Educație

Legea Educatiei, modificata. Pensionarii, inapoi la catedra

Ziarul de Vrancea
21 dec 2012 2613 vizualizări
Dascalii vor recupera sumele restante pana in 2016.

 

 Noile reguli din invatamant : Legea Educatiei a fost schimbata radical in punctele sale cheie de catre Guvernul Ponta in ultimele zile de mandat. O ordonanta de urgenta emisa marti elimina incompatibilitatile din sistemul educational, reda dreptul pensionarilor de a avea functii de conducere si pregateste interventia Ministerului Educatiei in prevederi care pana acum erau stipulate prin lege. Acelasi act normativ stabileste si transele prin care profesorii care au dat statul in judecata pentru taierea salariilor isi vor recupare banii. Astfel, dascalii vor recupera sumele restante pana in 2016.

Peste douazeci de modificari importante sunt aduse Legii Educatiei prin Ordonanta de Urgenta emisa de Guvern pe finalul mandatului Ecaterinei Andronescu. RTV.NET va prezinta principalele prevederi pe care cabientul Ponta le-a adus legii adoptate in mandatul de ministru al lui Daniel Funeriu.

Toate barierele pe care Legea Educatiei le-a pus in calea pensionarilor din universitati au fost ridicate. Ordonanta elimina articolul conform caruia dupa implinirea varstei de pensionare nu mai pot fi ocupate functii de conducere in institutiile de invatamant superior. Mai mult, profesorii universitari pot ramane si la catedre, cu conditia ca Senatul universitar sa admita acest lucru. Un singur lucru vor fi nevoiti sa faca seniorii: pe perioada predarii sa renunte la pensia care le revine conform legii. Profesorii pensionari au de acum unda verde si in scoli. Conform noilor prevederi, in cazul in care unitatile de invatamant nu au suficienti titulari, profesorii cu gradul didactic I, sau cei care au doctorat pot ramane la catedre pentru inca trei ani, cu acordul anual al Consiliului de Administratie.

Din Legea Educatiei dispare si plafonul platii cu ora. Dupa ce legea lui Funeriu introducea un prag echivalent cu maximum o norma pentru plata cu ora, Ordonanta Guvernului elimina aceasta constrangere.

O alta inlesnire ii vizeaza pe profesorii implicati in politica. Incepand din aceasta saptamana rectorii nu mai sunt incompatibili cu functiile de conducere din partide, revenindu-se asadar la situatia precedenta legii promulgate in ianuarie 2011. De asemenea, rectorii au dreptul de a ocupa si functii de demnitate publica, cu obligatia ca pe durata mandatului sa se suspende din conducerea universitatilor. Agentia Calitatii- organismul insarcinat cu evaluarea si acreditarea programelor derulate de universitati a suferit de asemenea amendamente. ARACIS va fi condus de catre 25 de membri, in loc de 15, iar acestia vor ocupa posturile prin concurs, nu prin numire directa cum s-a intamplat pana acum.

Programa scolara, reconfigurata de Ministerul Educatiei

Atestatul de abilitare introdus de Legea Educatiei drept conditie pentru a deveni profesor universitar dispare si el, iar programele post-doctorale de cercetare avansata nu mai impun obligativitatea perfectionarii in cadrul altei universitati decat cea care le-a acordat titlul de doctor.

O alta prevedere eliminata este cea potrivit careia conducatorii de doctorate pot indruma maximum 8 doctoranzi. Numarul acestora va fi stabilit de acum de catre senatele universitare.

Schimbari majore apar si in ceea ce priveste programa scolara. Paragrafele conform carora numarul de ore alocat saptamanal disciplinelor-cadru este de maximum 20 pentru clasele primare, maximum 25 pentru gimnaziu si maximum 30 pentru liceu au fost eliminate cu totul, noile prevederi urmand a fi adoptate prin decizia ministrului Educatiei. Alocarea a 20% din orele de curs disciplinelor optionale aferente invatamantului obligatoriu, respectiv 30% pentru liceu a fost de asemenea stearsa cu buretele, problema urmand a fi stabilita prin noile planuri-cadru.

Prin Ordonanta emisa de Guvernul Ponta se pierde si un avantaj pe care minoritatea maghiara l-a obtinut datorita Legii Funeriu. Exceptia aplicata in cazul limbii materne de a putea depasi numarul maxim de ore prevazut prin planurile cadru este in acest moment eliminata.

Invatatorii si educatorii, pregatiti in liceele pedagogice

Conform noilor prevederi, pregatirea profesorilor din invatamantul preuniversitar se intoarce provizoriu in facultati. Astfel, pana la absolvirea primei promotii a masteratului didactic, formarea cadrelor se va face in universitati pe baza unei metodologii ce va fi emise de Ministerul Educatiei. De o netezire a parcursului didactic are parte si personalul din invatamantul prescolar. Ordonanta stabileste ca pe langa angajatii creselor, in liceele pedagogice sa poata fi formati si educatorii si invatatorii.

In schimb, Ministerul Educatiei isi ia anumite precautii in privinta alocarii fondurilor. Din lege dispare faptul ca toate cheltuielile cu intretinerea curenta a scolilor sunt asigurate prin finantarea de baza, iar subventiile pentru elevii din mediul rural si cei dezavantajati vor fi acordate potrivit unor noi criterii. De asemenea, cheltuielile privind transportulpe cale ferata si cu metroul aferente reducerii de care beneficiaza studentii vor fi transferate de la Ministerul Educatiei la Ministerul Transporturilor.

Profesorii care au dat in judecata Guvernul isi vor recupera banii esalonat, pana in 2016

Aceeasi Ordonanta de Urgenta a prevazut o noua modalitate de rezolvare a problemei returnarii banilor taiati de guvernul Boc. Profesorii care au castigat procesele in instanta intentate in urma taierii cu 25% a salariilor isi vor primi bani esalonat: 5% in 2013, 10%, in 2014, 25%, in 2015 si 25%, in 2016.

www.ziaruldeiasi.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Marian, acum 4143 zile, 8 minute, 11 secunde
Si unde am putea gasi aceasta ,,minunata'' ordonanta s-o citim si noi , astia mai tineri sa vedem ce ne asteapta la anul?
Gherghina Ifrosie , acum 4143 zile, 20 ore, 4 minute, 26 secunde
Ma numesc Gherghina Ifrosie ,am 106 ani,m-am nascut in anul 1906 lucrez in invatamant din 1928,,m-am pensionat in 1965,mananc pensie de 47 de ani,SI VREAU SA VIN LA CATEDRA,IAR STATUL SA-MI citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.