Educație

Unde vor studia bacalaureaţii de elită: Haga, Oxford şi Bucureşti

Ziarul de Vrancea
8 iul 2013 9430 vizualizări
Aproape jumătate din absolvenţii de liceu din Vrancea nu au reuşit să ia diploma de maturitate, în ciuda faptului că anul acesta liceenii au avut parte de subiecte ceva mai lejere. Procentul de reuşită este 54.63%, cu peste nouă procente mai mare decat cel din 2012. Avem şi trei bacalaureaţi de nota 10 . Ca şi în anii trecuţi, ziarul nostru vă prezintă opţiunile unor absolvenţi de elită ai promoţiei 2013, care nu ezită să critice subiectele de la bac. Unde vor da admitere, dacă vor merge să studieze peste hotare sau vor rămane în ţară, cum li s-a părut bacul citiţi numai în Ziarul de Vrancea

Îngrămădeală mare, emoţii, încordare, lacrimi şi bucurie ieri la avizierele de la centrele de examen. Sute de elevi, părinţi şi profesori au venit cu mult timp înainte de afişarea rezultatelor la Bac pentru a afla situaţia exactă a notelor. Totuşi, spre deosebire de alţi ani, absolvenţii erau mai relaxaţi, de acest lucru avand grijă Ministerul Educaţiei, condus de Remus Pricopie, care a dat subiecte mult mai uşoare, fapt care a generat un procent de promovabilitate mai bun. La prima sesiune a Bacului s-au înscris 3.039 de candidaţi şi s-au prezentat 2.874. Dintre aceştia 1.303 au fost respinşi şi 1.570 au reuşit să ia examenul de maturitate. Potrivit statisticilor întocmite de Inspectoratul Şcolar 462 de elevi au obţinut medii între 6.00 şi 6.99, 424 între 7.00 şi 7.99, iar 422 au avut medii situate între 8.00 şi 8.99. Medii de 9 au obţinut 259 de candidaţi. Nota 10 curat au obţinut-o doar trei candidate şi anume Aura Dinu şi Ana Maria Dobre de la Colegiul “Mihai Kogălniceanu”, respectiv Georgiana Tănase de la Liceul Pedagogic “Spiru Haret”.


Promovabilitate de 54.63%, cu 832 de contestaţii

Inspectoratul Şcolar Judeţean a anunţat ieri procentul de promovabilitate al primei sesiuni de bac de 54.63% cu 9.05% mai mare decat în aceeaşi sesiune a anului trecut. “Nici unul dintre liceele din judeţ nu a obţinut o promovabilitate de 0%. Rezultatele obţinute de candidaţii la Examenul de Bacalaureat Naţional 2013 menţin o tendinţă ascendentă, situaţie înregistrată şi în anul 2012, comparativ cu sesiunea anterioară. Cea mai mare promovabilitate s-a obţinut la filiera teoretică (78.25%) urmată de filiera vocaţională (63.58%) şi filiera tehnologică (38.38%)”, a declarat Silvia Chelariu, purtător de cuvant al IŞJ Vrancea. Aceasta a mai adăugat că instituţia se va putea pronunţa cu privire la rezultatele bacului abia după ce se vor afla notele de la contestaţii pentru a se ştie exact care sunt mediile candidaţilor. La finele zilei de ieri au fost înregistrate 832 de contestaţii. Rezultatele la contestaţii se vor afişa pe 12 iulie.

Unirea – 100%

Liceul cu cel mai bun procentaj este Colegiul Unirea, cel puţin raportat la numărul de elevi care au susţinut examenul. “La romană am luat 9.80 şi 10 la mate şi fizică. Nota la romană este cea pe care o meritam, aşa că nu voi face contestaţie. Am aplicat la Cambridge şi mă încadrez în condiţiile lor şi probabil voi merge acolo”, ne-a spus Ioana Dragomir, absolventă CNU. “Am luat 10 la mate, 9.60 la fizică şi 9.30 la romană. Nu sunt mulţumit de nota la romană, dar ţinand cont că la mine la facultate contează 20% media nu mă afectează prea mult. Mă gandesc la o eventuală contestaţie, dar nu prea serios că nu mi se pare că îmi afectează viitorul. Vreau să dau la Politehnică, la Automatică şi calculatoare”, ne-a spus şi Andru Mocanu, tot de la CNU. Prezent printre elevi săi, Cornel Noană, directorul de la “Unirea”, s-a declarat mandru că are promovabilitate de 100%. “În mod normal la liceul Unirea sunt bune notele, în sensul că în afară de un elev care nu s-a mai prezentat la ultima probă, toţi au promovat. Mediile sunt destul de mari aş zice respectand şi nivelul de cunoştinţe al elevilor, dar şi gradul de dificultate al subiectelor care în acest an a fost mai redus”, ne-a spus profesorul Noană.

