Educație

În şcoli plouă şi pute, iar directorii aşteaptă mila aleşilor locali

Ziarul de Vrancea
12 sep 2012 2136 vizualizări
Directorii de şcoli din Focşani stau cu mana întinsă la aleşii locali pentru finanţarea lucrărilor de ultim moment din unităţi u este nevoie de reparaţii la acoperişuri, la centralele termice şi la băi u se speră ca finele lui septembrie să aducă banii necesari derulării lucrărilor de specialitate

Cu numai cateva zile înainte de începerea noului an şcolar, unităţile de învăţămant din Focşani duc lipsă de fonduri pentru a finaliza lucrările necesare pentru a-şi primi elevii. Dacă igienizarea s-a realizat cu oamenii şcolilor (femei de serviciu şi paznici, iar în unele cazuri chiar cadrele didactice), pentru lucrările de anvergură, care au necesitat fonduri şi mană de lucru de specialitate, s-a cerut ajutorul Consiliului Local. Astfel, majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din Focşani au cerut fonduri autorităţilor locale pentru a reuşi să pună la punct pe ultima sută de metri ceea ce nu au reuşit pe parcursul întregii veri. Grădiniţele cer bani pentru reparaţii curente, sumele solicitate fiind între 10 şi 143 mii lei, cum este cazul Grădiniţei 13, iar cele care au nevoie de sume mult mai mari sunt liceele. Colegiul Naţional Unirea a cerut 170 de mii de lei pentru refacerea acoperişului la sala de sport şi pentru înlocuirea cazanelor la centrala termică. “Acoperişul la sala de sport a cedat iarna trecută, cand s-au urcat pompierii militari pentru a-l curăţa de zăpadă, iar acum plouă în vestiare. Despre cazanele de la centrala termică pot să vă spun că acestea se află în al 12-lea an de funcţionare şi trebuie expertizate anual, operaţiune care costă foarte mult. Mult mai convenabil ar fi să le înlocuim”, ne-a declarat directorul CNU, Cornel Noană.


Teren de sport, asfaltat pe jumătate


O altă unitate de învăţămant cu nevoi financiare este Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”, care a făcut o solicitare de fonduri de 90 de mii de lei. Banii, spun reprezentanţii liceului, sunt necesari pentru a înlocui instalaţiile sanitare, un paratrăsnet la sala de sport şi pentru jgheaburi. “Urgenţe reprezintă instalaţiile sanitare care sunt funcţionale, dar sunt vechi şi am vrea să le înlocuim, precum şi scurgerile pentru a evita mirosurile. Sunt ceva probleme şi la acoperiş unde, din cauza zăpezii din iarna trecută, s-au smuls burlanele de scurgere”, ne-a declarat directorul Colegiului Tehnic “Edmond Nicolau”, Gabriel Danielescu. Chiar dacă şcoala avea nevoie de aceşti bani, aleşii locali au decis în şedinţa de marţi să amane proiectul de hotărare pentru finele lui septembrie. Motivul? Numeroasele solicitări ale şcolilor din municipiul Focşani, ceea ce va conduce, foarte probabil, la prioritizarea lucrărilor, urmand ca nu toate cererile să fie aprobate. “Dacă nu se alocă aceşti bani vom mai solicita încă o dată pentru că altfel nu se poate. Dacă la partea de instalaţii sanitare mai putem interveni cu oamenii proprii, la partea de acoperiş este nevoie de specialişti. Este pericol dacă începe sezonul ploios întrucat apa se va scurge pe pereţi şi clădirea riscă să se degradeze”, ne-a mai declarat directorul Gabriel Danielescu. Potrivit acestuia, şcoala a înaintat o altă adresă Consiliului Local pentru solicitarea unei alte sume de bani necesară asfaltării terenului de sport. “Printr-un proiect mai vechi a fost prinsă pentru asfaltare numai suprafaţa de joc a terenului care este de 500 mp, ori terenul are peste 900 mp şi trebuie asfaltat în întregime”, ne-a explicat directorul Colegiului Tehnic “Edmond Nicolau”.


Prefectura verifică dacă şcolile sunt pregătite


Şefa Serviciului de Investiţii din cadrul Primăriei Focşani, Cristina Costin, spune că unităţile de învăţămant din municipiu nu vor avea de suferit din cauza întarzierii alocării fondurilor cerute, întrucat reparaţiile curente anunţate nu sunt chiar atat de necesare pentru începerea anului şcolar în bune condiţii. Rămane de văzut dacă şi reprezentanţii Prefecturii vor fi de aceeaşi părere în urma verificărilor pe care au anunţat că le vor face începand de maine. Prefectul Cătălin Popescu a emis ieri ordinul de constituire a comisiei mixte pentru verificarea modului în care autorităţile publice pregătesc începerea în bune condiţii a anului şcolar. Comisia este constituită din cate un reprezentant al Inspectoratului Şcolar, Inspectoratului de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi va fi coordonată de inspectorul general Vasilica Zaharia. „Comisia va verifica în special: modul de asigurare a condiţiilor igienico – sanitare în care se desfăşoară procesul educaţional, felul în care a fost efectuată examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi a elevilor, asigurarea protecţiei unităţilor şcolare, siguranţa elevilor şi a personalului didactic”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Vrancea. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
philip, acum 3954 zile, 3 ore, 29 minute, 51 secunde
aveți nevoie de un împrumut gratuit de urgență, timpul este acum Contactati-ne azi pentru un împrumut rapid cu o rată scăzută a dobânzii philipyoung63@yahoo.com. noi suntem aici pentru a vă citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.