Educație

Ecaterina Andronescu, declarata de ANI incompatibila, a eliminat din legea educatiei incompatibilitatile

Ziarul de Vrancea
20 dec 2012 1680 vizualizări
Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a abrogat printr-o ordonanta de urgenta articolul din Legea Educatiei Nationale care prevedea incompatibilitatea rector-parlamentar.

 

Amintim ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat in iunie 2011 ca Andronescu a fost in situatie de incompatibilitate, pe atunci rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti si senator PSD. Ecaterina Andronescu a contestat in justitie raportul ANI, iar Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea acesteia de suspendare a deciziei ANI. Andronescu a atacat cu recurs decizia magistratilor. Surse din cadrul ANI au declarat pentru HotNews.ro ca modificarile aduse ieri la Legea Educatiei Nationale nu se aplica pentru cazurile deja gestionate de ANI si nici pentru cazul Corinei Dumitrescu, aflat in lucru.

Ecaterina Andronescu, declarata incompatibila de ANI pentru detinerea functiilor de rector si de senator, a scos din lege exact aceasta incompatibilitate

In iunie 2011 ANI a anuntat ca a constatat incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Ecaterina Andronescu. Agentia Nationala de Integritate a precizat ca Ecaterina Andronescu se afla in situatie de incompatibilitate incepand cu data de 10 februarie 2011 pentru ca detinea, simultan, functia de rector al Universitatii Politehnica Bucuresti, functia de senator si pe cea de vicepresedinte a PSD.

Potrivit Agentiei, "persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor legii mentionate, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate".

Ce spunea legea: Articolele din Legea Educatiei Nationale care prevedeau aceasta incompatibilitate si care au fost abrogate ieri

"Art. 215, alin. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.

(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului".

Ecaterina Andronescu a contestat in justitie raportul ANI, iar Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea acesteia de suspendare a deciziei ANI. Andronescu a atacat cu recurs decizia magistratilor.

In luna mai, surse oficiale au declarat ca Agentia Nationala de Integritate are in lucru o sesizare cu privire la situatia Corinei Dumitrescu, urmand sa se pronunte asupra compatibilitatii functiei de membru in Consiliul Superior al Magistraturii cu cea de rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".

Pe 15 decembrie 2010, Victor Alistar si Corina Dumitrescu a fost alesi membri in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile, in urma votului din plenul Senatului. Corina Adriana Dumitrescu a fost propusa la CSM de Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Bucuresti - Facultatea de Stiinte Juridice, al carei rector este. In ianuarie 2011, una dintre cele doua functii de membru al CSM din partea societatii civile s-a vacantat, ca urmare a declararii neconstitutionale a numirii in aceasta functie a lui Victor Alistar, sustinut de Tansparency International Romania.

Dupa mai multe amanari ale validarii Corinei Dumitrescu, senatorii au decis in martie 2011 ca aceasta sa aiba loc la pachet cu cel de-al doilea reprezentant al societatii civile, in locul lasat liber de invalidarea numirii lui Victor Alistar.

Desi validarea in cazul sau era doar o formalitate, procedura s-a amanat succesiv din ianuarie si pana in luna iunie a anului trecut.

Pe 10 februarie 2011 a intrat, insa, in vigoare Legea Educatiei Nationale - care prevedea ca rectorul Corina Adriana Dumitrescu trebuie sa aleaga intre locul din CSM si functia de rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", pentru a nu intra in stare de incompatibilitate.

Statutul membrilor Consiliului spune ca "Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar", iar Legea Educatiei, prin Art. 215, alin. (3), statua pana ieri - 19 decembrie - ca "Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului".

Pe 25 iulie 2011, presedintele de atunci al Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a solicitat Agentiei Nationale de Integritate sa se pronunte asupra cazului Corina Dumitrescu.

"Doamna Corina Dumitrescu, membru CSM, a solicitat Plenului CSM sa se pronunte cu privire la starea de compatibilitate a exercitarii demnitatii publice de membru al CSM din partea societatii civile cu calitatea domniei sale de rector al Universitatii Crestine 'Dimitrie Cantemir'. Reglementarile legale cu privire la acest tip de incompatibilitate confera Agentiei Nationale de Integritate competenta de a clarifica transant situatia de presupusa stare de incompatibilitate in care s-ar afla doamna Corina Dumitrescu", se arata in solicitarea presedintelui Consiliului.

"Pentru a respecta principiile ce stau la baza exercitarii integre a demnitatii publice si functiei publice pe care doamna Corina Dumitrescu le indeplineste cumulat, la data de 25.07.2011, Presedintele CSM, judecator Horatius Dumbrava a solicitat Agentiei Nationale de Integritate luarea masurilor legale ce se impun in aceasta situatie", noteaza CSM.

hotnews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Aveti ce-ati votat!, acum 4144 zile, 10 minute, 2 secunde
Cum deja s-a spus si scris, portocaliii erau naivi in comparatie cu uslamistii! Inca de cand s-au aliat in cuget si nesimtiri, nu au ezitat o clipa sa faptuiasca abuzuri modificand legi "on the citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.