Admis la Oxford înainte de bac

Circa 100 de absolvenţi de liceu au reuşit să obţină la Bac minimum 9.50. Ziarul nostru a stat de vorbă cu caţiva tineri valoroşi şi i-a întrebat cum li s-a părut examenul, spre ce facultate se îndreaptă şi dacă au de gand să rămană în ţară sau sunt atraşi de învăţămantul occidental. Unul dintre cei care au răspuns solicitării noastre este uniristul Vasile Parvu, caştigător al mai multor competiţii de prestigiu şi premiat chiar şi de ZdV la un concurs de matematică. Tanărul a obţinut media de 9.65. “În condiţiile în care la matematică si informatică nu îmi făceam griji a trebuit să mă concentrez pe romană. A fost întradevăr un examen mult mai uşor decat cel de anul trecut şi asta o arată şi procentul de promovabilitate. Nu cred că în decurs de un an de zile învăţămantul poate fi de aşa natură îmbunătăţit încat să ai o promovabilitate cu aproximativ 10 procente mai mare ca anul precedent. În ceea ce priveşte facultatea pe care o voi face am optat pentru Oxford, Anglia, la un profil de matematică informatică. Printre cerinţe se numără luarea Bacului cu minimum 8.00 şi minimum 9.00 la matematică. Am avut mai multe experienţe în străinătate, am mers într-o vizită în Franţa şi am văzut o diferenţă a abodării învăţămantului în străinătate. În ţară nu puteam primi un nivel de educaţie potrivit standardelor mele. În jur de 15 octombrie voi ajunge în Anglia. Păriniţii m-au susţinut să plec, ba chiar m-au încurajat şi mă sprijină inclusiv financiar”, ne-a spus Vasile Parvu.

 

Flavius a fost admis la Medicină în Romania


Flavius Bratu, elevul vedetă al Colegiului Naţional “Unirea”, în al cărui palmares se găseşte un Loc II la un concurs internaţional de neuroştiinţe desfăşurat în Africa de Sud, a ales deja Bucureştiul. “Am ales Medicina unde sunt deja admis în urma rezultatelor la olimpiadă Poate o să aleg psihiatrie, nu neapărat neurochirurgie sau ceva din această gamă, aşa cum spera toată lumea. Oricum, o să văd la faţa locului. Peste hotare voi pleca dacă va fi cazul. Am mare încredere în UMF-ul nostru, plus că una este să pleci pe matematică, fizică, alta e să pleci pe medicină. Referitor la Bac, da, a fost accesibil în măsura în care parcurgeai materia, dacă era foarte accesibil probabil aveam primii 10 din ierarhia judeţeană cu 10 pe linie”, ne-a spus şi Flavius Bratu care a obţinut media 9.90 la Bac.

 

 

 

 

Fata Mirelei Baznă va studia la olandezi

Mirela Baznă, fosta şefă de la Protecţia Consumatorilor, are motive de bucurie. Fata ei Diana Baznă, absolventă a Colegiului Naţional “Al. I. Cuza”, a obţinut 9.50 la bac şi la finele verii va pleca la studii în Haga, Olanda. “În mare, bacul nu mi s-a părut greu, a fost unul mediu, pentru toată lumea. Eu oricum am fost focalizată pe admitere pe care de altfel am şi dat-o în februarie, pentru că nu aveam nevoie de media de la Bac. Am optat să îmi continui studiile în Haga, la Hotelschool The Hague, o şcoală în domeniul hotelier/management turistic. Eu am călătorit foarte mult, am avut ocazia să văd ce înseamnă turism şi îmi doresc să activez în acest domeniu. Şcoala este una internaţională şi limba de bază este engleza, dar în primul an voi face şi germană şi franceză. Ramura pe care doresc eu să o fac nu există şi la noi în ţară, iar eu vreau să fac performanţă. Ei au alt sistem şcolar, iar pe 21 august deja încep cursurile. Sunt emoţionată şi abia aştept să ajung acolo”, ne-a spus Diana Baznă.

