Educație

Emoţii pentru absolvenţii clasei a VIII-a: începe Evaluarea Naţională

Ziarul de Vrancea
24 iun 2012 1335 vizualizări
300 camere stau aţintite asupra candidaţilor.115 elevi pierd examenul din cauza corigenţelor

3.232 de absolvenţi de gimnaziu sunt aşteptaţi astăzi la prima probă din cadrul examenului de Evaluare Naţională. 115 elevi de clasa a VIII-a nu vor susţine Evaluarea Naţională în această sesiune din cauza corigenţelor şi a repetenţelor, dar sunt şi cateva cazuri de elevi care au abandonat şcoala în ultimul an. Proba scrisă la limba şi literatura romană începe la ora 9,00, iar accesul  în sălile de examen este permis, cel tarziu, cu 30 de minute înainte de începerea probei, adică pană la ora 8.30. Candidaţii nu au voie în săli cu manuale sau foi ori telefoane mobile. Evaluarea Naţională în Vrancea se va ţine în 93 de centre de examen, iar corectarea lucrărilor se va face în patru centre. Inspectoratul Şcolar Judeţean a amenajat şi 24 de centre de comunicare în care vor fi preluate subiectele. Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice ale şcolii dar de altă specializare decât limba şi literatura romană, în cazul probei de astăzi, sau matematică, în cazul probei de miercuri. Candidaţii au la dispoziţie două ore pentru rezolvarea subiectelor.

“Camerele să nu filmeze spatele unui scaun sau vreunui asistent”

Este primul an în care candidaţii de la Evaluarea Naţională sunt supravegheaţi şi cu ajutorul camerelor video, la nivelul judeţului Vrancea fiind instalate 300 astfel de camere, atat în sălile de examen cat şi în sălile în care sunt corectate lucrările. Atat directorii de şcoli cat şi cadrele didactice se tem ca montarea acestor camere să nu îi afecteze negativ pe candidaţi, fiind consideraţi la o varstă fragedă pentru a fi monitorizaţi video. “Le-am transmis profesorilor să vorbeascu atat cu elevii cat şi cu părinţii acestora şi să le explice că nu este decat o evaluare şi nu trebuie să se teamă de prezenţa camerelor”, a declarat şefa IŞJ, Vasilica Zaharia. Reprezentantul Ministerului Educaţiei în Vrancea le-a transmis directorilor că nu va permite nicio abatere. “Aveţi grijă ca aceste camere să nu filmeze spatele unui scaun sau vreunui asistent”, a avertizat  Răzvan Chiţu. Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a va continua miercuri, 27 iunie, cu proba de matematică. Afişarea primelor rezultate este programată pentru  vineri, 29 iunie (până la ora 14.00). În aceeaşi  zi, în intervalul orar 14.00-18.00 pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie şi 1 iulie. Afişarea rezultatelor finale va avea loc pe 2 iulie. Nota de la Evaluarea Naţională se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.