Educație

IŞJ caută 360 absolvenţi ai clasei a VIII-a

Ziarul de Vrancea
30 iul 2012 1221 vizualizări
şefii învăţămantului vrancean au pornit în căutarea catorva sute de elevi în speranţa realizării planului de şcolarizare la liceu, care să asigure locurile de muncă pentru profesorii titulari u 11 clase nu au fost realizate în urma celor două etape ale repartiţie computerizate

Oficialii învăţămantului vrancean caută 360 de absolvenţi ai clasei a VIII-a pentru a-i înscrie la liceu. Potrivit inspectorului general adjunct al IŞJ, Luminiţa Balaban, aceştia au intrat în clasa a VIII-a la începutul anului şcolar trecut, dar nu se regăsesc pe listele de admitere la liceu. “Lipsesc 360 de elevi şi vreau să văd unde sunt”, a declarat Luminiţa Balaban. 11 clase nu au fost realizate pentru noul an şcolar în Vrancea, unde planul de şcolarizare aprobat pentru anul 2012-2013 prevede înfiinţarea a 122 clase la învăţămantul de zi. Dintre acestea nu s-au realizat decat 101 clase. Liceele în deficit sunt Colegiul “Edmond Nicolau”, unde din cele 12 clase propuse nu au fost realizate decat 9, Colegiul “Ion Mincu” , unde s-au înfiinţat numai 5 din cele 7 propuse, iar la Colegiile “Valeriu D. Cotea”, “Traian Vuia” şi la liceele “Emil Botta” Adjud şi “Ion Slavici” Panciu nu s-a realizat cate o clasă. Într-o situaţie similară se află şi Liceul Agricol Odobeşti unde s-a propus o clasă, dar nu s-au înscris decat 7 elevi.


Planul de şcolarizare a fost supradimensionat


În liceele din Vrancea au fost repartizaţi 2.741 de absolvenţi de gimnaziu din cei 3.086 care au promovat clasa a VIII-a. Alţi 90 au plecat la licee din judeţele Bacău, Buzău, Braşov şi Galaţi, iar 71 au renunţat la învăţămantul liceal roman, plecand în Italia. În acelaşi timp, în liceele din Vrancea au fost repartizaţi şi 58 de absolvenţi ai clasei a VIII-a din judeţele vecine. Nu toţi elevii care au început clasa a VIII-a au şi finalizat studiile: 124 sunt corigenţi, 52 au situaţia neîncheiată iar 49 sunt repetenţi. În liceele din judeţ au mai rămas neocupate cateva sute de locuri, planul de şcolarizare aprobat pentru 2012-2013  avand prevăzute la învăţămantul de zi 3.184 de locuri. Adjuncta Inspectoratului Şcolar Judeţean consideră că planul de şcolarizare a fost supradimensionat. “Cred că planul de şcolarizare a fost supradimensionat. În întocmirea lui nu trebuie ţinut cont de numărul de titulari din liceu ci de realităţile obiective ale şcolii. Cred că vor fi şi şcoli unde vor fi afectate catedrele titularilor”, ne-a declarat inspectorul general adjunct al IŞJ, Luminiţa Balaban. 


Două gemene vor să fie colege de clasă


13 absolvenţi de gimnaziu repartizaţi în liceele din Vrancea au depus cereri la Inspectoratul Şcolar pentru a fi transferaţi în clase care să îi avantajeze. Este vorba despre cazuri sociale, medicale, candidaţi gemeni care au dorit să înveţe în aceeaşi clasă, apropiere de domiciliu sau corectarea unor coduri greşite. Toate aceste cazuri au fost aprobate favorabil, potrivit inspectorului general adjunct al IŞJ, Luminiţa Balaban, urmand ca IŞJ să trimită adrese de înştiinţare atat către liceele unde au fost repartizaţi iniţial cat şi către liceele în care aceşti copii urmează să înveţe. “A fost cazul gemenelor de la Şcoala Vulturu care au fost repartizate la CNU dar la profile diferite şi au solicitat să înveţe în aceeaşi clasă, dar şi cazul unui elev din Tănăsoaia repartizat la un liceu din Focşani, acesta solicitand să înveţe la Adjud, ca să fie mai aproape de casă, cat şi alte asemenea cazuri”, a declarat inspectorul general adjunct al IŞJ, Luminiţa Balaban. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
alex, acum 4286 zile, 8 ore, 54 minute, 56 secunde
N-o mai lasati pe Balaban sa dea declaratii, spune numai prostiii. Va duce ISJ in scandaluri mari cu profesorii....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.