 

Şi fata profesorilor Paizan, de la Unirea, a obţinut o medie foarte, foarte bună, 9.93 mai exact. “Probele de la Bac mi s-au părut destul de uşoare în general, mai puţin la romană, unde ne-a picat poezie, iar noi ne aşteptam la un roman, după modelul dat de minister şi după bacul olimpicilor. Vreau să dau la Psihologie, la Bucureşti. Pur şi simplu asta simt că vreau. Examenul va fi pe 22 iulie, iar bacul e mic copil pe langă ce mă aşteaptă la admitere. Eu o să îmi depun dosarele şi la alte facultăţi, dar sper să intru la Psihologie, la buget bineînţeles. Prefer să răman aici (Romania n.r.) orice s-ar zice, dar dacă s-ar ivi o oportunitate de a face masterul în afară nu aş zice nu. Însă tot în ţară m-aş întoarce să lucrez”, ne-a spus unirista Mădălina Paizan.

Colegiul Economic, cel mai tare din judeţ

Anul acesta doar trei medii de 10 curat au fost obţinute în judeţ.

Una dintre ele a fost obţinută de Georgiana Tănase de la Liceul Pedagogic “Spiru Haret”, iar celelate două de Ana Maria Dobre şi Aura Dinu, absolvente ale Colegiului Economic “Mihail Kogălniceanu”. Profesorul Bogdan Ciubotaru, directorul de la Economic, este cat se poate de mandru de performanţa obţinută de elevele sale. “Ana Maria Dobre este şefa de promoţie cu media 9.85, iar Aura Dinu are şi ea o medie apropiată de a Anei. Amandouă sunt nişte fete implicate, foarte serioase, implicate în tot ce înseamnă concursuri naţioanale. Ana Maria ştiu cu siguranţă că vrea să dea la ASE Bucreşti. Amandouă provin din cea mai bună clasă de anul acesta, clasa a 12-a B. Ne mandrim cu cele două medii mai ales că este vorba de o reuşită colectivă”, ne-a spus directorul Bogdan Ciubotaru. Profesorul adaugă ca le va da ca exemplu pe cele două generaţiilor viitoare, inaugurînd un panou cu elevii de execpţie ai liceului. Şi una dintre “zeciste” se declară mandră că a ajuns un exemplu pentru colegi. “Examenul de bacalaureat a fost relativ uşor pentru cine a învăţat. Dat fiind faptul că am absolvit Economicul aş vrea să urmez facultatea de cibernetică din cadrul ASE Bucureşti. Am aflat de iniţiativa domnului director cu panoul cu absolvenţii de excepţie şi pot spune că e frumos să auzi că poţi să fii un exemplu pentru ceilalţi. La randul meu şi eu am avut modele, domnii profesori numărandu-se printre ele. Şi Dumnezeu are un rol important în viaţa fiecăruia”, ne-a spus Ana Maria Dobre, o bacalaureată de nota 10. (Sorin TUDOSE)

Băiatul şefului de la CAS Vrancea vrea să dea la medicină

Şi fiul preşedintelui director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, a susţinut în această perioadă examenul maturităţii. Tiberiu Bogdan Copaci (foto dreapta) , elev la Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza”, a obţinut în urma susţinerii examenului de Bacalaureat, înainte de contestaţii, media 9.45. La romană a obţinut nota 9.60, la matematică a obţinut nora 9.75, iar la chimie a obţinut nota 9.00. Acesta îşi doreşte să intre la Medicină. “Sunt mulţumit de rezultatul obţinut. A învăţat mult pentru această medie. Este meritul lui şi sper să aibă o carieră de succes în neurochirurgie”, spune Mihai Copaci despre rezultatele fiului. O medie foarte bună a mai obţinut şi Bogdan Băsuc, absolvent al Colegiului “Edmond Nicolau” şi pasionat de robotică. Tanărul a reuşit să obţină o medie de 9.63. Cuzista Alexandra Nedelcu, fiica liberalului Florin Nedelcu, de la Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier, a obţinut nu mai puţin de 9.86. Raluca Ciolcă, şefa de promoţie de la Unirea, a fost şi ea aproape de nota maximă obţinand un 9.90. (R. MANOLACHE, S. TUDOSE)


