Educație

Florin Mircea, actorul originar din Focşani care s-a dăruit scenei ieşene

Sorin Tudose
24 aug 2012 3861 vizualizări
Răpus la începutul lunii de un cancer care l-a măcinat ani buni, actorul de teatru Florin Mircea, originar din Focşani, este plans de toţi colegii de scenă şi de cei care l-au văzut performand u sora sa, Silvia Mircea, ne-a spus că Florin îşi dedicase toată viaţa lumii teatrale

La începutul acestei luni s-a stins din viaţă actorul de teatru Florin Mircea. Născut în Focşani pe 28 ianuarie 1942, Florin Mircea avea să îşi dedice întru totul viaţa scenei de teatru. În 1973, absolvă Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” Bucureşti, în acelaşi an devenind actor al Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” Iaşi. Un an mai tarziu, debutează pe scenă şi de atunci şi pană pe 5 august anul curent a jucat în peste 100 de piese regizate de zeci de regizori. Totuşi, în urma unui cancer care îl măcina de ani buni, acesta trece în nefiinţă la doar 70 de ani. “Teatrul Naţional «Vasile Alecsandri» Iaşi îşi exprimă regretul şi adânca tristeţe prilejuite de dispariţia în data de 5 august 2012 a lui Florin Mircea – actor de însemnătate al scenei româneşti, laureat al Premiului UNITER şi al altor numeroase premii de interpretare, societar de onoare al scenei ieşene şi deţinător al Ordinului pentru merit în grad de cavaler. Actorul care a scris istorie pentru Naţionalul ieşean, al cărui actor a fost de la debut, s-a remarcat, imediat după terminarea institutului, în anul 1974 cu rolul Timpul din Poveste de Iarnă de W. Shakespeare - un rol care l-a marcat pe tot parcursul evoluţiei sale”, au transmis reprezentanţii teatrului unde Florin Mircea a jucat toată viaţa. „Dependent de teatru şi de rigoarea lui, cu un parcurs actoricesc exemplar, devotat, implicat şi preocupat permanent de problemele teatrului, energic, exploziv şi generos, căutător al armoniei în teatru şi în viaţă, partener impecabil, prieten special şi sensibil, Florin Mircea pleacă prea devreme lăsând scena românească mai tristă, mai săracă...”, au mai adăugat actorii şi conducerea teatrului ieşean.

Florin Mircea pe scena teatrului „Pastia”

Născut şi crescut în Focşani actorul Florin Mircea se simţea apropiat de oraşul natal la fel ca şi de Iaşi unde şi-a întemeiat o familie şi a cunoscut succesul teatral. Cată vreme au mai trăit părinţii săi, Constantin şi Elena Mircea, venea des în oraş, însă o dată cu dispariţia lor vizitele s-au împuţinat. După ce în 2004, Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia” a fost redat în folosinţă, Florin Mircea a venit şi a jucat pe scena teatrului unde i-ar fi plăcut să performeze mai mult. „Nu am avut în familie pe cineva care să fi jucat teatru, a fost pasiunea lui de mic. Ştiu că a încercat de multe ori să dea la teatru şi tot nu reuşea să intre. Avea o problemă de dicţie pe care ulterior a reparat-o. I-ar fi plăcut să joace pe scena teatrului din Focşani, însă la vremea cand a absolvit institutul, teatrul local era unul de amatori, iar el îşi dorea să se afirme”, ne-a spus Silvia Mircea, singura soră a lui Florin. Cu tristeţe în glas, mai ales că în acest an actorul originar din Focşani abia intrase în al şaptelea deceniu din viaţă, sora sa ne-a spus că fratele ei era un om plin de viaţă, în ciuda faptului că nu mai era demult la prima tinereţe. „Fratele meu era un om foarte deschis, plin de viaţă, foarte jovial. Era cu 5 ani mai mare decat mine însă ne-am înţeles bine mereu şi chiar dacă eram în localităţi diferite, ne vizitam des. Pasiunea sa pentru teatru a fost moştenită de fiul său, pe care îl cheamă Florin Mircea Jr., şi este actor la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ”, a mai completat Silvia Mircea. Printre nenumăratele premii caştigate de artist se numără Trofeul UNITER pentru cel mai bun actor al stagiunii 1994-1995 pentru rolurile Kaloşin şi Anciughin din „Anecdote provinciale” de Alexandr Vampilov şi Premiul pentru cea mai bună montare a unui text dramatic britanic contemporan în România pentru spectacolul “Qvartet” acordat de British Council UNITER 2009. Florin Mircea a fost înmormantat în Cimitirul Eternitatea din IaşI, iar pe 15 septembrie se va face pomana de 40 de zile. Dumnezeu să-l odihnească în pace! (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.