Educație

Teatru gratuit pentru vrânceni: Vin' la Teatru

Ziarul de Vrancea
10 iul 2013 1907 vizualizări
„Trăim într-un oraş în care se întâmplă foarte puţin în comparaţie cu potenţialul lui”, iată ideea de la care a pornit festivalul organizat de studenţii de la Teatru

În perioada 18 – 21 iulie, Focşaniul va fi cuprins de febra teatrului! Un grup de tineri entuziaşti şi încrezători în proiectul lor pregăteşte Festivalul ”Vin' la Teatru”, eveniment aflat la prima ediţie şi organizat exclusiv pe bază de voluntariat. Este vorba despre un proiect amplu, care cuprinde opt piese de teatru realizate de către studenţii Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică sau de către absolvenţi coordonaţi de profesori renumiţi. ”Unele dintre spectacole precum Zic Zac, Clasa Noastră, Omul Pernă sau Pisica Verde au fost şi premiate în cadrul Galei Absolvenţilor 2013 UNATC de către critici de teatru, actori, regizori, coregrafi. Actori din spectacolele Kean şi Aproape au fost la rândul lor nominalizaţi de către juriu. Vest Est şi Backstage Boys sunt spectacole independente, cel din urmă chiar o noutate, căci e un spectacol de improvizaţie.”, a precizat Oana Bogzaru, unul dintre organzatori. Motivaţia festivalului se regăseşte în textul-manifest scris de Oana Bogzaru pe pagina de Facebook şi pe site-ul care promovează evenimentul (http://festival.muvibox.ro/): ”Pentru că în licee se cochetează cu teatrul fie prin străinătate, fie prin gala STEV. Și în plus…toţi ştiu ce teatru frumos avem, o bijuterie şi nu o zic numai focşănenii. Pentru că, dacă ne plimbăm cu atenţie prin oraş suntem nişte oameni cu pretenţii. Ni s-a construit un fel de centru istoric cu pavaj à la Roma, cu fântâni arteziene chiar în „piaţa publică˝ unde se strâng copiii, tinerii, bătrânii. Puţin mai încolo e Ateneul frumos care aşteaptă şi el spectatorii lui. Pentru că ne-am săturat să mergem numai la terase, vrem diversitate în meniu. Am înţeles că avem tineret fashion, că avem clădiri frumoase, dar, din păcate trăim într-un oraş în care se întâmplă foarte puţin în comparaţie cu potenţialul lui.”

„Nu avem bani, dar mergem înainte!”

În ultimii ani s-a împământenit ideea că teatrul de calitate nu poate fi realizat decât prin punerea în mişcare a unor sume de bani exorbitante. Din acest motiv, instituţiile de cultură renunţă să mai caute sau să mai propună proiecte. Făcând apel la oameni dispuşi să muncească benevol, tinerii organizatori vor să arate că teatrul se poate face şi fără mulţi bani, mai ales când dorinţa de cultură a spectatorilor este apreciabilă. Totuşi, costurile pe care le implică promovarea, transportul, cazarea sunt inevitabile şi ajung la valori demne de luat în considerare. Referitor la acest aspect, Oana Bogzaru a declarat, pentru Ziarul de Vrancea: ”Noi am încercat să fim ”sponsorizaţi” din acest punct de vedere. După ce am bătut oraşul în lung şi în lat şi am fost refuzaţi cu mai multă sau mai puţină graţie de posibilii sponsori, ne-am numărat finanţatorii pe degetele de la o mână. E destul de trist să îţi doreşti să faci un festival de bunăvoie, dar să nu ai bani pentru un banner decent. Dar mergem înainte!”. Conducerea Colegiului Naţional ”Unirea” a pus la dispoziţie câteva săli pentru workshop-uri, iar Primăria Focşani şi Consiliul Judeţean au contribuit la închirierea sălii de teatru ”Mr. Gh. Pastia”, pentru spectacole. Pe termen îndelungat, proiectul urmăreşte stimularea şi dezvoltarea obiceiului focşănenilor de a participa la manifestări culturale de orice fel. Echipa organizatoare mizează pe spiritul tânăr, pe energia pusă în joc, pe suflul nou care animă proiectul: ”Dacă vine cineva la tine şi îţi oferă un cadou dăruit din toată inima şi cu cele mai bune intenţii, poţi să nu îl accepţi? (...) Cei care se vor bucura de acest festival au tot respectul nostru. Și sperăm să fie cât mai mulţi.” (Alina-Elena VASILIU)

Aţi auzit de inteligenţa corporală?

Pe lângă spectacole, în cadrul festivalului, sunt organizate şi ateliere ţinute de actori profesionişti, ca o atracţie suplimentară pentru cei interesaţi de teatru, de tehnicile specifice, respectiv interpretare, improvizaţie, inteligenţă coroporală. În cadrul celor trei ateliere gratuite, de vineri, sâmbătă şi duminică, participanţii vor descoperi cum corpul lor modelează spaţiul în care se află, vor învăţa că spontaneitatea poate deveni o artă şi vor înţelege cum poate lua naştere o situaţie pe scenă. Cei interesaţi pot aplica trimiţând, până la data de 17 iulie, pe adresa vinlateatru@gmail.com, o scurtă prezentare proprie şi răspunsul la întrebarea ”De ce vrei să aplici la atelierele din cadrul festivalului Vin' a Teatru?” (100-150  de cuvinte fiecare)     


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.