Educație

Peste jumătate de milion de absenţe în contul elevilor vranceni

Ziarul de Vrancea
7 ian 2013 1953 vizualizări
Elevii vranceni au înregistrat mai mult de 500 mii absenţe de la începutul anului şcolar, desigur nejustificate.Dezinteresul pentru carte a scăzut din cauza negăsirii unui loc de muncă după şcoală, consideră oficialii din educaţie. “În timp ce elevii din oraşe sunt tentaţi de baruri, cei din rural merg la muncile campului”, crede inspectorul şcolar general

Elevii vranceni continuă să absenteze foarte mult de la cursuri. Potrivit unei situaţii a Inspectoratului Şcolar Judeţean, în luna noiembrie numărul absenţelor a fost de aproape 180 mii la nivel de judeţ, în topul chiulangiilor aflandu-se liceenii. Aceştia au lipsit de la aproape 96 mii de ore numai în noiembrie, însă aproape jumătate dintre acestea au fost absenţe motivate. Mult au chiulit şi elevii de gimnaziu – aproape 62 mii absenţe, însă numai 10 mii de absenţe au fost motivate. Şi elevii de la ciclul primar au înregistrat în noiembrie peste 22 mii absenţe, dintre care numai 10% au fost motivate. Comparativ cu luna noiembrie a anului şcolar trecut, numărul absenţelor elevilor vranceni este în scădere în acest an, atunci înregistrandu-se peste 200 mii de absenţe. Scăzand absenţele motivate, reiese că în noiembrie 2012 elevii vranceni au absentat fără justificare de la 131.267 ore, număr mai mic faţă de anul trecut, aceeaşi perioadă, cand au fost 146.461 absenţe nemotivate. De la începutul anului şcolar 2012 -2013 elevii vranceni au înregistrat pană la 1 decembrie peste 330 mii absenţe nemotivate.

Sunt înscrişi în catalog, dar n-au călcat în şcoală nicio zi

Statisticile Inspectoratului Şcolar arată că cei mai mari chiulangii sunt elevii de clasele a X-a şi a XII-a, în ciuda faptul că aceştia din urmă au de susţinut un examen  de bacalaureat. În topul liceenilor chiulangii se află cei de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”, elevii Colegiului Tehnic „Gheorghe Balş„ din Adjud şi elevii Colegiului Auto „Traian Vuia”. Oficialii Colegiului „Cotea” susţin că numărul real al absenţelor este mult mai mic decat cel indicat de statistici. „Suntem în top ca număr de absenţe, dar ne trag în jos cei care nu frecventează şcoala. Sunt destui elevi care au fost înscrişi la începutul anului şcolar, se află în catalog, dar nu vin la şcoală şi nu putem să îi declarăm repetenţi decat la finele anului şcolar”, ne-a declarat directorul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea”, profesorul Remus Paraschiv. Tot statisticile arată că în lunile de iarnă elevii chiulesc mai puţin de la cursuri, fenomenul luand amploare la primăvară, odată cu încălzirea vremii şi începerea muncilor agricole. În anul şcolar trecut elevii vranceni au înregistrat peste 1.400.000 absenţe, dintre care 892.000 au fost nemotivate.

Lipsa perspectivei, motivul absenteismului în randul liceenilor

Numărul mare de absenţe înregistrat la nivel de judeţ mai ales la liceu este pus pe seama lipsei de perspectivă a tinerilor după absolvirea învăţămantului preuniversitar. Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Vasilica Zaharia, consideră că liceenii abia aşteaptă să finalizeze şcoala pentru a pleca în străinătate la muncă, după modelul multor părinţi. “Cred că este o lipsă de interes datorată faptului că după ce termină liceul nu-şi mai găsesc de lucru în domeniul în care se pregătesc. Mulţi abia aşteaptă să termine şi să plece peste hotare nerealizand că nu mai este uşor nici acolo”, ne-a declarat inspectorul şcolar general. Potrivit unei situaţii a IŞJ, de la începutul acestui an şcolar elevii vranceni au înregistrat, pană la data de 1 decembrie 2012, peste 443 mii absenţe, majoritatea nemotivate. Dacă le punem la socoteală şi pe cele din luna cadourilor, numărul absenţelor sare de 500.000. Luna în care elevii au chiulit cel mai mult este octombrie, cand au fost 228.137 absenţe, din care numai 59.809 motivate. “Numărul de absenţe este foarte mare, cu tot efortul cadrelor didactice de a-i ţine pe elevi la şcoală. În timp ce elevii din oraşe sunt tentaţi de terase şi baruri, cei din mediul rural cred că au mers la muncile campului”, a mai declarat Vasilica Zaharia. (M. VLĂDESCU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.