Educație

Direcţia pentru Cultură rescrie istoricul monumentelor

Sorin Tudose
7 oct 2012 1266 vizualizări
“Nu există o bază de date cu informaţii despre toate obiectivele de interes istoric pe care le avem în judeţ”, recunoaşte directorul Direcţiei pentru Cultură

Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patromoniu Cultural Naţional Vrancea lucrează în prezent la realizarea fişelor de monument pentru toate obiectivele care se regăsesc în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din judeţ.

Pană în prezent au fost realizate fişele pentru circa 50 de monumente istorice din cele peste 400 cate sunt înregistrate în judeţul nostru.Munca nu este deloc una uşoară cu atat mai mult cu cat Florin Micu, directorul instituţiei de cultură, urmăreşte să facă un dosar cat mai complet pentru fiecare obiectiv în parte şi nu doar o fişă care este mai succintă.

“Lucrăm la fişele de monument pentru că nu există o bază de date cu informaţii despre toate obiectivele de interes istoric pe care le avem în judeţ. La fiecare imobil, bust etc vrem să strangem într-un dosar cat mai multe informaţii cu privire la data realizării obiectivului, considerentul pentru care respectivul obiectiv a fost ridicat, cine l-a cerut, cine s-a ocupat de realizarea lui. Mai vrem să strangem planuri, schiţe de la imobile, eventual poate reuşim să vedem cine sunt arhitecţii caselor particulare”, a declarat Florin Micu, directorul Direcţiei pentru Cultură.

Munca este una destul de grea pentru că, de exemplu, informaţii cu privire la arhitecţii imobilor se găsesc în mare doar la edificiile publice, aşa cum sunt Teatrul Municipal, Ateneul Popular şi Palatul Administrativ, casele particulare avand un trecut de multe ori impenetrabil. Totodată şeful de la Cultură mai vrea să strangă pentru fiecare dosar în parte imagini detaliate cu obiectivele.

“Dorim ca dosarele să conţină articole de presă apărute cu privire la un monument istoric sau altul, fotografii făcute atat din exterior cat şi din interior acolo unde este cazul”, a conchis Florin Micu.

Numai Focşaniul, cu un patrimoniu încă destul de bogat, solicită mult efort de cercetare, dărămite un întreg judeţ, însă măcar istoricul imobilelelor rămase în picioare să fie cercetat şi tot ar fi ceva bun. De asemenea, în următoarea perioadă lista monumentelor istorice ar putea fi completată cu noi edificii culturale. Pe site-ul www.vrancea.djc.ro se găsesc informaţii cu privire la monumentele istorice protejate de Ministerul Culturii şi Cultelor în judeţul nostru. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4217 zile, 23 ore, 53 minute, 20 secunde
E munca grea neicusorule! Este foarte interesant ceea ce se doreste. Este necesar de personal care sa adune toate aceste parti de documentatie, sa le clasifice si sa le ordoneze. Poate, n-ar fi ideea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.