Educație

Sătenii din Faraoanele îl plang pe Becali, dar de şcoală nu zic nimic

Condurache Rodica
22 mai 2013 2630 vizualizări
Cum latifundiarul din Pipera a intrat în puşcărie, este puţin probabil să mai dea vreun ban pentru finalizarea lucrărilor la şcoala din comuna Vîrteşcoiu

Alături de localnicii din Vadu-Roşca, pentru care Gigi Becali a ridicat un sat care a primit numele său, şi vrancenii din Faraoanele îl susţin pe patronul Stelei condamnat la trei ani de închisoare pentru că a făcut un schimb de terenuri dezavantajos pentru statul roman. Chiar dacă nu a mai dat bani pentru a finaliza şcoala din localitate, ba mai mult latifundiarul a cerut banii înapoi, localnicii consideră că Gigi Becali nu ar trebui să stea închis şi se declară de partea acestuia. “Gigi Becali a sărit în ajutorul oamenilor. Nu prea se găsesc oameni care să dorească să finanţeze”, consideră o bătranică din satul Faraoanele. “Păcat de el că a ajutat lumea. Îmi pare rău de el, este un om bun, a dat bani oamenilor necăjiţi. E un vecin caruia i-a ars casa mai încolo şi cică i-ar fi dat ceva şi lui”, ne spune o altă bătrană. Deşi Gigi Becali a declarat că îşi vrea banii înapoi de la Faroanele, localnicii sperau ca afaceristul să finanţeze totuşi finalizarea lucrărilor astfel încat din toamnă elevii să nu mai înveţe înghesuiţi în clădirea care a fost iniţial grădiniţă. “Ne pare rău că nu s-a putut duce proiectul pană la capăt. Gigi Becali a făcut lucruri bune aici la noi la şcoală. Noi am vrea fonduri astfel încat să se respecte planul iniţial. Dacă acest proiect ar fi depins de primărie, probabil că s-ar fi găsit alte finanţări pentru ca ea sa continue”, consideră învăţătorul Costea Florea.

Primarul zice că vrea, dar nu poate

În faţă e vopsit gardul, în spate ….leopardul

Cei 200 de elevi ai Şcolii Faraoanele nu vor intra la toamnă în clădirea nouă, aceasta nefiind terminată. Primarul comunei Vîrteşcoiu crede însă că nici în anul şcolar următor elevii nu vor putea învăţa în noua şcoală. “Lucrările trebuie să aibă o finalitate. Comunitatea are nevoie de această şcoală, iar din păcate primăria nu are o bază legală pentru a finanţa această lucrare, contractual fiind încheiat între Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Ministerul Educaţiei. După terminarea anului şcolar sper să găsim o variantă de finanţare. Nu cred că la iarnă copiii se pot muta în localul nou, deşi îmi doresc acest lucru”, a declarat primarul din Vîrteşcoiu, Viorel Marza.

Gigi Becali, care a dat în jur de 30 de mii de euro pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a Şcolii Faraoanele în luna septembrie a anului trecut, a cerut banii înapoi, nemulţumit că în şcoală nu se învaţă încă. Constructorul a abandonat lucrările după ce latifundiarul a refuzat să mai dea bani. Şcoala, vopsită pe partea din faţă, în spate a rămas neterminată. Plăcile de polistiren stau să cadă de pe unul dintre pereţii laterali, iar acoperişul a fost înlocuit parţial. Reabilitarea imobilului a început în 2009 cu bani de la Ministerul Educaţiei, însă statul a oprit finanţarea după ce a alocat 400.000 lei. Investiţia Ministerului Educaţiei de la Faraoanele, care cuprinde două corpuri de clădire, plus un teren de sport, a fost evaluată în 2009 la 2,1 milioane de lei. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
neverlandd, acum 3888 zile, 3 ore, 32 minute, 26 secunde
risipa de bani, jaf din bani , munca in bataie de joc...toti aia ce au primit banii de la Becalii trebuie luati la suturi in fund impreuna cu primarul si directorul scolii.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.