au semnat declaraţii  pe proprie răspundere că renunţă la examen. La silvicultură, singurul candidat a părăsit sala după ce a văzut subiectele, la limba romană au fost 3 candidaţi care s-au retras, la învăţători trei candidaţi iar la educatoare s-au retas 4 candidate din cele 26 prezente la examen.

«Au dat ce a fost mai greu din toată materia!»

Pe chipul candidaţilor care ieşeau ieri de la examen se putea citi lejer cat de mulţumiţi erau de subiectele care le-au picat. Majoritatea au refuzat să vorbească despre examen cu jurnaliştii. “Ce a fost mai greu din toată materia ne-a dat ! După ce au mărit nota minimă la 8,00, au mai dat şi ce a fost mai greu din toată materia”, ne-a declarat o candidată care a susţinut examenul la consiliere psihopedagogică. “A fost nasol. Am înflorit eu, dar… Nu ştiu ce notă voi lua. Dau pentru prima dată şi sper pentru ultima”, ne-a spus o altă candidată, care a susţinut examen la biologie. Totuşi, au fost şi profesori, mai puţini ce-i drept, care au ieşit cu zambetul pe buze. “A fost uşor. Mă aşteptam să dea simbolismul pentru că am văzut că au dat la bacalaureat poezia”, ne-a spus Cezarina Stoica, una dintre candidatele care au susţinut definitivatul la limba şi literatura romană. “A fost binişor. Nu au fost foarte grele subiectele, dar trebuia parcursă toată materia”, ne-a spus şi educatoarea Nicoleta Ichim. Unii candidaţi au apreciat, după rezolvarea subiectelor, ce notă vor obţine. Cum aceasta nu era suficientă pentru a promova, au decis să renunţe.

Viorel Lazăr a renunţat după 3 ore şi jumătate pentru că nu era sigur că va lua nota 8

“M-am încurcat la unul dintre subiecte şi m-am retras după trei ore şi jumătate. Ca să faci de nota 8,00 trebuie să ştii de 10,00. Eu am apreciat că făcusem cam de şapte şi ceva. Am decis să mă retrag ca să nu pierd anul”, ne-a declarat Viorel Lazăr, care s-a înscris la educaţie fizică şi sport.

Şeful Gărzii de Mediu a avut emoţii pentru soţie

Soţia comisarului Gărzii de Mediu Petrică Niţu a susţinut pentru prima dată examenul de definitivat

Şeful Gărzii de Mediu Vrancea, comisarul Petrică Niţu, a trăit emoţii ieri alături de soţia sa, care se află la prima încercare de obţinere a gradului definitiv în învăţămant. Georgeta Niţu, de profesie inginer, predă de trei ani la Colegiul Auto “Traian Vuia” mecanică, pe jumătate de catedră rezervată a directorului unităţii, Ioan Negoescu, şi jumătate de catedră rezervată a inspectorului adjunct al IŞJ, Luminiţa Balaban. «Subiectele au fost foarte ample. Deşi au fost patru ore la dispoziţie, timpul a fost insuficient pentru a scrie tot. Nu a fost timp practic pentru transcrierea de pe ciornă pe lucrare”, a declarat Georgeta Niţu la ieşirea din examen. Aceasta a intrat în învăţămand după ce şi-a încheiat cariera la ISEH Focşani.

IŞJ vrea promovabilitate de minim 50%

Numărul mare de candidaţi retraşi în acest an dă speranţe de promovabilitate mare reprezentanţilor IŞJ, care consideră că au rămas pentru evaluare lucrările bune. “Metodologia permite această posibilitate de retragere din examen. Eu mi-aş dori ca promovabilitatea să fie măcar 50%”, ne-a spus inspectorul general al IŞJ, Luminiţa Balaban, care este şi preşedintele comisiei judeţene de desfăşurare a examenului de definitivat. Lucrările candidaţilor au fost transportate ieri în şase centre de evaluare din alte judeţe, rezultatele înainte de contestaţii urmand să fie afişate pe 23 iulie. Contestaţii se pot depune pe 23 şi 24 iulie la centrul judeţean de examen, urmand ca rezultatele finale să fie afişate pe 27 iulie. Anul acesta, ca noutate, au fost admişi la examen şi debutanţii cu numai un an vechime la catedră. A fost însă mărită nota de promovare de la 7,00 la 8,00. Examenul de la Focşani a fost monitorizat de inspectorul Margareta Peneoaşu, trimisa Ministerului Educaţiei în Vrancea. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
tristorianu, acum 3934 zile, 5 ore, 13 minute, 37 secunde
Si asa oamenii competenti vor fi sufocati in curand de incompetenti, de delasatori, de cei care s-au titularizat cu cinci, de directori pupi in cu (risti) , obedienti. Nicicand invatamantul n-a mai citeste integral
Fort, acum 3934 zile, 7 ore, 29 minute, 16 secunde
Stati linistiti, cine nu promoveaza sau a plecat din examen, dar are adeziune psd-pnl va fi numit director.....nonvalorile pe primul loc !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.