Topul celor mai bune medii de la bac 2013

Dinu Aura – Colegiul Economic “Mihail Kogalniceanu’’-10
Dobre Ana-Maria - Colegiul Economic “Mihail Kogalniceanu’’-10
Tanase Georgiana – Liceul Pedagogic “Spiru Haret” - 10
Dragomir Oana-Claudia - Colegiul National ‘’Unirea’’ - 9.93
Paizan Madalina-Alexandra - Colegiul National “Unirea’’ - 9.93
Sima Paula– Colegiul National “Unirea” – 9.91    
Bratu Ionut-Flavius– Colegiul National “Unirea” – 9.90
Bulea Ana-Marina – Colegiul National “Unirea” – 9.90
Ciolca Raluca Maria – Colegiul National “Unirea” – 9.90
Malureanu Gabriela – Liceul Pedagogic “Spiru Haret” – 9.90
Tutoveanu Dan-Alexandru – Colegiul National “Unirea” – 9.90

Ziarul de Vrancea îi felicită pe cei 1.570 de absolvenţi vrânceni care au obţinut diploma de maturitate şi le ureză drum bun spre facultate sau spre piaţa muncii!

 

Niciun liceu nu a avut promovabilitate 0

„La Examenul de bacalaureat naţional 2013, în judeţul Vrancea au fost 3039 de candidaţi înscrişi din seria curentă şi seriile anterioare. Dintre aceştia, 2874 au fost prezenţi, 165 au fost absenţi şi un candidat a fost eliminat din examen. Din numărul total al candidaţilor care au susţinut examenul de bacalaureat în acest an, 1570 au fost declaraţi reuşiţi, iar 1303 au fost respinşi. Astfel, promovabilitatea la nivelul judeţului Vrancea este de 54,63%, cu 9,05% mai mare decât promovabilitatea la Examenul de bacalaureat 2012. Rezultatele obţinute de candidaţii la Examenul de bacalaureat naţional 2013 menţin o tendinţă ascendentă, situaţie înregistrată şi în anul 2012, comparativ cu sesiunea anterioară.”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Cea mai mare promovabilitate s-a obţinut la filiera teoretică (78,25%), urmată de filiera vocaţională (63,58%) şi filiera tehnologică (38,38%). Promovabilitatea candidaţilor din seria curenţă este de 63,19%, iar a celor din seriile anterioare este de 27,37%. Din situaţia statistică realizată la nivelul judeţului, rezultă că trei candidaţi au obţinut media 10, iar între tranşele 6-6,99, 7-7,99, 8-8,99 există o distribuţie echilibrată de medii. Niciunul dintre liceele din judeţul Vrancea nu a înregistrat promovabilitate 0%.

 Citiţi  în ataşament rezultatele obţinute de candidaţii din Vrancea la examenul de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013 precum şi situaţia statistică afereantă  acestuia


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
TIZU, acum 3943 zile, 18 ore, 1 minut, 41 secunde
DRAGA GABRIELA MALUREANU,FATA NIMANUI CU MUME SONOR ,FELICITARI!
je, acum 3943 zile, 19 ore, 11 minute, 35 secunde
ca sa vezi , o nimeni din pedagogic care n-are nici o treaba e mai desteapta decat cei din CNU olimpici internationali ...se vede corectura ...
cristianv21, acum 3944 zile, 4 ore, 15 minute, 27 secunde
Acest text este plin de greseli !!! Este inadmisibil , domnilor ziaristi de doi lei ! Luati masuri inainte de a ne schimba parerea despre ZdV !
Gutza, acum 3945 zile, 1 ora, 27 minute, 40 secunde
Unde-i Cuza în clasamentul ăsta??? Bun director don' Poll, ce mai...
Ionut, acum 3945 zile, 3 ore, 55 minute, 42 secunde
Felicitari absolventilor Liceului Pedagogic,care au adus cinste si au aratat inca o data unde ii este locul, in topul unitatilor de invatamant preuniversitar, din judet.Sunt mandru ca sunt absolvent citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.